|

И новият правилник на Парламента разреши пазаруването на депутати

Тандемът БСП-ДПС смята да използва корупционните практики на ГЕРБ, за да променя съотношението на силите в 42-то НС въпреки волята на избирателя

Магдалена Ташева
Депутат на АТАКА в 42-то НС

ПГ АТАКА гласува против пазаруването на депутати, което БСП и ДПС, с мълчаливата помощ на ГЕРБ, узакониха.

 

Народните представители ще могат да напускат групата си, да влизат в съществуваща или да сформират нова група, като й дадат име по свой избор.
Този текст прие мнозинството на БСП-ДПС на 6 юни, променяйки изцяло предложените членове и алинеи в проектоправилника за дейността и работата на 42-то НС. АТАКА гласува против.
Напускането на групата ще става както досега с писмено заявление до ръководителя на групата и до председателя на Народното събрание, което се съобщава на пленарно заседание.
При напускане на парламентарна група или изключване от състава й народният представител губи мястото си в постоянните комисии като представител на съответната парламентарна група, в парламентарните делегации и други изборни длъжности в Народното събрание, приеха народните представители.
С други думи, възможността за пазаруване на депутати, наричана деликатно „политическо номадство“, срещу която толкова твърдо се обявяваха всички парламентарни групи, на практика се възстанови, а опасенията за разцепване на групи и създаване на нови се засилиха.
Дебатите по тази разпоредба се проточиха от предния ден и в крайна сметка съществуващите рестриктивни положения от правилника на предишния парламент бяха премахнати с мотива, че не може да се ограничава конституционното право на свободния избор, който дава мандатът на депутата. Защитата на „свободния мандат“ на българския депутат доминираше изказванията представителите на двете партии. На заден план оставаше волята на Н.В. Избирателя, която в крайна сметка бе окончателно потъпкана, за да може тандемът БСП-ДПС да провежда „преструктуриране“ на групите и да променя баланса на силите в 42-то НС в своя полза.
Какви би станало, например, ако 10 отцепници получат достатъчно големи подкупи, за да сформират парламентарна група с името „СДС“, „ДСБ“, „РЗС“ или „НФСБ“? Тези партии ще получат парламентарно представителство, въпреки че Н.В. Избирателят ги е оставил извън парламента.
В по-предишните парламенти фабрикуването на нови партии се практикуваше широко. Така в 39-то НС (двойната коалиция НДСВ-ДПС) от НДСВ се отцепиха парламентарните групи „Новото време“ и НИЕ, а в 40-то НС (тройната коалиция БСП-НДСВ-ДПС) по същия начин бяха сформирани парламентарните групи РЗС, БНД, ЕНП и „Движение „Напред“, за които никой никога не беше гласувал.
В 41-то НС беше забранено отцепниците да се присъединяват към вече съществуващи парламентарни групи или да създават нова група.
Мнозинството на ГЕРБ обаче и лично зам.-председателят й Цветан Цветанов намериха начин да заобиколят това правило, като караха „независимите“ депутати да декларират „принадлежност към ГЕРБ“ и прехвърляха в банковата сметка на тази партия част от държавната субсидия, която бившата им вече партия получава за получения брой гласове на последните избори. Така за повече от 2 години ГЕРБ източи от АТАКА 3 милиона лв (за 10 отцепници), от РЗС около милион, а от ДПС около 800 хиляди лв (за Касим Дал и Корман Исмаилов).
За да прекрати практиката „субсидията следва депутата“, на 4 юни ПГ АТАКА внесе поправки в закона за политическите партии. Те предвиждат държавната субсидия, която партията получава за спечеления брой гласове на последните избори, ще остава в политическата сила, с чиято бюлетина е бил избран отцепилият се депутат.
„През мандата на 41-вото Народно събрание тенденциозното тълкуване на  тази регламентация доведе до тежки нарушения от страна на изпълнителната власт по отношение на опозиционни политически сили. Стигна се до явното нарушение на принципа, че държавната субсидия се предоставя на партиите и коалициите за осъществяването на тяхната дейност и подмяната му с практиката парите да се дават на депутати, които са изключени или напуснали парламентарните си групи. Стигна се до уродливото явление с държавната субсидия да се заплаща за подмяната на парламентарния вот. Следва законодателната регламентация да бъде приведена във вид, в който такива правонарушения да не могат да бъдат правени“, се казва в мотивите на проектопоправката, внесена от АТАКА.

 

