|

АТАКА Ямбол основа шахматна школа за деца

Партия АТАКА основа шахматна школа за деца в град Ямбол. Над 20 малчугани вече се обучават в нея. Идеята е на местната структура на националистите, които за пореден път отправят поглед към бъдещето и развитието на ямболските ученици в различни области. Целта  на патриотите е след време да се създаде отбор, в който да участват най-добре представящите се млади шахматисти. Запленени от древната игра, децата разучават ходове и отиграват етюди под зоркия поглед и съвети на треньора Стоян Стоянов, който искрено се надява да открие новия Веселин Топалов сред младите ентусиасти в града.
Децата, обучаващи се в новата школа, са категорични, че времето, прекарано над шахматната дъска, е по-полезно за тях от компютърните игри.
Инициаторите на тази идея Кръстьо Петров, общински координатор на АТАКА, и Николай Дучев заявиха, че условията в клуба на патриотите са повече от добри за децата. Те обещаха и занапред да се организират различни видове школи и занимания за учениците от Ямбол и региона.
Партия АТАКА за пореден път се доказа като единствената политическа сила, насочила поглед към развитието на даровитите деца. Припомняме, че преди време народният представител от АТАКА Деница Гаджева изпрати 9-годишен шахматист на турнир във Франция. Тя помогна финансово на родителите на момчето, за да може малкият Николай да представи страната ни на престижното състезание. Николай  е едно от талантливите деца на България. На 5 години печели първия си международен турнир по шахмат в Сърбия. Освен европейски шампион за ученици до 8 години, той е 6-и на Световното първенство и държавен бронзов медалист за деца до 10 години. Баща му с гордост сподели, че синът му е дал урок по шахмат на колежани от Ню Йорк и има амбиция за световна титла.