|

Магдалена Ташева депутат от АТАКА: „Бежанците“ не идват от сирийска територия*

В България нахлува една частна мюсюлманска армия, обучена за джихад из лагерите в Турция

Магдалена Ташева е завършила специалност ядрена физика във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Защитила е дисертация в областта на микроелектриониката. След 1997 г. се отдава на журналистиката. Работи в редица печатни издания, а последното й предизвикателство е в. „Атака“. Автор е на множество анализи и коментари по теми от общественополитическия живот. Водещата на предаването „В окото на бурята“ по телевизия  АЛФА е депутат от АТАКА в 42-то Народно събрание. Ташева е зам.-председател на Комисията по инвестиционно проектиране и зам.-председател на Комисията по енергетика.

Люба КУЛЕЗИЧ

- С предаването „В окото на бурята“ се случи нещо необичайно – Българският хелзинкски комитет заведе жалба срещу вас от името на сирийските бежанци за сеене на омраза, за дискриминация срещу тях. Вие добър човек ли сте, г-жо Ташева?
-  Другите трябва да го кажат. Но аз искам да направя едно уточнение във вашия анонс. Не съм „обяснила“, че командирът на бригадата „Фарук“ в рамките на Свободната сирийска армия канибалства, а съм показала как го прави. Това има значение. Показала съм как режат глави и след това съм ги квалифицирала като главорези. Защото главорез е този, който се снима, докато реже глави. С такива кадри са пълни телефоните им, те се гордеят с тях, публикуват ги и освен това – срещу такива кадри си получават парите.
- Въпросът е в нещо друго. Защо от един факт се прави обобщение за всички?
- Не е необходимо да чакаме и да отмятаме един по един в списък, всички да станат канибали, за да кажем, че те са канибали, защото тогава няма да има кой да го констатира. Нас няма да ни има – ще сме вече изклани, избити и прогонени, както стана с много от жителите на поне десетина християнски села в Сирия, както става с древния християнски град Малуля, който е в списъка на световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО, както стана с град Ал Кусаир в самия югоизток на Сирия. Няма ги 55 000 християни в Хомс. И аз питам: къде са? В момента българският народ е подложен на емоционално изнудване с употребата на снимки на бременни мюсюлманки и техните дечица.
- От кого?
- От официалната власт и от пропагандата. Пропагандата на „бежанците“ в казионните български медии всъщност е част от военната пропаганда. Ние знаем как се организира бежанска вълна. Достатъчно е да си припомним опита от 1999 г., когато Армията за освобождение на Косово организира, така да се каже „бежанската вълна“ на албанците в бившата югорепублика Македония.
- Но тя не беше допусната в България!
- Напротив, в България бяха допуснати „само“ 5000 от тези „бежанци“. А сега допускат нахлуването на десетки хиляди.
- Колко са бежанците в момента?
- Ще ви кажа данни от четвъртък (3 октомври – б.р.), когато заседаваха Комисията за правата на човека и Комисията по здравеопазване. Обърнете внимание, г-жо Кулезич, какви комисии заседават по проблема. Не комисиите по национална сигурност и вътрешен ред, а Комисията за правата на човека. Там присъстваше вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев и беше казано, че на ден (!) в страната незаконно нахлуват по 200 човека. Отделно са тези, които влизат законно. Сравнете тези числа с данните, които публикуват в медиите: 60-70 до 100. Питам защо умишлено ни заблуждават?
- Вие ми носите информация от парламента, която не излиза такава, каквато я чуваме в медиите?
- У нас има над 300 печатни издания, 60 телевизии и т.н., човек не може да прочете всичко. Но аз не съм видяла досега някой да признае, че на ден нелегално през тази граница турските каналджии, турските тайни служби изхвърлят в България по 200 души, които те вземат от лагерите, разположени по турско-сирийската граница. Има 20 палаткови и фургонни лагера, разположени в 10 гранични турски провинции по границата със Сирия, която е огромна, няколко хиляди километра. Оттам ги вземат и ги прехвърлят насам тези хора. Искам да знаят зрителите, че тези хора не идват от сирийска територия. Това е лъжа! Който каже, че те идват от сирийска територия, той лъже.
- От каква територия идват?
- От  турска. Това е населението на лагерите, в които домуваха семействата и роднините на Сирийската свободна армия, която бе сформирана, въоръжена и обучавана на турска територия. Лагерът край Рейханлъ е щаб на ССА – така пишат турските медии, цитирала съм в. „Хюриет“, цитирала съм и в. „Тараф“ от август т.г. Авторът на един от тези репортажи, Лале Кемал, казва: „Тук, в този лагер, се намира щабът на Сирийската свободна армия“ и описва броженията в него. В Рейханлъ живеят със семействата си група сирийски генерали, дезертирали от Сирийската армия. Турците ги държат на къса каишка, както се казва. И те недоволстват, защото все още се имат за генерали, а са командвани от турски подполковници.
