|

БСП-ДПС освободиха от налози джамиите и всякакви “храмове”

Всеки собственик на мръсно производство ще може да регистрира на адреса му „молитвен дом“, за да не плаща местни данъци и такси

 

Депутатите от АТАКА гласуваха против промените в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат освобождаване от облагане с данък върху недвижимите имоти и с данък при придобиване на имущества, както и от такса за битови отпадъци на „специфична категория недвижими имоти – храмове, молитвени домове и манастири, които се ползват за извършване на богослужение и са собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната“.
„Това не е първият закон, който, демагогствайки на тема „Православие“, всъщност съдържа алинеи, които отнемат на Българската православна църква нейната основополагаща, държавотворна историческа роля. Досега вносителите на законопроекта говориха напоително от парламентарната трибуна, че ще освободят Българската православна църква (БПЦ) от местен данък и такса за сметосъбиране на нейните църкви, манастири и прилежащите им. А всъщност в законопроекта се предвижда освобождаване от тези данъци и такси и за джамиите и медресетата, и за всякакви други „храмове и молитвени домове“ на всички регистрирани вероизповедания у нас, които са над 100″, заяви народната представителка от АТАКА Магдалена Ташева.
Вносителите забравят също така, че в българското законодателство няма дефиниция за „молитвен дом“. Що е то, питаха риторично депутати при дебатите, но отговор не получиха. И няма ли всеки „инвеститор“, бил той българин, или чужд, който управлява някакво мръсно производство, например опаковъчен склад, да регистрира на същия адрес „молитвен дом“ на някое вероизповедание (мормони, растафарианци, бахайци, сциентолози, свидетели на Йехова и пр.) и по този начин да се освободи от такса за сметосъбиране? Върху имотите на големите български манастири, които са обект на целогодишен религиозен туризъм, има много хотели, мотели, заведения за хранене. Те ще бъдат ли освободени от тези дължими данъци и такси?  Няма ли да ощетим българските общини, чийито бюджет без друго е свит до възможния минимум? Истината е, че голяма част от общините освобождават от данъци и такси съградените от вярващите българи църкви и манастири на своя територия именно заради споменатата уникална роля на БПЦ. Сега, с тази поправка БПЦ се сваля на едно и също равнище с „всички регистрирани в България вероизповедания“, заяви Ташева.
„Ще се отнеме традиционното място на БПЦ. Имотите на БПЦ и собствеността са били дарявани доброволно и нейното имущество е дарявано от българския народ. Ще затормозим православната църква. Това е дискриминация към Българската православна църква и българския народ“, допълни депутатът-националист Адриан Асенов.
Въпреки тези аргументи освобождаването от такса смет и данък сгради за всички молитвени домове и храмове стана част от промените в Закона за местните данъци и такси, приети на първо четене с един „златен глас“ от ГЕРБ.  ДПС и БСП приеха поправката въпреки категоричното противопоставяне на АТАКА. При първото гласуване промяната беше отхвърлена, но след предложено от КБ прегласуване резултатът се промени. „За“ се оказаха 102 депутати, 59  – „против“, а 42 се въздържаха. Приемането на предложението ядоса националистите и те напуснаха пленарната зала. С гласуването за пореден път пролича негласното парламентарно партньорство между ДПС, БСП и ГЕРБ.
Законът предвижда още данъчно облекчение за превозните средства, съобразени с екологичните стандарти по емисионните норми на парниковите газове. С промените се предвижда студентските общежития, считано от 1 януари 2014 г., да се третират като жилищни имоти за целите на облагане с данък върху недвижимите имоти. В момента те се класифицират като нежилищни, а се ползват за живеене от студентите.