|

Депутат от АТАКА проверява полетите на Бойко Борисов

За 10-те месеца на миналата година “Авиоотряд 28” е получил 780 000 лева само за разходките на експремиера

Парламентът създаде комисия, която да провери как кабинетът на Бойко Борисов е използвал правителствения „Авиоотряд 28″, както и полетите на военни самолети и хеликоптери, но не за целите на въоръжените сили. Председател на комисията, избран с 206 гласа „за“, е депутатът Венцислав Лаков от АТАКА (на снимката).
Проверката ще обхване периода от август 2009 до март 2013 г., който съвпада с управлението на правителството на Бойко Борисов. Тя трябва да установи кога, по какви дестинации, с каква цел, в какъв състав и с какъв разход на финансови средства са били ползвани правителственият „Фалкон“ и военните „Спартан“. В състава на анкетната комисия, която ще работи един месец, влизат осем депутати, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група. Представители на левицата ще бъдат Антон Кутев и Жельо Бойчев, на ГЕРБ – Владислав Горанов и Ивайло Московски, АТАКА излъчиха и Маргарита Николова, а ДПС – Йордан Цонев и Рамадан Аталай.
През август 2012 г. пресата съобщи, че футболният отбор „Витоша“ (Бистрица), известен като „Бистришките тигри“, в който играе Бойко Борисов, е летял до Варна с държавния „Еърбъс“ за среща с „Чавдар“ (Етрополе) на тогавашния депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Официално полетът е бил поръчан и платен от БФС, като самият Борисов съобщи, че е струвал около 20 000 лв. Тогава стана известно, че „Авиоотряд 28″ изпълнява и частни поръчки, макар да няма лиценз за това, защото самолетът имал нужда от летателни часове, а бюджетът – от постъпления.
Лично Борисов заяви, че пуска правителствените самолети на който ги поиска, защото се чуди какво да ги прави.
За първите 10 месеца на миналата година „Авиоотряд 28″ е получил 780 000 лева само за полетите на Бойко Борисов.