|

Строители на магистрала „Марица“ стачкуват за заплати

Строители на магистрала „Марица“ си поискаха парите, забавени заплати от две години, а тази – нищо.

 

Над стотина строители на участъка от Свиленград до ГКПП „Капитан Андреево“ на магистрала „Марица“ стачкуваха в сряда заради неизплатени заплати. Хората се събраха пред офиса на фирмата-строител „Пътни строежи“, свързана с Васил Божков, край Любимец.
„Така повече не може. Политиците се хвалят, че строят магистрали. Хубаво, но къде са парите ни“, каза един от тях. Той обясни, че от месеци търси пари на заем, но вече няма от кого да поиска. Част от работниците в момента са с изключен ток. Стачкуващите заплашиха с блокада на магистралата. Те са категорични, че няма да се върнат на работа, докато не получат заплатите си.
Работниците имат да взимат за два месеца по 40% за 2011 г., за 2012 г. – заплати за 9 месеца по 40% и още една цяла заплата. За януари и февруари през 2013 г. не са получили нито стотинка. Протестиращите са изпратили и подписка до ръководството на „Пътни строежи“. От местния клон на компанията им обяснили, че очакват пари, но не се ангажират кога заплатите ще бъдат платени. От ръководството на „Пътни строежи“ се опитаха да се измъкнат, като заявиха, че точно сега правят разчети и в най-скоро време ще има плащане, за да не се нарушавал работния график.
Отсечката от Свиленград до граничния пункт трябваше да бъде готова през януари, според подписания договор с изпълнителя. Тя се изгражда със заем от Световната банка и е под контрола на Министерството на финансите. Това е втори протест на магистрала „Марица“.