|

АЛАРМИРАМЕ: Протестиращи застрашават живота на деца

АТАКА подаде сигнал в Агенцията за закрила на детето

Баща държи в ръцете си 3-годишното дете посред нощ на протеста.

 

АТАКА подаде сигнал до агенцията за закрила на детето срещу използването на деца за политически цели и застрашаването на живота им в протестите. Според Закона за закрила на детето „всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие, както и закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности.“

Момче и момиче на около 4 години надуват свирки и викат „Оставка“ на един от митингите.

 

Народните представители от АТАКА смятат, че е крайно време да вземат необходимите законови мерки срещу използването на невръстни българчета за политически цели. „Вече повече от 40 дни сме свидетели на безобразна експлоатация на невинни деца от така наречените „мирни и симпатични протестиращи“. Недопустимо е да се позволява малки деца да бъдат използвани по този начин, да кръстосват улиците на София по малките часове, да стават свидетели на употреба на алкохол и наркотици, както и на хулигански, вандалски прояви“, пише в сигнала от националистите до агенцията. В него се призовава да се изискат от медиите всички записи от протестите, да се идентифицират нарушаващите правата на децата и да се предприемат необходимите процедурни действия.

Канал 3 дава поле за изява на непълнолетни, които кръжаха около парламента в късния час.

 

В нощта на 23 юли за пореден път цялата страна стана свидетел на това как деца участваха във вандалски прояви, сбивания и сблъсъци с полиция и жандармерия. „Според Вас мястото на едно дете след 22:00 часа къде е? На „мирен и симпатичен протест“, на който летят огромни павета, футболни агитки предизвикват масови сбивания и се изпиват десетки литри алкохол? Там ли е мястото на невръстните българчета?“, питат народните представители.
Цялата страна видя как „отговорни, симпатични, мирно протестиращи родители“ с едната си ръка държаха деца, а с другата крепяха бутилката с бира, докато летяха тежки павета над главите на децата, които гледаха уплашено вандалщината на бръснати, яки, пияни и друсани агиткаджии. Какъв пример е това за бъдещето на България? Каква ценностна система се изгражда по този начин? Но това е само моралната страна на въпроса. Престъпно е да се поставят невръстни деца в такива опасни условия. Престъпно е да се застрашава живота на деца, за да се домогват провалили се политици до партийните си цели.

Редно ли е тази майка да заведе детето си пред НС по време на вандалските прояви на „симпатичните“ протестиращи?

 

Припомняме, че в следствие на незаконните блокади на „мирните, симпатични протестиращи“, вече има два смъртни случая, заради забавили се линейки. Едно българско дете е мъртво. „Ще допуснете ли още българчета да пострадат или да бъдат убити? Вземете мерки, защото няма цел, която да се оправдава детска смърт“, апелират в сигнала депутатите от АТАКА агенцията за закрила на детето.
Настоявам  поне Вие да спазите закона, защото кметицата Фандъкова не го направи що се отнася до законността на протестите и блокадите и допусна забавяне на линейки и смъртни случаи, един от които, повтарям, е на дете. Абсолютно задължително е да защитите живота и здравето на българските деца и да забраните въвличането и използването им в платени, вандалски, политически протести и прояви.