|

Волен Сидеров: Няма партия с ясно подредена програма като „Планът Сидеров“

Ако се направят три обекта като АЕЦ Белене, ще се раздвижат всички региони в страната

- Г-н Сидеров, какво се случва в държавата? Какъв е този абсурд в момента?
-Имахме избори през май месец и имаме избран парламент. Имаме четири парламентарни сили в него и на тази база беше направено правителството, което, подчертавам, АТАКА не подкрепи. Аз лично съм гласувал против този кабинет. Но също така аз оси-гурих парламентарния кворум, защото подхождам отговорно в ролята си на народен представител. Аз съм избран, за да бъда в Народното събрание, а не да го развалям. В същото време имаме засегнати политици, които смятат, че трябва да управляват. На първо място е Бойко Борисов. Той е най-голямата парламентарна сила, но в същото време няма с кого да направи мнозинство за кабинет, тъй като АТАКА повече не иска да го подкрепя. Ние го подкрепихме веднъж, той не оправда доверието ни. Другите парламентарни сили са БСП и ДПС. Имам данни, че Бойко Борисов доста сериозно е търсил подкрепата на ДПС, за да направи кабинет преди и около изборите, но се натъкнал на категоричния отказ на Ахмед Доган и на Лютви Местан. Това е неформална информация, която Борисов със сигурност ще отрече.
-Защо според вас Доган е отказал на Бойко Борисов?
- Тук няма как да отговоря, защото очевидно Доган има някакви причини. Сигурно има информация, която засяга техните отношения. Не знам. Аз не познавам лично Доган, не съм ходил в сараите му за разлика от Бойко Борисов и за разлика от всички други политически лидери. В миналия парламент ГЕРБ си накупи двадесет и няколко депутати и с купена групичка си управляваха, но сега не успяха. Борисов го понесе много тежко това. Започна да плаче като малко бебе, на което му е изваден биберона. До момента той показва детско поведение, не отговорно, с което дава още повече аргументи да не му се дава властта. Всъщност, сега се вижда какъв човек ни е управлявал. Преди имаше медийната обвивка, която прикриваше чертите му. Пак работят в много медии за него, но няма вече този пълен медиен комфорт.
-Дойде нова власт. Успява ли държавата да се измъкне от този шамар, който изяде през последните четири години от управлението на ГЕРБ? Започва ли някакво движение за излизане от тази каша?
- Има някакво движение, но то не се забелязва, защото медийната мъгла е много силна. От четири месеца е новият парламент. Въпреки този кратък срок, вече бяха приети и гласувани в НС няколко неща, които засягат минимална заплата, майчински…, т.е. социално се отпушват леко нещата. Искам да са по-високи увеличенията, но са все пак някакви в сравнение с управлението на ГЕРБ, които не искаха да се постави въпрос за увеличаване на майчински или на минимална заплата. Тези стъпчици обаче потъват в истерията, която някои медии създават, за да се внуши, че това правителство е лошо.
-Колко време бихте дали на това правителство?
-Зависи от неговите действия и решителност. Ще ви дам една съществена разлика между Орешарски и Борисов. На Борисов съм му казвал: “ Защо не поискаш от Китай да инвестира за АЕЦ? Нали казваш, че няма инвеститор? Руснаците бяха готови, ама не искаме Русия, защото САЩ така казват – че Русия е лоша. Добре, поискай от Китай и ще ти построят два АЕЦ-а, ще ти инвестират и в инфраструктурата, защото те така правят.“ Той казва „Прав си, ама от Брюксел ще ни спрат някои фондове“. Те ще инвестират за 30 млрд. евро… Какво могат да имат против това, че Китай ще инвестира? Орешарски имаше все пак смелостта да отиде на високо ниво на посещение в Китай. Сега, какво ще излезе от това ще видим, но все пак е една стъпка. Китай са огромни инвеститори в момента. Всички държави в света се борят за китайски инвестиции. В крайна сметка защо плачеш, че няма чужди инвестиции, като ти не правиш нищо?! Били от Китай. А от къде ще дойдат? Щатите да са направили инвестиции в България, нещо да са построили тука?! Ами АЕЦ „Белене“? Досега щеше да работи цяла Северна България покрай този обект. Три такива обекта да се направят в България и ще раздвижат всички региони в страната. Чувам, че кабинетът Орешарски има такива намерения, което ми звучи много добре. Ако те тръгнат да го правят, как няма да кажа браво на това! Не ме интересува кой от коя партия е или каква значка си носи на ревера, ако той работи в полза на народа.