- Това, което говорите, звучи като поставяне на проблем, като биене на тревога, като аларма?
- Не искам българските граждани да бъдат лъгани.
- Да, това е едно, но вие използвате квалификации като главорези, канибали, примати…
- Как да ги нарека? Виждаш как хората режат глави една след друга и се гордеят с това, но било обидно да ги наречеш главорези. Чакайте сега, има факти, които показват, че тези са такива.
- Тези бащи с дечица, тези болни, тези хора, които търсят помощ…
- Тези бащи с дечица идват, след като  в продължение на 2.5 години са избивали населението на северна Сирия в ударни бригади, които след всеки удар се връщат в лагерите в Турция. От около май-юни т.г. Турция обяви, че вече не може да приема „бежанци“ и запечата границата. Медиите по света, които са доста по-обективни от българските и показват, че по тази граница вече ходят бетеери и танкове, джипове с едни батковци с карабини, които стрелят по всяка група хора, идваща от сирийска територия. Ердоган даже искаше да направи няколко километра буферна зона – на сирийска територия и там да се струпат тези, които искат да бягат. Той не желае да поема повече бежанци. И задавам следния въпрос: „След като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар хвърлиха милиарди, за да въоръжават тази ислямистка агресия, защо в Катар и Саудитска Арабия още няма бежански лагери? Те предизвикаха тази бежанска вълна, да бъдат така добри да ги вземат на своя територия. Те имат пълна езикова, религиозна и културна съвместимост с това население, за разлика от нас.
- Защо това не се говори в България?
- Аз го казах в парламента преди близо месец.
- Как беше посрещнато то?
- Колеги от други парламентарните групи идваха да ме поздравят, но… в кулоарите на парламента.
- Защо е този страх? Как си го обяснявате?
- Те съзнават, че ислямската колонизация на България, която в момента се осъществява под формата на „бежанска“ вълна, е официална политика, натрапена на нашата страна от големия брат – от Вашингтон. Такъв е американският интерес, такъв е турският интерес и те не смеят да надигнат глас. Овчедушието е вкоренено у част от българските политици. Знаете ли, на заседанието на двете комисии в четвъртък депутатите на АТАКА попитаха Цветлин Йовчев: „Защо не затворите границата с Турция, както направи Гърция, Йордания?
- Какво отговори Цветлин Йовчев?
- „Ще стане страшно“, отвърна той. От какво го е страх този човек?
- Защото е скъпо! Доколкото разбирам става дума за няколко милиона все пак.
- Едва ли! Нека Йовчев направи разбивка на разходите.
- 11 милиона, ми подсказват колегите.
- На това заседание беше казано, че даваме по 10 милиона лв. всеки месец за имунизации на тези „над 5000 бежанци“. Излиза, че един „бежанец“ ни струва по-скъпо от издръжката на един студент в Харвард.
- Проблемът може би е, че вие сте недобре чута, защото употребявате епитети. Ставате уязвима, употребявайки за всички хора „примати“, „главорези“, „канибали“. Това може би размива проблема?
- Сигурно ще ви изненадам, като ви кажа, че аз, като ответна страна, копие от жалбата на БХК още не съм получила.
- Как не сте я получили?
- Аз съм публичен човек, всички знаят моя адрес – пл. „Народно събрание“ № 2, нали. Знаят и адреса на редакцията на АЛФА и вестник „Атака“ – пл. „Славейков“ 4А. Аз имам и домашен адрес. На нито един от тези три адреса не съм получила копие от жалбата на БХК.
- Притеснихте ли се, като разбрахте, че има жалба срещу вас?
- Ни най-малко не се притесних, защото аз имам аргументи. Значи не е „език на омразата“ езикът, който нарича нещата със собствените им имена. Обвинението в „език на омразата“ е абсурдно, защото омразата е емоция. Ако нямаше омраза, нямаше спрямо какво да дефинираме любовта. Не мога да използвам езика на любовта за това, което става с България. Аз съм се клела във всичките си действия да се ръководя от интересите на българския народ. В момента се върши държавна измяна, върши се престъпление спрямо интересите на българския народ.
- Държавна измяна, чувате ли се какво говорите? Това е много сериозно обвинение. Вие съгласувала ли сте вашите изявления с Волен Сидеров, с ръководството на партията?
- Не, това изявление е мое частно мнение и аз нося изцяло отговорността за него.
- Вие поемате лична отговорност, за да обвините сегашното управление в държавна измяна?
- Да. Нека добавя, че и самото предаване „В окото на бурята“, което като че ли май е било визирано в тази жалба, копие от която ние не сме получили, е авторско предаване и за всичко, което се говори в него, отговорност нося единствено аз.
