|

АТАКА към гражданите: Подавайте сигнали за корупция

  Сега е моментът българските граждани да подадат всякакви сигнали, свързани с корупцията и конфликт на интереси по високите етажи на властта. АТАКА, като председателстваща тази комисия, е с изцяло с отворени врати към хората. Това апелира зам.-председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и депутат от АТАКА Илиан Тодоров.
Оглавяваната от Сидеров комисията покани медиите по време на изслушването на представители на МС по отношение на новия закон за обществените поръчки. Депутатът от АТАКА посочи, че комисията подкрепя философията на закона, но има доста резерви по определени параграфи, които трябва да бъдат изгладени. „Корупцията е един от най-тежките проблеми в България и ние подкрепяме фундамента на този закон, който се състои в това повече фирми да получат достъп до обществени поръчки“, посочи Тодоров. Той  подчерта, че години наред малките фирми са били изхвърляни от борбата за поръчки, а изключително малък процент фирми са печелили над 90% от тях.
За първи път участие в комисията взеха и депутати от ГЕРБ, които според Тодоров трудно могат да претендират за морално право да участват в дискусиите по този закон, тъй като именно по времето на тяхното управление се е вихрила най-голяма корупция с обществените поръчки. Тодоров даде за пример „огромна концесия за милиони“, дадена с решение на МС в средата на 2012 г. без търг и никакви изисквания на жената на кмет от ГЕРБ.
По думите му по сходен начин 4 години бившите управляващи са създавали олигарси и са поддържали свои кметове, от което е страдал целият народ.