|

И гръцката далавера на Росен П. влиза в комисията по корупция

ТВ 7 „откри“ това, което АТАКА показа преди 2 години

Полина НАЙДЕНОВА

Първа страница на в. „Атака“ от 27 януари 2012 г.

 

Една от най-горещите теми в медиите през тази седмица безспорно бяха задграничните активи на държавния глава. В сутрешния блок на ТВ7 в понеделник бе излъчен репортаж за имението на Росен Плевнелиев на полуостров Халкидики. От телевизията съобщиха: „За първи път в ефир ще видите къщата на Росен Плевнелиев в Гърция“. Преди това няколко агенции писаха, че се очаква разследване за имота му в южната съседка. Интересно дали колегите от други медии целенасочено прикриват истината за това кой всъщност направи първи разследването, но все пак благодарим на ТВ7, че година и десет месеца по-късно развиха нашата тема за имотите на Плевнелиев.
За първи път замъкът на сем. Плевнелиеви в Халкидики стана известен от първия брой на седмичника „Атака“ още на 27 януари 2012 г. (виж факсимилето, както и на www.vestnikataka.bg). Освен това на 31 януари 2012 г. телевизия АЛФА излъчи филм за въпросния имот (справка www.ataka.tv). Екипът на телевизията на АТАКА разговаря и с икономката на Плевнелиеви – германка, която заедно със съпруга си пази и поддържа замъка целогодишно. Дотогава нито една медия не беше публикувала нищо по въпроса – дори нямаше яснота в коя точно част на Халкидики е имотът.
Предизвикателство за в. „Атака“ и телевизия АЛФА беше да намерят къде е вилата и да станат първите български медии, които да я покажат.
Още тогава ви информирахме, че имотите там са скъпи – около 2 дка земя и къщата на две нива с разгърната площ около 150 квадрата струват 600 000 евро. Гол терен в близкото селце Палюрики от 5,2 дка е 1 150 000 евро (www.luximoti.bg). Цитирахме и имотната деклараци на Плевнелиев от юли 2009 г., в която тогавашният регионален министър и настоящ президент  обявява, че е придобил въпросната къща през 2007 г. за 1 369 000 лв., т.е. около 700 000 евро. На място видяхме, че става дума за 6-7 дка двор и над 1200 кв. м разгъната застроена площ! Според брокери цифрата наистина е 1 369 000, но вероятно в евро. След покупката Плевнелиев е хвърлил маса пари и за основен ремонт и озеленяване, като е наел български работници, съобщи тогава източникът на в. „Атака“. Къщата е разположена самотно на върха на един от хълмовете на 2 км от Уранополи, а дотам се стига по частен път, направен от бетон.

Документът, доказващ, че левовата равностойност на 700 000 евро е платена в брой

 

В началото на седмицата ТВ7 съобщи, че 700 хил. евро в брой е платил държавният глава Росен Плевнелиев за къщата си в Гърция. Това показват документите от гръцката Агенция по вписванията, с които медията каза, че разполага. Интересен момент е, че реалната данъчна оценка е близо 230 хил. евро, което от своя страна поражда въпроса защо Плевнелиев в такъв случай е платил близо четири пъти по висока цена. Също така не е ясно, защо след това плаща близо 65 хил. евро данък за прехвърляне на имота. По-важният въпрос обаче е как са изтеглени тези 700 000 евро, за да се плати кеш за замъка. Дали са пренесени през границата? Едно уточнение – от 2007 г. сума над 10 000 лева трябва да се декларира на границата. Парламентарната комисия по корупция оглавявана от лидера на АТАКА Волен Сидеров ще се заеме и с гръцката далавера на президента Плевнелиев. АЛФА ТВ и в. „Атака“ ще продължат с разследването по скандалните имоти на Росен П.

 

Росен П. замесен в търговия с влияние и пране на пари

Договорът между фирмите  „Симек“ ООД и „Линднер Ирис“ АД

 

На извънредна пресконференция във Варна Николай Бареков представи документи, които според някои от текстовете в Наказателния кодекс уличават президента в търговия с влияние и пране на пари. През 2000 г. фирмата, която той представлява – „Линднер Ирис“ АД, е подписала договор с фирма „Симекс“ ООД, представлявана от Павлин Койнов и Милко Талев.

 Показаните от Бареков касови ордери, от които се вижда, че Плевнелиев е получил 20 и 50 000 лева

Споразумението е на стойност близо 600 000 лева и в него има клауза за 9% норма на печалба. Изпълнител на строително-монтажните работи е „Линднер“. Срокът за изпълнение е от 300 дни, а всички плащания е предвидено да стават по банков път. В началото на действието на този договор обаче Росен Плевнелиев, тогава бизнесмен, отива на касата на „Симекс“, за да получи 20 000 комисиона. Сумата е отчетена с касов ордер. В края на действието на този договор – 24 септември, Плевнелиев отива, за да си прибере останалите 50 000 лева отново също с касов ордер. „Президентът е взел рушвет от 70 000 лева в качеството си на бизнесмен… Незабавно трябва да си подаде оставката“, каза Бареков в началото на седмицата. „Ако аз отида и се разпиша – какво е това? Рушветчийство! Според чл.304 т.Б това се квалифицира като търговия с влияние, а според чл. 253 това е пране на пари“, уточни той и добави, че е подал сигнал до главния прокурор за търговия с влияние, която настоящият държавен глава е извършил през периода 2000-2001 година в качеството си на бизнесмен.