|

Борисов помогна на ДПС и БСП да запазят политическото номадство

Ако ГЕРБ бяха останали в залата, както направи АТАКА, щяха да осуетят търговията с народни избранници

Магдалена Ташева
Депутат на АТАКА в 42-то НС

На 6 юни, четвъртък, 42-ият парламент за първи път не можа да започне заседанието си, парламентарната група на ГЕРБ, не се регистрира и осуети кворума. Само 118 депутати от АТАКА, БСП и ДПС се регистрираха в пленарната зала, а за кворум са нужни 121. След почивката 97-те депутати на Борисов се регистрираха, но веднага след това лидерът им Бойко Борисов обяви от трибуната, че напускат Народното събрание и няма да участват в работата му. Решението бе обявено за окончателно. Депутатите му се чувствали обидени и унижени от това, че не председателстват Събранието и комисиите. От обърканото изявление на експремиера може да се заключи, че допълнително обостряне на чувството за обида и унижение са внесли най-вече снетият имунитет на Цветанов и създаването на комисия под ръководството на депутата Венцислав Лаков от АТАКА, която да разследва употребата на правителствения „Авиоотряд 28″ и военни самолети и хеликоптери за лични или други нелегитимни нужди на Борисов и неговото тясно обкръжение.
„Вчера, когато гласувахте първите си решения за комисията за „Отряд 28″, не пожелахте да вкарате сделката за „Отряд 28″, която е за над 200 млн. лв. и всички знаят и говорят, така съм чул, за да няма адвокати, че над 10 млн. долара Ви е комисионата“, заяви експремиерът.
Неспособен да изпълнява функциите на автентична опозиция, Борисов намери оправдание за поредния саботаж в отношенията си с партия АТАКА. В зле построени изречения и накъсан слог Борисов заяви:
„От днес партия ГЕРБ, избрана с повече от 1 млн. души и е победител на изборите, но за сметка на това е провокирана от АТАКА, например, излиза от пленарната зала“.
„Вие се държите тук все едно, че сте спечелили изборите. Работете си трите партии, народът е казал, че пилците се броят наесен. Искаме нови избори и се надяваме Конституционният съд да реши правилно. Но каквото и да реши, ще го приемем“, каза Борисов.
Не стана ясно дали напусналите депутати очакват да получават заплати, след като няма да участват в законотворческия процес. Малко по-късно, в кулоарите, Борисов направи крачка назад. Той заяви, че народът ги е пратил да работят в парламента, но понеже са „унижавани от новите управляващи“, ще работят извън НС, а ще ползват сградата само за „срещи с хората“. След още някое време и тази опция претърпя редакция, добивайки следния вид: „Депутатите на ГЕРБ ще останат в Народното събрание, за да се срещат с гражданите, но няма да влизат и да се регистрират в пленарна зала“. Той заяви, че е заимствал този похват от АТАКА, чиито депутати в края на миналия парламент напуснаха НС, за да работят по места в навечерието на предсрочните избори.
След напускането на ПГ ГЕРБ парламентът продължи работата си с дебати по Правилника за дейността и организацията на Народното събрание. БСП и ДПС промениха проекта, като разрешиха не само политическото номадство, но и образуването на нови парламентарни групи от отцепили се депутати (виж стр. 4-5). Ако ГЕРБ бяха останали в залата, както направи АТАКА и бяха гласували „против“, тази поправка на БСП-ДПС нямаше да влезе в сила.

 

Цецо без имунитет, плаче на Брюксел да го спаси от съд

Прокуратурата възобнови делото за незаконно подслушване в МВР, по което се очаква да бъде повдигнато обвинение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той подаде заявление за отказ от депутатския си имунитет на 5 май – една седмица, след като главният прокурор Сотир Цацаров внесе в НС искане за сваляне на имунитета му.
Заявлението на Цветанов бе изпратено от председателя на НС Михаил Миков в Софийска градска прокуратура (СГП), където се води делото за нерегламентирано подслушване в МВР. Говорителката на СГП Румяна Арнаудова разясни, че бившият министър ще има три дни, в които да организира защитата си, след което ще му бъдат предявени обвиненията. Тя обаче отказа да коментира дали ще се стигне до арест, тъй като това зависи от наблюдаващите прокурори от СГП, чиито имена запази в тайна.
Срещу Цветанов може да бъде възобновено и делото за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова. На 30 май то бе спряно от Софийския окръжен съд заради имунитета му.
Последните дни от имунитета си Цветанов прекара в Брюксел, за да търси политическото покровителство на Европейската народна партия, която по това време провеждаше своята годишна среща на председателите на парламентарни групи в националните парламенти.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи визитата на зам-председателя на партията в белгийската столица като „служебна“, но малко по-късно я определи като „дълбоко лична“.
В Брюксел Цветанов обруга България и официална София, представяйки себе си като жертва на „олигарси“, а новото правителство – като провеждащо „популистка политика“.