|

Сирийският и.д. посланик Башар Сафие: Искаме България да участва в мирното решаване на Сирийската криза

Българо-турската граница поражда тревожни проблеми, чието решаване е в интерес на нашите две страни

Магдалена ТАШЕВА

- Ваше превъзходителство на какво ниво са отношенията  между България и Сирия към дадения момент?
- Отношенията между България и Сирия в момента са добри, имаме дипломатически отношения и размяна на гостувания на ниво посолства и Министерство на външните работи.
- Как си обяснявате това положително развитие? Има ли връзка с факта, че в София вече има ново правителство?
- Обяснението е в историческите връзки между България и Сирия. Това помогна да възстановим своите традиционно добри отношения с България.
- Вие представлявате правителството на президента Башар Асад. Поддържате ли връзка с онези сирийски емигранти у нас, които са против него?
- Аз поддържам връзка с всичките сирийци, независимо от политическите им позиции. Посолството е на разположение на всички, независимо дали са от опозицията или от подкрепящите правителството. Водим диалог с всичките страни, особено сега, когато кризата се изостри. Американските заплахи обединяват сирийците. Представители на опозицията се свързаха с президента Асад и заявиха, че въпреки политическите си различия, те са против интервенцията и че на сирийската държава не бива да се посяга. По-голям брой от сирийската опозиция в България също е против военната агресия на Америка срещу Сирия. Някои от нейните представители даже се върнаха и заеха страната на нашата държава Малко са хората, които получават външни помощи и пари и затова подкрепят интервенцията.
- Какви пари, какви помощи?
- Парите и помощите, които идват от Катар, ние знаем за тях.
- Длъжна съм да Ви задам един въпрос, макар че зная отговора му: Използвахте ли газ зарин или друго химическо оръжие на 21 август в Източна Гута, предградие на Дамаск?
- Сирийската арабска армия не е използвала такова оръжие ни в Източна Гута, нито в който и да е друг град или село в Сирия. Но в околия Хан ал-Асал  през март терористите употребиха химическо оръжие. Химическите муниции бяха снимани. Установи се, че са дошли от Турция, а на някои от тях пише, че са произведени в Саудитска Арабия. Международните медии също отразиха факта, че са влезли в Сирия през Турция.
- Телевизия „Алфа“ е първата българска медия, която съобщи, че има сведения, че от страната ни се изнасят автомобили, които в Сирия се използват за атентати от бунтовниците. Напоследък и други медии се заеха да разследват това престъпление. Установени са конкретни звена от мрежата, например адреси и лица в Истанбул. Вие сигнализирали ли сте българското правителство за тази опасност? Бихте ли предоставили информация на нашето правителство?
- Ще започна от края. Не сме сигнализирали, защото българското правителство си знае работата. Властите в България знаят много добре какво става. Това е вътрешна работа на България. Ние чуваме за това, срещаме го в медиите. В Сирия наистина бяха заловени коли с документи и регистрационни табели от България.
Единственото, което можем да кажем на нашите български приятели, е да обърнат внимание на българо-турската граница и да вземат категорични решения за това, което става там. Там има проблеми. Воден съм от приятелството между Сирия и България, когато апелирам за категорично решение на проблемите, които тази граница поражда, не само за износа на коли, но и във връзка с бежанците. Това е в интерес и на България, и на Сирия. Ние много уважаваме България и ценим нейната позиция, затова съветваме да се вземат мерки.
- Готова ли е Сирия за ответен удар? Твърди се, че разполагате с руски ракети С 300 и с ракетните комплекси „Искандер“?
- Ако трябва да изброя с какво разполага отбраната на Сирия, ще ми трябва цял тефтер. Ние искаме мир, но имаме и силна отбрана. Имаме народ, който обича родината си, имаме силна армия, имаме силна икономика. Мисля, че тези „оръжия“ са много по-силни от другите, които трябва да изброя. Вече 2.5 години се опитват да сринат икономиката ни и да отслабят обичта и вярата на сирийския народ в неговата страна и неговото правителство. И не успяват. Колкото до отбраната, имаме споразумения с Русия, част от които са изпълнени, друга част ще бъде изпълнена в бъдеще. Имаме оръжия, с които можем да защитаваме родината си, но веднага казвам най-важното: Сирия иска мир! Искаме мир, макар че ако ни предизвикат на война, ние сме готови. Имаме и истински приятели, готови да ни помогнат, с каквото могат. Ако ни наложат тази война, ще се отбраняваме. Бъдете уверени, ние не се плашим. Готови сме за тази война.
- Целият свят в момента следи какво ще стане в древния християнски град Малюля, чиито жители са запазили езика на Исус Христос- арамейският. Сега този град е в ръцете на „бунтовниците“, поне 20 мирни жители на града са убити.
- Историята не е записала нито един случай на стълкновение между християните и другите религиозни групи в Сирия. Нашият народ е единен. Както казахте, Малюля е много красив, исторически град. От интервенцията на терористите минаха 2.5 години. Моментът, който избраха, за да нападнат Малюля, е силен сигнал. Пита се защо го нападнаха точно сега – веднага след като САЩ заплашиха Сирия с война. Защото искат да предизвикат сирийската армия и когато тя започне да се сражава, за да освободи града, да кажат: „Ето, вижте, тя нападна християнския град Малюля, елате ни помогнете“. Искат да настроят световното обществено мнение срещу Сирия. Вече обвиняват сирийското правителство, че е ударило исторически места. Това са лъжи, чиято цел е да обърнат срещу нас мнението на международната общност.
- Обама върна за пореден път въпроса за Сирия в Съвета за сигурност на ООН. Каква резолюция очаквате?
- Това показва объркването на Обама и неговите съюзници. Започнаха да търсят вратички за излизане от положението, след като разбраха, че нямат международна подкрепа. Показаха го и срещата на Г-20, и протестите пред американските посолства по света. Нашите приятели в България също организираха такъв митинг. В ООН Русия и Китай ще подкрепят други планове – за мирно решение на кризата чрез втори кръг на преговорите в Женева. Надяваме се да се вземат политически и дипломатически решения на Сирийския въпрос. Сирийското правителство е готово за „Женева-2″. Приветствам позицията на България, която призовава за политическо, не военно решение. Това показва единомислие между Сирия, България и по-голяма част от света. Надяваме се всички наши приятели да ни помагат в това усилие. Искаме и българското правителство да участва в изработването на такова решение. Знаем, че помощта на България е много ефективна.