|

Преселението на българските лекари

 

 

 

 

 

 

Председателят на Лекарския съюз Цветан Райчинов се опитва да обясни на какво се дължи окаяното положение на здравната система в България. „Няма друга държава в Европа, която отделя само четири процента от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване – в Германия за същата цел се предоставят над 11 процента. За стабилна здравна система изобщо не може да се говори, защото всичко постоянно се променя“, казва Райчинов. За четирите години управление на правителството на Бойко Борисов са се сменили четирима министри на здравеопазването.
Според Райчинов реформата в здравеопазването от началото на 1999 година е обещавала много. Тогава е въведена солидарна и задължителна здравно-осигурителна система, като работодателите и работниците си делят осигурителните вноски. В действителност обаче само два милиона от трудоспособните българи плащат редовно осигурителните си вноски. Държавата е принудена да плаща за пенсионерите, войниците, затворниците, децата и държавните служители. Неволята учи! В болницата „Света Анна“ във Варна работят 273 лекари и 360 медицински сестри. Болницата разполага с 480 легла и има годишен бюджет от 12,5 милиона евро. Стените са олющени, спалното бельо е старо и замърсено, болничните стаи са без тоалетни – с този бюджет болницата не може нито да бъде поддържана, нито ремонтирана. „Трудно е да ръководиш болница като тази“, казва директорът Красимир Петров. Болницата приема пациенти от цяла Североизточна България. Отделението за спешна помощ не може да откаже медицинско обслужване и на хора без здравна осигуровка.
„Големият проблем е да задържиш лекарите в такива болници“, казва Петров. Преди две или три години ситуацията се влошила до такава степен, че болницата била пред закриване. Тогава директорът бил тревога, обърнал се към София и предотвратил най-лошото. Сега болницата е закупила модерен компютърен томограф и се надява да получи и апарат за магнитно резонансна томография. Лекарите междувременно получават заплати от около 1000 евро. Въпреки това Красимир Петров не знае дали ще може да ги задържи.