|

Волен СИДЕРОВ: Нито Борисов, нито Орешарски, подкрепяме само интереса на народа!

АТАКА предлага заплатата на депутатите да стане колкото е минималната в страната

Уважаеми господа народни представители, журналисти, гости,
Тук, пред тази трибуна през 2005 г. аз казах, че българският национализъм е незаобиколим фактор в политиката. Прав ли бях? Прав бях. Още в началото на словото си предупреждавам и съветвам ръководството на ГЕРБ да не спекулира с никакви тройни коалиции, защото ще се сблъска с твърдия отпор на партия АТАКА. Тепърва ще опознаете страданието. Престанете с глупостите, спекулациите и интригите си. Достатъчно ги правихте по време на управлението ви. Достатъчно купувахте депутати, достатъчно мамихте, крадохте и рекетирахте българския народ и бизнес. За мен дясната част от залата (бел. р. където са позиционирани народните представители от ГЕРБ) заедно с тези хора от служебния, т.нар. служебен кабинет, начело с лицето Райков, оттук нататък са обекти на прокуратурата и следствието, нищо повече.
Преди три месеца хората излязоха на площадите и събориха корумпираното и некадърно управление на ГЕРБ. Казаха „Долу!“ – ГЕРБ абдикира. „Великото“ ръководство на ГЕРБ, което се тупаше в гърдите избяга от отговорност, а сега говори за отговорност.
Аз, господин Сидеров, винаги съм заставал с лицето си, когато правя нещо. Не съм се крил като вас, когато купувахте депутати чрез вашите пионки тук в залата. Винаги съм заставал с лицето си пред хората, пред народа, пред пленарната зала и съм защитавал идеите си така, както умея. А аз умея, знаете. Така, че престанете със спекулациите. Престанете с интригите си и си дайте ясно съзнание къде сте, какво сте, какво направихте и за какво ще отговаряте. Защото народът е много мъдър. Някои псевдополитици и псевдопатриоти нарекоха избирателите „лумпени“ и „прости хора“, защото не са ги избрали в парламента. Аз казвам от тази трибуна, че българският народ е много мъдър. Той не даде властта нито на ГЕРБ, нито на БСП. Той постави АТАКА като свой коректив, като своите уши и очи. И ние ще бъдем този коректив. И ние ще бъдем вашия кошмар и не само вашия. Вие крадохте и сега ще отговаряте. Преди малко Борисов каза, че ще подкрепя Орешарски, а говори за съглашения. Кой ще подкрепя Орешарски? Борисов, аз не съм казал, че ще подкрепям нито Орешарски, нито Бадемов, нито Лешников. Аз няма да подкрепям фигури. Няма да подкрепям силуети, няма да подкрепям харизми. Ще подкрепям само действия в интерес на българския народ. Така пише в клетвата, която преди малко всички вие произнесохте. Нали я произнесохте тази клетва? Или тя не важи за вас?! В интересите на българския народ. Колко пъти ви казах от тази трибуна тук – следвайте интереса на българския народ, иначе ще паднете и ще боли. Вие се хилихте самодоволно, точно както сега го правите. Сто пъти ви казах да работите за доходите на българския народ, да работите за изгонване на монополите, да изгоните тези чужди фирми, които изнасят златото на България и печелят милиарди. Не, вие се хилихте самодоволно и смятахте, че сте вечни и непоклатими. Сега усмивките ви започнаха да замръзват, особено когато ще пишете показания за вашите деяния по време на управлението си.
Съобщавам на всички, на журналистите казвам много ясно – да няма никакви спекулации. АТАКА няма да подкрепи никакво правителство в този състав на този парламент. Казвам го ясно, повтарям го и ще го казвам десетки пъти, колкото е нужно, за да се прекратят всякакви спекулации и спекуланти. Ние не можем да имаме нищо общо с ДПС, която за нас продължава да бъде антиконституционна партия. С ДПС работеше ГЕРБ през цялото време. Не пипна нито един управник на ДПС по време на своя мандат, нито един министър на ДПС не беше разследван и не отиде в затвора, нито един от управниците, които вършееха по лесничейства и т.н. Не е разследван нито пък някой от БСП от предишни правителства и от по-предишни правителства. Всички те получиха политически чадър, както получиха политически чадър всички, които се опитваха да смачкат АТАКА през тези години. През цялото това време на почти четири годишния мандат на ГЕРБ групата на АТАКА беше разбивана отвътре, купуваха се депутати, крадяха ни, а поощряваха отвън други врагове да работят срещу нас. Това обаче не успя. Този план се провали. Защото през 2005 г. Георги Първанов съобщи в един чужд вестник, че ще унищожи АТАКА. През 2006 г. Борисов даде обещание в американското посолство, че ще унищожи АТАКА. Е, много сте унищожителите на АТАКА, но сте некадърни, не ви стигат силите, не ви стигат уменията, не ви стига мъжеството и се провалихте. Затова народът каза ясно – АТАКА ще бъде в парламента и ще следи за всичко, което става в правителството и в парламента. АТАКА ще бъде контрол, ще бъде гарант на тези хора, които излязоха, на унижените и оскърбените. Ние сме техните представители в българския парламент и ние ще браним техния интерес. Няма да защитаваме лобистки кръгове, както правеше ГЕРБ, няма да защитаваме олигархични кръгове, нито пък интересите на чужди държави, както правеха всички други присъстващи в парламента с изключение на АТАКА. Ние сме изключението и ще останем изключение в българската политика. Ние не сме създадени в щабове на генерали, ченгета и посланици. Ние сме създадени от желанието на българския народ и сме автентичната партия, единствената в този парламент. Ще бъдем такива докрай и всички вие ще се уверите в това, че ще пресечем тези долни спекулации, които сега вървят, че сме се спогодили с някого. Не, не се спогаждаме с никого, освен с интересите на народа.
