|

ГЕРБ превърна “Авиоотряд 28” в най-скъпата таксиметрова служба

Всеки втори полет е в нарушение на заповед на МО за ВИП-пасажерите

За Борисов правителствените машини са авиотаксита: за предизборни маршрути, за посещения на ловни стопанства, за откриване на детски градини.

 

Нито Военновъздушните сили (ВВС), нито Националната служба за охрана (НСО) имат задължение да пазят списъка на пътниците, летели с въздухоплавателни средства на ВВС и „Авиоотряд 28″. Това заяви Венцислав Лаков, председател на Временната анкетна комисия, която разследва полетите на управлението на Бойко Борисов. Списъците на пътниците не се пазят и с тях не разполагат нито ВВС, нито НСО, защото няма разписани правила, потвърдили шефовете им генерал Константин Попов и генерал Тодор Коджейков.
Хаосът с ВИП-полетите на бившата власт продължава да изненадва депутатите от комисията. Сумата в ущърб на бюджета набъбна до над 840 хил. лв., а само за гориво до 2012 г. са били изхарчени 526 хил. лв. Бойко Борисов е ползвал услугите на ВВС, за да лети по незначителни поводи, които не изискват спешност, и на дестинации, които могат бързо да се вземат и с автомобил.
Най-скандалното е ползването на военните хеликоптери за предизборни цели. Например, на 28 октомври, между първи и втори тур на кметските избори през 2011 тогавашният премиер се метнал на „Кугър“ от Крумово до Долна Митрополия и обратно, за да даде рамо на своите кандидат-кметове в Пловдив и Плевен. Полетът, траял 1 час и 30 минути, струва на данъкоплатеца 7 хил. и 200 лв. Изводът е, че трябва законово да се регламентира най-скъпата таксиметрова служба на републиката, коментира Лаков и даде пример и с други премиерски полети от кабинета Борисов.
Подробностите около полетите на бившия премиер идват дни, след като прокуратурата започна разследване как са се ползвали самолетите и вертолетите от миналата власт. Събраните до момента документи на комисията „Лаков“ ще бъдат предоставени също на прокуратурата. Самолетът „Спартан“ буквално е бил разпран от летене, и то за дестинации, които са близки за кола. В момента военнотранспортният самолет е на ремонт. По последни данни, въпреки скандала и сформираната временна парламентарна комисия, през последните дни „Спартан“-ът е бил използван от президента Росен Плевнелиев за представителни нужди, съобщи Лаков. По думите му, въпреки че е върховен главнокомандващ, Плевнелиев не е имал право да го ползва, защото нито според закона за въоръжените сили, нито според заповед №241 на МО има правно основание за полети на ВИП-лица. Според разпоредбата такова право има само министърът на отбраната. Близо половината полети са в нарушение на тази заповед.