|

И Европа скочи срещу „Дънди прешъс“

Бившите управляващи от ГЕРБ разрешиха на канадската фирма „Дънди прешъс метълс“ да разкопае златното находище „Хан Крум“ край Крумовград при възможно най-неизгодните за България условия

 

„Концесии в България се отдават по много съмнителни схеми. Там концесионни договори сключват или българи, подставени лица на олигархични структури, близки до управляващите, или компании от страни извън ЕС, обикновено австралийски и канадски фирми. Това корумпирано поведение на правителството в България е в дълбок разрез с основната идея на ЕС – свободният вътрешен пазар.“ Това заяви полският евродепутат Тадеуш Цимански при подаване на сигнал за злоупотребите при отдаването на концесии в страната ни.
Той призова за незабавна проверка от страна на европейските институции по две концесии, които според него са особено притеснителни и трябва да бъдат проверени спешно: “ Трябва моментално да бъдат ревизирани концесията за добив на злато на канадската компания „Дънди прешъс метълс“ в Челопеч и Крумовград и концесията на „Елаците-Мед“ АД за добив на златосъдържащи руди от находище „Елаците“ в Софийска област. Вследствие от последната престъпна концесия са унищожени (незаконно) над 800 дка гори, прогонени са дивите обитатели птици и животни и е заплашен животът и здравето на хората.“
Европейските компании са изключително притеснени, защото се чувстват дискриминирани в България, подчерта евродепутатът и посочи, че в европейските институции има купища жалби срещу престъпното поведение на концесионери от неевропейски страни в България. Явно в тези страни не се гарантират високи стандарти, каквито са наложени повсеместно в ЕС, каза Цимански.
Припомняме, че АТАКА първа сигнализира и поиска незабавно прекратяване на тези концесии. Те са заложени като точка в програмата на националистите „Планът Сидеров“. Чужди фирми изнасят над 10 тона злато годишно от България на стойност 800 млн. долара. За 10 години „Дънди прешъс метълс“ изнесоха злато за 8 милиарда долара. По експертни оценки общото ресурсно злато у нас е в обем 13 000 тона. АТАКА многократно е алармирала, че 1 трилион и 40 милиарда лева в злато лежат в недрата на България и биват изнасяни от чуждестранни фирми.

(Четете в следващия брой всичко около скандалната концесия и мерките, които ще предприеме АТАКА за нейното прекратяване)