|

Енергийният сектор – 51% държавен, 49% на гражданите

АТАКА настоява българската енергетика да е държавна

Най-адекватните действия спрямо българската енергетика са одържавяване на целия сектор, като 51% трябва да са на държавата, а 49% на българските граждани. Това каза в предизборното студио „Промяната май“ по бТВ кандидатът за народен представител Десислав Чуколов, който е водач на листата на АТАКА в Бургас – 2-ри МИР и в Стара Загора – 27-ми МИР. „От самото създаване на АТАКА през 2005 г. нашият девиз е „Да си върнем България“. Да си върнем България от тези монополи, които си въобразиха, че това може да бъде тяхната България, като източват по всякакъв начин родината ни. А да казват на гражданите – „Чудете се как да си платите сметките за ток“. Естествено, че сме против тези ЕРП-та да присъстват въобще в България“, категоричен бе националистът. Той влезе в дебат с представители на ГЕРБ, ДСБ, БСП и Движение „България на гражданите“, всичките от които проявиха единодушие, че трябва да има по-силен и регулярен контрол от страна на енергийния регулатор в електроенергийната система.
Патриотът Десислав Чуколов напомни в студиото, че от АТАКА са предприели реални действия срещу монопола и антибългарското отношение от страна на ЕРП-та още през 2006 г. „Масови действия по улиците на България сме започнали да правим още през 2006 г. Още тогава ние се противопоставяхме на това някакви чужди фирми да идват тук и да обсебват нашето енерго (както си го знаем)“, заяви Чуколов. Той припомни и статуквото на ЕРП-та, две от които – ЧЕЗ и ЕОН, са чужди държавни фирми. Според Чуколов съществуват достатъчно аргументи за разваляне на договорите с тях. „ЧЕЗ е държавна компания – ако чешката държава може да има свое ЕРП, защо България да не може,“ попита националистът. По думите му, с печалбата от ЕРП-та България може да се превърне в социална държава, като насочи печалбата към пенсионерите.
„Ние настояваме да се отнемат лицензите на тези дружества. Трябва държавата да ги стопанисва, начело на тях да е специалист и дефакто печалбата от тях да влиза в български ръце“, допълни още Чуколов.