|

Илиан Тодоров, депутат от АТАКА и зам.-председател на комисията за скандалното тефтерче на Златанов: ГЕРБ са ползвали държавни структури, за да притискат политически опоненти

Не глоба от 1000 лв., а наказателна отговорност за политиците, попаднали в конфликт на интереси

Полина НАЙДЕНОВА

Крайно време е българските граждани да научат истината за това как ГЕРБ са си позволили да използват държавни структури, за да притискат свои политически опоненти. Това каза в предаването „Неделя 150″ по БНР депутатът от АТАКА Илиан Тодоров. Той е заместник-председател на комисията, която ще разнищва скандала с „тефтерчето на Златанов“.
Миналата седмица Народното събрание създаде Временна анкетна комисия за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушенията, извършени в Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси в предишния парламент.
„Тъй като в момента комисията по корупция към парламента получава десетки сигнали, които трябва да бъдат разгледани, заради това се взе решение да се направи временна комисия, която изцяло да се занимава с т.нар. тефтерче на Златанов“, уточни Тодоров.
Пред БНР депутатът от АТАКА каза, че според Закона за конфликт на интереси наказанията са само административни и това е крайно недостатъчно. „Ако някой политик или който и да е на висш държавен пост попадне в конфликт на интереси, го следва глоба от хиляда, две или три хиляди лева. Смятам, че в такива случаи трябва да бъде търсена и наказателна отговорност, а не само административна“, категоричен е Тодоров.
В предаването се включи друг член на временната комисия- Емил Радев от ГЕРБ, който каза, че глобите не били само административни, а можело например да се отстраняват от длъжност кметове и общински съветници по определен списък. „Бихте ли казали колко кметове са отстранени по силата на този закон до момента, г-н Радев?“, контрира го Илиан Тодоров. След като гербаджията не можа да отговори, Тодоров заяви: „Искате ли да ви кажа колко са? Точно 0″.
Националистът заяви също, че може да се привикват хората, чиито имена се видяха в скандалното тефтерче, както и всички, които са пострадали от своеволията на Златанов, включително бивши депутати от ГЕРБ.
Тодоров обясни, че не е ясно и каква информация е стигала до подчинените на Златанов редови членове на комисията и дали не е имало прикриване на данни. „Членовете на комисията, с които разговаряхме, казаха, че това е възможно“, добави той. По думите му е възможно членовете на комисията да са били подведени от администрацията, назначена от председателя Златанов.
По повод държавните органи, занимаващи се с корупцията, народният представител Илиан Тодоров каза: „Има 29 инспектората за корупция към всяка една областна администрация, има стотици звена за корупция в цяла България, а в същото време България е една от най-корумпираните държави в света. Резултатите им като цяло се свеждат до нула“.
„Тази практика на създаване на държавни ясли, в които да се назначават близки и роднини, трябва да бъде прекратена. Затова в момента разработваме законодателни промени за администрацията. Тя просто трябва да бъде намалена. Не може всички работещи да издържат една огромна армия от чиновници“, е на мнение той.
Запитан за старта на политическия сезон и резолюцията на Европейската народна партия (ЕНП), която поиска избори през май Тодоров заяви, че е по-добре ЕНП да си гледат техните дела, а не да се бърка във вътрешните работи на България и да дава съвети кога да има избори. „Да сте чули български политик да си позволи да каже примерно кога ще има избори в Германия? България все още е суверенна държава и никой европолитик, евродепутат или представител, на която и да е европейска партия няма право да се намесва в нашите работи“, каза патриотът, като направи уточнението, че ГЕРБ е част от ЕНП и ЕНП би желало Бойко Борисов да се върне на власт. „Борисов имаше шанс да направи нещо за България“, заключи по темата депутатът.
Във връзка с евентуален вот на недоверие, който Борисов обмисля, Тодоров коментира, че Бойко Борисов отдавна се е изчерпал, дори интелектуално. „В последните три месеца той говори само за избори. Светът се тресе от конфликти в Сирия, България се тресе от бедност, а Борисов говори само за нови избори“, заключи Тодоров.

 

Припомняме част от записките в тефтерчето на Златанов:

„Плевнелиев -> недопостимо е да стане известно“
„ОК-президента-нека си стоят, да се гледа всичко“
„Винаги да се уведомява ИФ за обаждания от първите мъже на държавата + председатели на комисии ИФ – ЦЦ – ББ“
„Кмета на Кръстева – да, има конфликт“
 “Е. Димитров (бивш депутат на ГЕРБ – бел. ред.) не се бърза за цигарите“
„Кметът на Козлодуй е приключен“
„26.02.2012 г. – Н. Зеленогорски  (бивш кмет на Плевен – бел.ред.)- да се удари, става приоритет“
„19.02.2013 г. – Самосезиране за Ангел Семерджиев. ДКЕВР – бързо!!! – да се изкарат хората от улицата“ (това е денят, в който кабинетът „Борисов“ подаде оставка бел. ред.).