|

Комисията “Сидеров” погна депутат от ГЕРБ

Комисията за борба с корупцията в парламента се зае с депутата от ГЕРБ Стефан Господинов. В сигнала срещу него, наложил закрито заседание на комисията,  се твърди, че Господинов получил чрез дарение от дъщеря си 1,5 млн. лева при продажба на апартамент. Има основание да се съмняваме за пране на пари в този случай, обясниха членове на комисията. Те поискаха да се извърши щателна проверка по случая и да се прецени дали да се предаде на ДАНС и прокуратурата. Ставало въпрос за имот, закупен през 2004 г. на стойност 29 000 лв. и продаден на около 50 пъти по-скъпа цена. „Ще придвижим въпроса като питане до съответната агенция за финансово разузнаване – дали има пране на пари, или няма. Не сме съд, нито сме следствие, така че можем само да препратим данните на органите, които могат да направят нещо по въпроса. И ако от отговора на институциите излязат данни за престъпление, то нещата отиват в прокуратурата“, обясни председателят на комисията за борба с корупцията Волен Сидеров.

Депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов

 

„Това е случай, който заслужава внимание и трябва да се разгледа“, отговори Сидеров на въпрос за скандала с имотите на президента. Лидерът на АТАКА припомни, че преди повече от година в. „Атака“ е изнесъл данни за този имот и е бил поставен въпросът  как е закупен.
Комисията изслуша представители на ДНСК. „Изясниха своето бездействие спрямо незаконни действия на фирмата СКАТ ООД, която има незаконни трасета и строежи, но по тях не се прави нищо, т.е. те не се премахват от ДНСК. Събрали сме данни, които показват, че някои общински администрации също си затварят очите и не правят нищо. Това е сериозен проблем, защото се оказа, че в България можеш да си прокарваш трасета, кабели, какви ли не незаконни строежи, а институциите, които отговарят за строителен контрол да не правят нищо по въпроса.“ Така Сидеров обясни проверката по случая „СКАТ“. Имах усещането, че служителите на ДНСК се притесняват и страхуват от въздействието на СКАТ, която освен кабелен доставчик е и медия и има възможност да влияе, да оказва натиск и това се прави в Бургас, ние в това сме се убедили, обясни  председателят на комисията за борба с корупцията. Сидеров увери, че  е нужно да се предоставят данни от ДНСК. Ще бъдат изискани и от кметовете, които досега не са отговорили защо подземни и кабелни трасета минават през тяхната община и са допуснали да се направят без строителни разрешения.