-Какви са критиките ви за краткия период на управление на кабината Орешарски?
-Като че ли няма достатъчно кураж да прекрати концесиите за златодобива. Това са милиарди, които изтичат извън страната ни. Другото, което не виждам в това правителство, е по-ясна визия за смяна на икономическата системата. Според мен трябва да се направи нещо като плана на Рузвелт от 30-те години. Не стягане, а отпускане на колана. Инвестиране, раздвижване, а не спазване на финансова дисциплина.
Не знам дали Орешарски е готов за такава смела стъпка, но поне да поеме посоката натам. Ако примерно аз съм премиер на България не бих се колебал да направя тази стъпка. Ще предизвикам недоволство на колониалистите, които са ни поробили, защото ще махна компанията им, която печели на наш гръб. Нека България да печели. Това, което те изсмукват, аз искам да го дам за българите и да им се вдигнат заплатите и пенсиите. Те ще се съпротивляват, защото им отнемаш далаверата. Иначе ще има някакво пъплене. Минимална заплата се вдигна от 290 лв. на 310 лв. Това за мен е едно нищо. Реално може да се почувства повишението, ако тя започва от 1000 лв. и така да се приближиш горе-долу до средноевропейската. Така вече ще се задържат младите хора. Как навън може да взима 1500 евро., а тук не можело повече от 500 лева.
-Какво става с турските новини, срещу които се борите?
-До момента няма друг, който да го е поставил този въпрос, освен АТАКА. Какво ли не правихме – демонстрации пред телевизията, срещи с Вяра Анкова. Въпреки, че кабинетът има подкрепата на ДПС и в този парламент, ще предлагаме новините на турски да паднат от екран. Ще поставим пак въпроса. Какво ще стане, ще видим.
- Към днешна дата за кого е отворена врата на АТАКА? Има ли партия, с която бихте работили по-конструктивно?
- Не мога да видя подобна партия, която да има така подредена програма, с избистрено идеологическо виждане като „Планът Сидеров“.
 - Каква всъщност е цялата история с т.нар. скандал в Брюксел? Започнахте ли дела срещу медиите, които ви наклеветиха?
-Това тръгна от сайта на Ивет Добромирова, пресаташето на Марин Райков, който аз нападах много силно. Тази жена е в центъра на една агенция и през нея минават сценарни планове и финансиране за част от протестите, т.е. тя се явява някакъв мозъчен център. От нейния сайт тръгна историята, с която искат да ни дискредитират. В тази история има много нелогични неща. Първо, ако някъде не си платиш сметката, идва полиция. Няма как в европейска столица изобщо това да се случи. Полицията не казва да се е случило такова нещо, значи всъщност няма никакъв скандал.  Казват: „група българи си били подпийнали някъде, направили скандал“. Коя е тази група българи? Как се разбра, че това е АТАКА? Наши колеги от телевизия „АЛФА“ се обадиха във въпросния ресторант, откъдето беше цитирано пресаташето Оливие. Оттам казаха, че няма такъв човек и не работи при тях. Оказа се, че сайтът на Ивет Добромирова е пуснал една лъжа, подхваната от бТВ и от други телевизии. Ще търся съдебна отговорност, по принцип съм претръпнал към всякакви нападки, но тази госпожа трябва да знае, че не може да се тиражират лъжи и това да минава безнаказано. Другото, което разбрах за нея е, че откакто започнаха протестите и тя е някакъв център в тях, рязко си е повишила личното благосъстояние и си е купила жилище срещу сградата на Народно събрание за над 500 000 лв., което, разбира се, тя може да го удостовери сама, ако е достатъчно почтена. Просто казано е забогатяла, откакто се движи в центъра на тези протести. Там в една група са тя, Найо Тицин и протежета на Иво Прокопиев. Прокопиев имаше двама министри в кабинета на ГЕРБ – Трайчо Трайков и Симеон Дянков и те му вършиха доста бизнес работа. В момента няма министри и това е тежък удар за него и тази група, която всъщност инспирираше голяма част от тези пърформанси.
