|

“Калинките” мразят науката и пречат на учените

Търсят се „сговорчиви“ археолози, които да не пречат на инфраструктурните проекти, заяви проф. Станилов

 

От възлагането на обществени поръчки за пълни спасителни археологически проучвания в нарушение на Закона за обществените поръчки се поинтересува проф. Станислав Станилов миналия петък. Той припомни, че агенция „Пътна инфраструктура“ приема решения за определяне чрез открита процедура на изпълнител за извършване на пълни спасителни археологически проучвания по трасетата на път I-8 „Калотина-СОП“ и на автомагистрала „Тракия“. Според депутата от АТАКА решенията противоречат на закона, който гласи, че научните изследвания не са обект на обществени поръчки. Станилов припомни, че тези действия на АПИ са пряко продължение на политиката на правителството на ГЕРБ, което стана печално известно с отрицателното си отношение към науката и с толерирането на т.нар. „калинки“.
„Когато през миналата година се стигна до забавяне на строителните дейности по автомагистрала „Хемус“, регионалният министър Лиляна Павлова измисли оправданието, че археолозите спъват работата по магистралите и „изнудват кабинета“. Целта беше да се прикрие, че забавянето е причинено от мудните бюрократични процедури, за които същите тези археолози още през 2010 г. бяха алармирали писмено ресорното министерство, заяви депутатът Станилов. Той допълни, че АПИ получила указание да възлага спасителните археологически проучвания чрез открита процедура за обществена поръчка в нарушение на Закона за обществените поръчки и Закона за културното наследство. Целта била да се търсят „сговорчиви“ археолози, които няма да бъдат препятствие пред строежа на различни инфраструктурни проекти.
„Досега такива не се намериха, но „усилията“ на АПИ продължават. Предлагат се възможно най-ниските изисквания за квалификация на участниците в обществената поръчка, които дори не спазват Закона за културното наследство, че лицето, което има право да извърши теренни проучвания на археологически ценности, трябва да представи писмена препоръка от хабилитирано лице по съответния профил в археологическата наука в случаите, когато заявителят не е хабилитирано лице“, категоричен бе националистът. Археологът попита министър Терзиева кога ще се отменят решенията на АПИ, взети в края на май. Министърката отговори, че предстояло произнасяне на ВАС. Терзиева каза, че било крайно време за нормативни изменения, за да може „най-накрая този казус, който пречи на двете страни, както на археолозите, така и на строителството на пътища, да бъде решен“.