|

Имотите на президента

 

3 000 000 лв.

 

Основното жилище на Плевнелиеви е в подножието на Витоша, в луксозния комплекс „Резиденшъл парк“. Комплексът е разполовен на 235 дка над Околовръстното шосе в София  – от другата страна на „Бизнес парка“ – най-голямото начинание на Плевнелиев. В „Резиденшъл парк“ по проект има 900 еднофамилни жилища, предназначени за 2000-3000 баровци. Жилищата са доста еднообразни – с типовото строителство инвеститорът (Росен Плевнелиев е бил управител на дружеството инвеститор) явно се е опитал да спести някой друг лев за сметка на разгърнатата площ. Има паркове, градини, спортни и детски площадки, а около тях километри огради. Забелязва се засилено присъствие на охранители. Още в началото на миналата година екип на в. „Атака“ се опита да стигне до къщата на Плевнелиеви, но не бе допуснат след бариерите. Тогава екипът ни научи, че имението е с разгърната площ от 478 кв. метра, което се потвърди и от информацията в имотната декларация на Плевнелиев. Впечатляват размерите на гаража, който е колкото един апартамент – 75 квадрата. Цената на жилището е 702 143 лв. по данни от Сметната палата. Домът има басейн в двора, като е направена и топла връзка със сградата. Само покривът на басейна струва около 70 000 лв.
В документа, с който Плевнелиев обявява собствеността си пред държавата, се вижда, че е горд собственик и на друга „къща с двор“ в баровския жилищен комплекс „Резиденшъл парк“. Цената на придобивката е 725 613 лв., което ще рече, че президента на ГЕРБ притежава имоти само в столичния комплекс за 1 427 756 лв.
Според брокери тези луксозни имения струват поне два пъти по-скъпо от посоченото в имотната декларация, което ще рече, че са около 3 000 000 лв.

 

Луксозна вила край Банско

 

600 000лв.

 

В. „Атака“ още в началото на януари миналата години показа имотите на Плевнелив. Един от тях е луксозна къща в разложкото село Баня, на 3 км от Банско. Местни издават, че през зимния сезон семейството на президента отскоча за няколко дни там. Плевнелиев е забелязван да се забавлява на пистите под Тодорка. Вилата се намира в затворен комплекс от няколко декара с 5-6 къщи, които имат дори свой трафопост. Само гаражните врати са четири. Имотът е напазаруван след 2007 г., но в декларацията на Плевнелиев са обявени само парцели в Баня. Мястото е изключително – в красивата местност Камено, до която се намира езеро и минава малка река. В добре оградения с мрежа и зелен плет комплекс Плевнелиеви са съседи с бизнесмена Филип Харманджиев, с когото първата дама Юлияна Плевнелиева беше колежка в „Икономедия“. Плевнелиев е декларирал пред Сметната палата, че вилата е 2412 кв. м и е купена за 352 049 лв. Брокери за имоти в региона обаче издават, че имоти с подобни характеристики струват не по малко от 600 000 лв.

 

Къща на скалите в Черноморец

500 000 лв.

 

Не веднъж рибарски колиби бяха бутани, тъй като били незаконни заради близостта им до морския бряг. Това обаче не пречи на президента да вдигне поредната си вила в Черноморец, и то точно върху скалите. Вилата е с голям басейн, въпреки близостта й до морския бряг. „Бялата спретната къщурка“, макар и на етаж и половина, има невероятна гледка към морето. Самотната постройка е опасана с камери. За пътя до нея се е погрижил лично Плевнелиев като министър на регионалното развитие. Хвърлени са няколко тона цимент и чакъл и въпреки че не е магистрала, си е екстра. (Подобен път от бетон има и до имението в Халкидики, което също е кацнало самотно на един от хълмовете.) Съседи разказват, че семейството рядко посещавали черноморската вила (с толкова къщи коя по-напред да обслужиш?!). Отново от имотната му декларация научихме, че вилата е на стойност 254 258 лв. Според сайтове за продажба на имоти обаче къща с подобни характеристики струва над половин милион.
Припомняме, че за първи път в медиите Волен Сидеров показа имението на Росен Плевнелив. Това стана в началото на лятото. „Имаме данни, че тези красиви постройки са направени в нарушение с правилата за строителен контрол. Също така имаме информация, че тези земи са купени по незаконен начин. Имотът е точно на морския бряг. Виждаме, че от имението на г-н Плевнелиев директно стъпваш на плажа. Така се нарушава правилото за общата принадлежност на крайбрежната ивица“, каза тогава пред АЛФА ТВ Сидеров. От видеоматериала на телевизията се вижда, че човек не може да стигне до плажа, който е общинска собственост, заради огражденията. „Г-н Плевнелиев е решил, че може да притежава самия морски бряг“, допълни националистът.