|

АТАКА внесе сигнал в прокуратурата срещу Фандъкова

Политика на кметицата обективно „допринесе“ за смъртта на 6-годишната Елена и 25-годишната Станислава

Изкъртените плочи от центъра на столицата, за които общината трябва да плати.

 

АТАКА внесе сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с нерегламентираните и незаконни митинги в София и неизпълнението на законодателните разпоредби от кмета Йорданка Фандъкова.
В сигнала депутатът Илиян Тодоров пише, че 40-ти ден Законът за събрания, митинги и манифестации е грубо погазен, а кметът на столицата системно го нарушава.
„Протестиращите в София системно нарушават чл.5 на закона, който гласи, че събрания, митинги и манифестации могат да се провеждат по всяко време на денонощието, освен в часовете от 22 до 6 часа. Столичани и служителите на СДВР са свидетели на факта, че на територията на София се извършват протестни действия и след 22 часа, за което вече редица граждани са сезирали Столична Община“, се казва в сигнала до прокуратурата. През последните дни протестите продължаваха и през цялата нощ.
Протестиращите освен това не подават писмени уведомления до кмета на общината, не посочват организатора на протестите, мястото и времето на митингите, с което пряко нарушават закона, в който пише, че за свикване на събрание на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват кмета, като посочват организатора, целта, мястото и времето на митинга.
„Нерегламентираното и незаконно блокиране на пътни артерии в столицата създават редица трудности на гражданите, а с действията си протестиращите застрашават безопасността на движението в града“, пише до прокуратурата Тодоров. Припомняме, че във вторник в продължение на над осем часа бяха блокирани възлови кръстовища в София и се издигаха барикади от откъртени плочки.
В сигнала се казва, също че Фандъкова системно и целенасочено не предприема необходимите мерки за безопасността на движението, което е поредното нарушение на закона. Фандъкова нарушава чл.12, който гласи: „Когато времето и мястото на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът на общината предлага промяната им.“ Фандъкова да е предприела нещо в нощта на размириците?!
Основното й нарушение е, че тя не прекратява митинг, който не се провежда при условията и по реда, установени в закон.
АТАКА настоява да се вземат  нужните мерки, спрямо компетенциите и възможностите на прокуратурата, както и да се предприеме проверка срещу лицето Йорданка Фандъкова във връзка със системното нарушаване от нейна страна на българското законодателство.
Припомняме, че на 10 юли около 20,30 ч. такси се вряза в спирка на бул. „Цариградско шосе“ и предизвика зверска катастрофа, като ранените бяха 12 души. Заради протестите точно в този час една от линейките е закъсняла. Лекар от третия екип на Бърза помощ разказа, че са закъснели с 5-6 мин., защото линейката е била отклонена от най-прекия път от полицай заради протестите. „Един полицай ни видя, че подаваме светлинен сигнал за ляв завой пред Софийския университета. Каза ни – не може да минете, има демонстранти, следвайте нашата кола. Имаше патрулка, която ни съдейства да стигнем до мястото на произшествието“, разкри тогава д-р Тодоров.
От прокуратурата излязоха с писмо, с което се твърди, че е установено, че автомобил на Спешна помощ е пристигнал на местопроизшествието със закъснение от 12 минути. „Автомобилът не е бил пропуснат от протестиращите да се движи по „Цариградско шосе“ и това е попречило на лекарите да се отзоват навреме на подадения сигнал на телефон „112″ „, се казва в съобщението. По-късно след инцидента почина 25-годишната Станислава Асенова, която беше една от пострадалите при катастрофата. Във вторник почина и пострадалото дете – 6 годишната Елена.

 

Само за 1 нощ

Щети за близо 100 000 лева след „симпатичния“ и „мирен“ протест

След полунощ „мирните“ протестиращи обърнаха кофи за боклук и направиха блокада.

 

Щети за близо 100 000 лева трябва да платят гражданите на София чрез данъци и такси след вандалщината пред Народното събрание във вторник вечерта, изчисляват експерти. В сумата влизат всички колчета, павета, тротоарни плочи, които са били изкъртени, както и работата по възстановяването на площада и тротоарите. Кметицата Йорданка Фандъкова с цел да омаловажи погрома в нощта на 23 юли твърди, че нанесени върху общинската инфраструктура щети се оценявали само за 30 хиляди лева. Сметката е била направена след проверка на Столичния инспекторат. Финансовите загуби за общината обаче са много повече, предвид разбитите тротоари, извадените плочи от тях и работата по оправянето на щетите след погрома, изчисляват специалисти. Йорданка Фандъкова в продължение на 40 дни показва абсолютна безотговорност към неконтролируемите деянията на „мирните протестиращи“. „Не мога да разбера защо от мен се очаква да направя нещо след 22.00 ч.“, нагло коментира кметът във връзка с отправените към нея критики в сряда. Дори изрази съжаление, че въпреки разпорежданията полицията не е предотвратила рушенето на общинска собственост при изграждането на преградите около парламента от протестиращите. „Съжалявам, че когато се къртеше – там нямаше полицаи“. А къде беше ти, г-жо Фандъкова, докато се рушеше инфраструктурата на София?!