- Но вие сте депутат от АТАКА и в момента изглежда, че АТАКА, която има доста интересна, куриозна роля в поддържането на парламентарното статукво, всъщност вие изостряте опозиционно тона спрямо управляващите?
- Ние се ръководим от това кое е добро за България и за българския народ.
- Вие, лично?
- Ние от АТАКА. Политиката на Орешарски по сирийската криза следва буквално политиката на Бойко Борисов и на неговия външен министър Николай Младенов, ако трябва да уточнявам още и още. Младенов още преди около година обяви, че дава 200 000 лв. за преоборудване на казармите на някогашната, несъществуваща вече танкова бригада в Харманли като „бежански лагер“ за 1000 души.
- Какво общо има това със сегашната ситуация?
- Има много общо. Борисов се готвеше да приеме хиляди „бежанци“. Но никой не е питал нито Народното събрание, нито се е справил с общественото мнение дали българският народ е съгласен да се отделят територии и активи на България и да се раздават на „Сирийската свободна армия“. Защото отново ще натъртя – т.нар. бежанци са част от „Сирийската свободна армия“. Доказателство за това е скверното знаме на Сирийската свободна армия – зелено, бяло, черно с три червени звезди – което тези „бежанци“, както и дюнерджиите в София, веят навсякъде, слагат го в стаите си.
- Защо го наричате скверно?
- Защото под това знаме са изклани няколко десетки хиляди християни и алевити.
- Волен Сидеров обади ли ви се след конфликта, след вашите изявления, след жалбата на Българския хелзинкски комитет?
- Доста преди да чуя, че има жалба срещу мен, самият лидер на АТАКА даде интервю, в което заяви: „Бежанците са заплаха за България“.
- Шефът на АТАКА в Троян призова Сидеров да ви защити публично, за да изяви публично позицията по този въпрос на партията, което означава да се изостри опозиционният тон спрямо правителството, а АТАКА, така или иначе играе подкрепяща роля.
- Вижте, истината е, че ние сме истинската опозиция на БСП и ДПС. Само че на ГЕРБ не им се ще някой друг да е опозиция, те искат да запазят тази роля за себе си и „опозиционерстват“, като влизат и излизат от пленарната зала по 2-3 пъти на ден.
- Опозиция, която поддържа един парламент, чиято оставка се иска?
- Да, поддържаме парламента, това е друг въпрос. Но трябва да напомня, че ние, а не ГЕРБ поискахме оставката на Цветлин Йовчев.
- Сега ще искате ли пак оставката на Цветлин Йовчев?
- Ние я искаме отдавна, ние бяхме против това той да бъде повишаван до вицепремиер.
- А какво ще се случи, ако не получите оставката на Цветлин Йовчев?
-Питате дали няма да поискаме вот на недоверие? Ще трябва да обмислим, и това е вариант. Цветлин Йовчев първо трябва да се отчете пред парламента какво е направил. Той твърди, че имало 11 мерки, но отказва да ги изброи: първа мярка – това, втора, трета, четвърта – до 11. Йовчев не се справя, той крие от парламента и обществото истинския брой на „бежанците“. Той лъже, че са минали „над 5000″. С колко минаха числото 5000? Защото и 20 000 е повече от 5000. Смятам, че тук има някаква тайна договорка.
- Между кого и кого?
- Между България и Турция, вероятно още при миналото правителство, което  покани в Правец различните фракции на Ал Каида в Сирия – да ги помирява. Правителството на Борисов очерта Харманли като място за голям лагер за 1000 души и за целта отпусна 200 000 лв. от нашите пари.
- Но това означава ли, че сегашното подкрепя тези действия?
- Твърдя, че то продължава тази политика. Очевидно има някаква договорка границата да бъде отворена. Граница, дълга 245 километра, а била охранявана, казват, от 45 полицаи!
- Въпросът е дали вие не правите прекалено паникьорски изказвания, защото половината от тези хора не искат да останат тук.
- Те вече са в България. Дори ако оцените моята позиция като паникьорска, тя би била напълно оправдана, защото те вече са тук, а правителството крие колко са, говори евфемистично, уклончиво.
- Докога ще търпите правителството да крие? Какъв е прагът на вашата търпимост?
- Ще използваме всички позволени от закона средства, ако щете парламентарни питания, ако щете парламентарен натиск, ако трябва ще се организираме заедно с други партии, които мислят като нас и организации за гражданско неподчинение, за граждански протести. Не можем да позволим 10 милиона лв. на месец да отиват за осигуряване на комфорта на „бежанци“, влезли незаконно в България. Конституцията в чл. 27 казва, че даваме закрила само на законно пребиваващи, които са гонени за това, че „защитават международно признати права и свободи“.

*В предаването „На светло с Люба Кулезич“, излъчено по Нова ТВ на 6 октомври 2013 г., със съкращения