Водил съм такива дела за клевета и обида и някои от тях съм печелил. Като делото срещу Слави Трифонов. Минаха обаче четири години, докато го спечеля. Целта е да удрят по имиджа ми и хората да кажат: „Гледай сега този Сидеров как ни излага пред чужденците“. Медиите трябваше да ни защитят и да кажат, че не може германски евродепутат (Дорис Пак, бел. р.) да прави пресконференции в България и да казва, че парламентът се крепи от една партия, която е ксенофобска и расистка. Значи 2009 и 2010 г. не бяхме ксенофобска и расистка, когато подкрепяхме ГЕРБ, а сега сме. Тя няма право да обижда българска парламентарна сила. Кой български евродепутат е отишъл в Германия да каже тази партия тук е еди-каква си? Аз отидох в Брюксел, за да защитя достойнството на България. Отидохме в централата на ЕНП да внесем едно изложение. Занесохме програмата на партия АТАКА преведена на английски, немски и френски, за да видят, че няма нищо расистко в нея и че това са клевети. Искаме този въпрос да го поставим и пред западните медии. Ако трябва ще поканим тази госпожа да дойде в България, да види как живеят българите, да се срещне с наши избиратели, и да разбере каква партия сме. Това е нашата идея.
-Тъй като вие сте един от най-смелите хора, които се изправят срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, страхувате ли се за живота си? Получавате ли заплахи?
- Имах страшно много заплахи, ако извадя само SMS-и, то не са заплахи, то не са клетви.
- От кого сте ги получавал?
- Ами повечето са анонимни. За някои от тях, които са пряка заплаха за живота ми, ги подадохме в МВР. Те се пускат по Интернет и е много трудно да се види откъде идват. Няма човек, който да не се притеснява за живота си. В крайна сметка, като знам тези хора са способни на много опасни неща. Тези дни Цецка Цачева без да иска в своята простодушност се издаде и каза – „Я, вижте им разпечатките къде са, кой къде е бил от АТАКА“. Представяте ли си какво са правили, когато бяха на власт? Милиционерското им мислене е втора природа. Оттам всякакви мръсни номера са възможни. Нащрек съм, но човек трудно може да се опази. Разчитам на това в крайна сметка да излезе наяве как са управлявали. Затова силно критикувам сегашното правителството, че вече 3-4 месеца не вадят информация от министерствата какво се е правило по времето на ГЕРБ, какви поръчки са се давали, как, и т.н.
Повечето хора не обичат да си създават конфликт и сега ги виждам как пак по удобния начин искат, ако може, без да разобличат ГЕРБ. А това е основното нещо, което очаквам от тях. Дайте един разбор на кабинета на ГЕРБ, а и на служебния кабинет, който също направи няколко смени на имоти, за да стане ясно кой какво е вършил и тогава вече хората да си правят извод. В крайна сметка какво излиза, че пак единствено АТАКА свърши нещо. Комисията на Венцислав Лаков, депутат от АТАКА, извади данните за Авиоотряд 28. И ето – 33 млн. лв. са профукани за полети на Бойко, за да си прави кефа – на лов, с певици… Това го изкара наяве в парламента представителят на АТАКА. Добре, а в министерствата, където е истинската информация, защо не вадят? Ако не го направи кабинетът Орешарски, значи тогава ще говорим за сделки. Тогава вече ще трябва да се търси друг вариант – нови избори, например. Не може без разбор на предишния кабинет. Социолозите сега показват, че се възпроизвежда същата картина. Възпроизвежда се, защото от правителството на Орешарски никой не си прави труда да покаже какво е било управлението на ГЕРБ – мачкането, репресиите… Какво стана с подслушването? От Цветлин Йовчев съм много разочарован, защото очаквах бързи проверки и да каже какво става с тази служба за подслушванията. Цветлин Йовчев да не би да работи като кадър на ГЕРБ? Започвам така да си мисля вече.

Интервю с лидера на АТАКА Волен Сидеров за вестник „Галерия“