Какво предлагаме? Готови сме вече с промени в енергийния сектор. Защото хората, които излязоха на протести искаха цените на тока да паднат. Къде са монополите? Ами те са пак тук и пак ни ограбват. Защо не ги махна ГЕРБ? Защото не посмя. А може би защото получаваха рушвети от тях. Защо не ги махнаха другите правителства преди това? Не знам, нека да отговарят. Ние сме за изгонване на чуждите монополи веднага от България. Ние имаме 7,33%, когато имаме 37% от гласовете и имаме изпълнителната власт, ще сложа „Планът Сидеров срещу колониалното робство“ и ще работим по него точка по точка. Сега ще ви гледам на вас сеира и ще бъда контрол и гарант, че няма да изкривите нещо в полза на лични, партийни и олигархични интереси. Това ще бъде АТАКА. Гарантирам ви го и го казвам ясно. Трябва да се направят няколко много важни неща веднага – да се свалят сметките за тока. Ние имаме тези предложения.
Няма да подкрепим този, който ще бъде министър-председател. Няма да гласуваме и за председател на Народното събрание, който ще бъде предложен от ГЕРБ, БСП и ДПС. Няма да предлагаме и заместник-председател. Ние не сме за постове в Народното събрание. Не искаме заместник-председател. Избирайте си го вие. Имате си достатъчно гласове. Народът ви даде достатъчно мандати, споразумявайте се помежду си, правете каквото трябва да правите в интерес на народа. Посипете си главата с пепел, покайте се за това, което правите и си влезте в ролята на народни представители. Направете полезните за България неща. Тогава всички ще ви ръкопляскат и АТАКА ще ви подкрепи. Ако не ги правите обаче, АТАКА първа ще каже – „долу“, „оставка“ и ще завалят нови протести и пак избори. Пак повтарям, ние няма да подкрепим нито едно предложение за председател на парламента, откъдето и да идва то. Няма да предлагаме заместник-председатели в това ръководство на този парламент. Няма да подкрепим нито един министър-председател и кабинет от когото и да е предложен той. Ние ще гледаме какво ще прави този, който ще състави кабинет и който тръгне да управлява. Ще се борим с корупцията. Ще излязат наяве всички далавери правени от предишни правителства, начело със служебния кабинет, който направи няколко сделки вече и там има хора за следствие. Както виждате мъдрият, балансиран и много справедлив български народ не допусна в парламента тези, които колонизириха България през 1997 г., а именно Костовци, Сини и други разновидности. Не ги допусна, каквито и усилия да правеха те, каквито и хватки да правеха, каквито и споразумения да правеха с ГЕРБ. Те не успяха да влязат, защото българският народ вече осъзна, че живеем в колониално робство, както пише на корицата на „Планът Сидеров“. Народът разбра, че това колониално робство може да бъде премахнато само с решителни действия, които са изгонване на чуждите монополи, връщане на златодобива в български ръце, връщане на печелившите сектори в български ръце. За пореден път повтарям, че само за 2011 г. бедните и мизерстващите българи са оставили в касите на чужди вериги 28 млрд. лева. 28 милиарда, дами и господа. А целият републикански бюджет за същата тази година беше 18 милиарда лева.
