|

По пример на своя патрон: И Аню Ангелов избяга от комисията за полетите

Бившият военен министър Аню Ангелов по примера на своя патрон Бойко Борисов не се яви в комисия за полетите на „Авиоотряд 28″. Той трябваше да бъде изслушан във вторник в парламента. „Очевидно и Ангелов се поставя над основния закон и над правилника на НС“, коментира председателят на комисията Венцислав Лаков от АТАКА.
На заседанието Лаков съобщи, че стотици левове от джоба на българския данъкоплатец са отивали за…кетъринга на бившите управляващи по време на полетите им с правителствените самолети. „При полет на 7 март 2011 г. по маршрут София-Сараево с министъра на външните работи тогава Николай Младенов е поръчан кетъринг за 355,33 лв. В Сараево се налага допълнително зареждане на ядки за 340,82 лв., а за гориво са похарчени 7167,72 лв.“, заяви Лаков. „При друг полет пак с Николай Младенов на борда на 9 ноември 2011. от София – Дамаск – Сана кетърингът е бил за 579 лв. Самият полет струва 25 231 лв. Тук освен ядки има и 20 бутилки уиски, водка, джин и „Бейлис“, каза Лаков, позовавайки се на отчетни официални документи, представени от МВнР. Той каза още, че на 26 март 2011 г. за полет на самолет „Фалкон“ по маршрут София – Варна – Бургас – София е поръчан кетъринг за 311,42 лв. На борда са летели Борисов и министрите Симеон Дянков и Нона Караджова, както и 5-ма охранители. За този полет от 2 часа са „изхрупали“ 1250 грама ядки.
На въпрос на Лаков към командира на авиобаза Безмер полк. Димитър Данев дали може  авиообазата да се използва като междинно летище и там да се качват граждански лица, Данев отговори, че не се проверяват пътниците в автомобилите на НСО, а само се записват номерата на автомобилите.