|

Учебници на турски отпечатаха у нас за пръв път от 20 години

Учебници на турски език са отпечатани в България за първи път от 20 години насам, стана ясно вчера от турския вестник „Заман“. Те са предназначени за училище в сливенския регион, а в представянето им участва посланикът на Турция в България Исмаил Арамаз.
Двата новоотпечатани учебника са предназначени за четвъртокласници и 1500 екземпляра вече са изпратени в училища в Шумен и Кърджали, а още 1000 – в Бургас.
„Първите екземпляри бяха изпратени в сливенското село Ябланово. Учениците там са 250, от които 230 изучават турски език. Учебниците са за първи, втори и трети клас,“ отбеляза Емине Халил, асистент в катедрата по турски език в Шуменския университет.
По думите й, учебниците да били готови още миналата година, но българските власти едва сега са одобрили отпечатването им. Учебници на турски език са били отпечатани в България за последен път през 1993 г.
Това е част от стратегията на Турция за турцизиране част от населението на България, като основният натиск на Анкара е сред циганите и българо-мохамеданите в Родопите.