За какво говорим тук? За европейски ценности? За „план 20/20″ и други такива дъвки? Престанете с дъвките. Слезте на земята и вижте какво е положението. Положението е трагично. Ако не се направят решителни мерки, ако не се повдигнат доходите на хората и то на най-ниско платените…не знам. Тук сред гостите сигурно има дипломати, представители на богати държави, които ограбват България и я колонизират. На тях искам да им кажа, че в България има 583 хиляди пенсионери, които живеят с минимална пенсия от 145 лева. Дами и господа, превъзходителства, 583 хиляди пенсионери получават по 145 лева на месец. Това са 73 евро. Запишете си го някъде и си подчертайте отдолу, че това е на месец, а не на ден. Предайте го и на вашите правителства, че в България повече от половин милион души живеят така и се заинтересувайте най-после как живее народа в България. Недейте да идвате тук с надути бузи да ми обяснявате как се прави демокрация от Брюксел. Елате да видите как живее българския народ. Елате да видите как живеят инвалиди, които не могат да си купят лекарства и не могат да си вземат асистент. Елате да видите как живеят два милиона и половина пенсионери, които са работили цял живот за България и тогава ни учете на демокрация. През всички тези 23 години, вие, представителите на Европейския съюз, не казахте една дума за корупцията в България, за нейното ограбване, за приватизацията, за колонизирането на държавата, която ни превърна в страна от трети не, четвърти не, а от петия свят. Защото в момента нашите доходи са по-ниски от доходите на редица африкански държави. Нищо не казахте по този въпрос. Само припявахте едно и също – реформите, реформите, реформите. Кои реформи? Които ни загробиха? Които ни превърнаха в най-бедната и най-нещастна държава в Европа? На тези реформи, ние от АТАКА, българските националисти, казваме – не! Не на тези реформи. Ние искаме приватизацията да се разгледа от начало до край. Ние искаме концесионните сделки да се разгледат от начало до край и да бъдат прекратени тези, които ограбват по няколко милиарда на година от нашите златни находища. Десетки пъти го казвах от тази трибуна. Десетки пъти казвах – Борисов, прекратете тази концесия. Мълчание. Защо? Защо допуснахте да ни ограбват? Защо допуснахте през всичките тези години България да затъва, да затъва и сега ще започваме отново. Сега ще се прераждаме. Ами, тези хора не могат да дишат вече, те не могат да мърдат. Те не вярват в нищо, ни в Господ, ни в дявола. Вие разбирате ли, че вече имаме народ, който не вярва в нищо. Той е потънал и гледа като безпомощно дете и чака някой да му подаде ръка. Ние пак си говорим тук за велики идеали и принципи и за програми 20/20 и за евроатлантически принципи. Не. Има едни принципи и те са да работим за народа си. Ако не почнете да вдигате доходите веднага, ще получите отново омерзението на българския народ и ще има не само избори, ще има протести, може да има и гражданска война. Казвам ви го със загриженост, не казвам, че го искам.
АТАКА ще подкрепи всяко усилие за това българският народ да живее по-добре. Казвам го ясно и категорично. Това не е съглашение с никого. АТАКА ще бъде против всяко действие, което е против интереса на българския народ. Ще подкрепим всичко, свързано с повдигането на доходите. Сега ще внесем закона за референдумите. С 50 хиляди гласа да се инициира референдум. Гласувайте, подкрепете го, да ви видим сега вие големите политици, които си играхте на политика толкова години дали ще подкрепите народът да бъде контрол и с 50 000 гласа неговото решение да бъде задължително. И не ми излизайте с някакви обяснения, че не знам си какво не можело да стане.
Хайде, гласувайте минималната заплата да стане 1000 лева. Предлагам ви официално тук, на временното ръководство на Народното събрание, заплатите на народните представители да бъдат колкото е минималната заплата в България.  Така може вие самите да искате да я вдигнете на 1000 лева тогава, а не да ми се смеете арогантно тука, вие, милионерите, и да викате – а, това не може да стане. Може да стане, може.
Настоявам също така да започнем работа за вдигане на пенсиите. Поне най-ниските пенсии трябва да се вдигнат веднага и постепенно да стигнат до европейско равнище. Веднага да се почне работа по този въпрос. Нищо друго не е по-важно.
Сметките за тока могат да паднат веднага с поправката в закона за енергетика, която предлагаме. Ще ви видя всичките, които се изказахте, че трябва да работим градивно. Хайде, работете градивно и приемете предложението ни.
И още нещо предлагам партийните субсидии да бъдат премахнати или да бъдат силно, драстично намалени, а тези партии, които не влизат в парламента, да не получават изобщо субсидии. В момента на тези партийки, които не влизат в Народното събрание, им се полага да вземат 48 милиона лева. Значи майките не получиха добавките си, защото нямаше 30 милиона лева. „Великото“ правителство на ГЕРБ не можа да намери 30 милиона, за да ги даде на майките. Ето ги, веднага казвам откъде ще дойдат – 48 милиона да дойдат от партиите, които съществуват само за това да вземат субсидия. Иначе много знаят да плюят срещу партийните субсидии, но сега с потни ръчички броят банкноти. Нека да паднат субсидиите и депутатската заплата да бъде колкото една минимална заплата. Хайде да покажете на хората, че можете да живеете с толкова, колкото е тяхната минимална заплата. В миналия парламент внесохме в Комисията по социална политика предложението ни минималната заплата да се вдигне. Всички партии го отхвърлиха, освен АТАКА. Защо го отхвърлихте? Отговорете на народа и не ми разтягайте локуми от тази трибуна. Обяснете защо отхвърлихте нашите предложения?
Оттук нататък вие трябва да отговаряте за това какво сте вършили, а тези, които ще управляват да си правят сметката, че ако са стъпили накриво ги чака народният гняв.
Желая ви здраве и покаяние!
Да живее България!

*Слово на лидера на АТАКА Волен Сидеров при откриването на 42-то Народно събрание