Волен Сидеров: Борисов е изнесъл милиарди в офшорни фирми

Партия АТАКА гласува против създаването на нови политически групи в парламента. И ако ГЕРБ бяха в залата и бяха гласували „против“, това нямаше да бъде прието. Ето го съглашателство между БСП, ДПС и ГЕРБ. Това са задкулисни договорки. Борисов най-вероятно действа в съглашение с БСП и ДПС, за да може да улесни минаването на техните предложения и идеи за правилника, срещу които ние сме против.
Не се притеснявам за целостта на ПГ на АТАКА. Просто съм против политическото номадство, защото това е подмяна на народния вот. Щом хората са те изпратили в законодателната власт с бюлетината на твоята партия, ти не трябва да я напускаш, или ако напуснеш групата, трябва да излезеш и от парламента. Знаете категорично, че партия АТАКА е патила най-много от „номадството“ през годините.  Настояваме в конституцията да бъде внесена промяна, според която депутат, напуснал парламентарната си група, да бъде задължен да напусне и парламента. Но това е въпрос на едно бъдещо мнозинство на АТАКА, т.е. това един ден ще бъде променено. В момента има друго мнозинство и както виждате ГЕРБ играе в комбина с ДПС и БСП. Специално с БСП ги свързва пъпна връв.
Както виждате ние участваме пълноценно в законодателната дейност. Имаме и председател на комисия, която ще разследва злоупотреби със служебно положение, специално във връзка с „Авиоотряд 28″. Има данни, че с тези самолети са изнасяни пари в чужбина от управляващите.
С правителствения самолет и военни самолети, по данни на АТАКА, са изнасяни пари навън, за да бъдат вкарвани в офшорни сметки. Това са пари, както се сещате, не на портиера от МС, а на първите управляващи.
Пренасяни са в посока Ливан, откъдето вече могат да се вкарат във всякакви офшорни сметки. Установяването на такива действия може да стане само при взаимодействие на международни органи, служби, които могат да водят разследвания. Става въпрос за милиарди. Информацията ми е подадена от бивши, много близки до Борисов и Цветанов хора, и то на високо управленско ниво, които започват да се освобождават от страха и да говорят. И аз мисля, че разкритията, които предстоят,  ще накарат Борисов да се скрие някъде, след като напусна парламента. За мен неговото поведение е страхливо и говори за съглашателството с БСП и ДПС. Току-що разбрах, че той се среща с „фактори“ от ДПС – тайно, всеки ден, за което по-натам ще ви информираме.
Борисов е много зле. Прочетох цялото му изказване, защото не бях в залата. Това е объркана мисъл на комплексиран човек. Той каза: „Ние ще правим така, както правеше АТАКА в предишния парламент“. Нямат ли самостоятелно мислене тези хора? 97 души управляваха държавата 4 години и не могат една собствена идея да родят, а копират АТАКА във всяко отношение. В същото време Борисов казва, че той е изпратен от народа да работи в парламента, обаче напуска пленарната зала. Как да разбираме този абсурдизъм, това противоречие? Как народът хем го е изпратил в парламента, хем той го напуска. Значи не изпълнява повелята на народа, който го е изпратил в парламента.

 

АТАКА иска одит на МВР

АТАКА поиска одит на МВР. В отворено писмо до председателя на Народното събрание Михаил Миков лидерът на националистите Волен Сидеров описва исканията си.
Съгласно Закона за Сметната палата партия АТАКА внесе в деловодството на парламента искане за възлагане на одит за съответствие при финансовото управление на Министерство на вътрешните работи за периода от 1 януари 2010 г. до 31 май 2013 г., пише в писмото си Волен Сидеров.
Припомняме, че преди няколко дни министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обяви, че към момента има една сериозна дупка в бюджета на МВР от 93 милиона лева от средствата за издръжка. Той добави, че ще се върви в посока за слагане на край в практиката с дарения във вътрешното министерство.

 

Хората от протестите: Яне Янев и СКАТ да се влеят в гейпарада

Не може хора като лидерът на РЗС Яне Янев и организации като НФСБ, които ни наричаха лумпени, да искат сега да нагнетяват ситуацията в България и да призовават хората към протести срещу едно правителство, което още не е започнало да работи. Това казаха  представители на февруарските протести на специална пресконференция в четвъртък. „На Янев и НФСБ искам да им кажа, че гейпарадът наближава и могат да отидат там“, заяви един от участниците Живко Христов. Той смята, че е редно да се даде време на новия кабинет.“ Поне 90 дни да не се иска оставка на парламента. Правителството трябва да мисли. Ще ги оставим да работят, но трябва да внимават и да обръщат внимание на народа, защото следващият път протестите може да бъдат още по сериозни“, закани се Христов. „Работете и не крадете. Срещу всеки проблем трябва да се изправяме рамо до рамо. Едни нови избори не са решение на проблемите. Трябва да има промени в Изборния кодекс и тогава да се явим на избори. Ако няма промени в главния изборен закон, едни поредни избори ще протекат като тези на 12 май“, обясни още той.
Протестиращите са категорични, че евентуални избори не са полезни и необходими на България. Те смятат също, че служебното правителство трябва да бъде проверено. Припомняме, че Волен Сидеров многократно апелира за ревизия не само на управлението на ГЕРБ, но и на служебния кабинет.

 

Граждани към Сидеров: Продължавайте да защитавате интересите на българите

„След като политическа партия АТАКА отново доказа, че мястото й е в българския парламент, противниците, провокаторите и псевдопатриотите опитват по всякакъв начин да компрометират Вас като лидер и Политическа партия АТАКА .Ние също не приемаме някакви измислени партийки да ни обиждат и убеждават, че сме лумпени.“
Това пише Костадин Атанасов, председател на Инициативния комитет в ж.к.“Захарна фабрика“ София в декларация до лидера на АТАКА Волен Сидеров по повод демонстрацията на псевдопатриотите на Валери Симеонов и Яне Янев на 2 юни в София.
„Декларираме, че ние, жителите на ж.к.“Захарна фабрика“ не приемаме обидите, отправени от този смешник, собственик на една фалшива телевизия. Не му препоръчваме среща с нас по площадите – ще му бъде много трудно да издържи на гнева на хората. Г-н Сидеров, продължавайте да защитавате интересите на българите и Република България. Ние сме с Вас и ако трябва подкрепа от наша страна, сме готови за това“, се казва още в писмото на гражданите.
Инициативният комитет съществува от 2005 г.,  когато на 23 май проф. Станимир Калоянов, поканен на абитуриентско изпращане, стана жертва на масов побой от цигани пред кафенето на  Костадин Атанасов в кв. „Захарна фабрика“. 53-годишният учен, който попаднал в мелето, беше пребит с метални тръби и бухалки. След погрома трима цигани бяха арестувани, но няколко часа по-късно освободени. Убийството и досега остава неразкрито и ненаказано.