|

АТАКА: Актуализaцията на бюджета е половинчата

След продължили дълго дебати парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет. Това стана с гласовете на БСП и ДПС, АТАКА се въздържа, а появилите се най-сетне в пленарна зала депутати от ГЕРБ гласуваха против. Проектозаконът, предложен от правителството на Пламен Орешарски, предвижда увеличение на дефицита с 500 милиона лева и осигуряването на заем от един милиард лева от Международния валутен фонд. С част от него ще се попълни опоскания от кабинета „Борисов“ фискален резерв, с друга ще се гарантират финансови буфери за непредвидени плащания, ще се покрият и дълговете на държавата към бизнеса, 40 милиона ще бъдат отделени за социалната сфера. Всъщност става дума за своеобразен ремонт на бюджета, създаден при управлението на ГЕРБ от злополучния бивш финансов министър Симеон Дянков, който доведе страната до безпрецедентна мизерия, свиване на икономиката, фалирането на хиляди фирми и огромна безработица. Това бе и основната причина за масовите бунтове през февруари, които изхвърлиха правителството на Борисов от властта и предизвикаха предсрочни  парламентарни избори. Става дума за липса на национална стратегия за бъдещето на страната, за истинска социална катастрофа, която може  да бъде преодоляна не с палиативни мерки, а с промяна в самата философия на управление и развитие в икономиката, за каквото настояха в своите изказвания от трибуната на Народното събрание депутати от  партия АТАКА.

 

М. Ташева: Националистите искат промяна в икономическата философия

Партия АТАКА смята, че актуализация на бюджета е необходима и даже я разглеждаме като спасителна. Това заяви депутатът на националистите Магдалена Ташева при обсъждането в пленарна зала. „Но слушаме как от дясната страна упрекват парламента, че не е достатъчно либерален, че актуализираният бюджет не е достатъчно рестриктивен, а от лявата страна се оправдават, че все още той остава неолиберален, че все още обслужва господстващата идеология и философия на управление на нашата държава. И няма нито едно изказване, че въпросната фискална стабилност, към която дясната страна, представете си, се стремяла, струваше човешки животи, че тя е постигната на цената на жестока, свирепа социална катастрофа, в която нашият народ се намира и която трябва да бъде лекувана.“ Страх ви е какво ще си помисли Филип Отие ли?
Ташева изведе тезата си от една ретроспекция. Денят е 30 октомври 2011 г. – минал е първият тур на местните избори. ГЕРБ са видели, че въпреки бруталните фалшификации не могат да си изпълнят, така да се каже, плана. Явява се техният лидер и тогавашен, за съжаление, министър-председател в сутрешния блок на една телевизия (запомнете, 30 октомври 2011 г. – може да се провери) и казва: „Отделили сме 200 – 250 милиона лв за повишаване на най-ниските пенсии.“
Аз не зная колко хора излъга тогава той. Вероятно не са били малко. Минават изборите, минава само един месец и идва 28 ноември 2011 г. Същата одиозна личност сяда в телевизията на олигарха Красимир Гергов и казва: „Изобщо да не си мислят, че с протести жа ма уплашът! Баба Пена да не е гласувала 60 години за комунистите.“
Помните ли тази реплика? Той се излъга и после се подигра на хората, които са му повярвали.
Поради което, подчерта Ташева, поне 2.5 милиона възрастни преживяват с невероятната сума от 70-80 евро на месец. Те дадоха доверие на лявата част, на лявата идеология. Аз не виждам защо вие се боите да кажете, че България е в социална катастрофа, която трябва да бъде лекувана?! Какво ще кажете вие на баба Пена сега?! Нека да престанем да цитираме от таблиците редове и стълбове и да кажем какво дава на хората този актуализиран бюджет. Да, има някакво обръщане към социалните проблеми, но то предвижда половинчати мерки.
Необходим ни е такъв бюджет, който да осигури възможности на IТ специалистите в България да работят в ІТ технологиите, а не да бъдат пращани да гледат овце, както беше до 20 февруари тази година. Поради всичко това ние смятаме, отново казвам, като отчитаме необходимостта от актуализация на бюджета , че бюджетът е половинчат. Вие с половин уста, свенливо и страхливо, се опитвате да прокарвате някакви социални мерки, но така, че чуждите инвеститори да не се уплашат, да не забележат. Защото те, горките чужди инвеститори, са плашливи като зайци, нали? Нищо, че изнасят по 28 милиарда годишно от България.

 

Проф. Станислав Станилов: Нужно е подоходно данъчно облагане

Актуализацията на бюджета e в рамките на философията на правене на бюджета при управлението на ГЕРБ. Промените са само козметични. Това смята депутатът от АТАКА проф. Станислав Станилов по повод обсъждането в парламента на актуализацията на Бюджет 2013 г. Според проф. Станилов правителството не предлага мерки срещу монополизма. Той смята, че трябва да се въведе революционна политика по отношение на монополизма и картелизма.  „За да има пълен бюджет, трябва да се въведе прогресивно подоходна данъчна система. Плоската данъчна система вече девета година не е привлякла инвестиционен капитал“, каза проф. Станилов.
Следващият бюджет трябва да има по-различна философия, която да осигури на България бъдеще на модерно развита страна, отбеляза той. Сегашната е доказала, че вече 23 години води към бедност – монополи и корупция. Нищо няма да се получи, ако продължим да слугуваме на тезата, че със селско стопанство и с туризъм ще станем високоразвита държава и ще благоденства българският народ.