|

Сайт фантом, регистриран в Сан Диего, клати държавата

С престъпни поръчки Ивет Добромирова  обслужва Прокопиев

Веселка ВЕНКОВА

Чрез проверка в регистъра на всички сайтове в света стана ясно, че NOresharski.com, обявен като „антиправителствена информационна служба“, е вписан от американска фирма със седалище в Сан Диего, Калифорния. Щатската фирма дефакто е обикновен изпълнител на искане от физическо лице, подало заявка, и само е регистрирала домейна, но се явява собственик на сайта, именно защото е направила регистрацията. Така регистриран NOresharski.com при проверка за собствеността му излиза името на американската фирма, извършваща услугата. Запитана официално кой е собственикът, от фирмата отказват да съобщят кое физическо лице им е поръчало регистрацията на сайта фантом, който от няколко месеца се занимава с разпространението на измислена, замесена с действителни имена и събития, за да звучи правдоподобно, информация.
Очевидно е още с регистрацията на NOresharski.com, че

сайтът е предварително замислен за изпълнение на престъпни намерения

които в този момент не могат да попаднат под ударите на българското, че дори и на европейското законодателство, защото на този етап липсва световна регулация на електронните медии. При това положение скритите собственици на NOresharski.com могат когато и колкото решат да клеветят всеки, който пречи на интересите им и да забъркват държавни скандали не само у нас, без да е възможно да им бъде потърсена отговорност.
Юристите определят случая като прецедент, лошото е, че това не засяга само българското законодателство. До момента липсва съдебна практика – в България няма нито едно заведено дело срещу клеветнически сайт. Иск на АТАКА срещу собствениците на NOresharski.com би бил първият, въпросът е кой стои зад умишлено регистрирания в САЩ сайт, в който като координатор е посочено името Николай Стайков и 28 имена на доброволци, обявени като „хората, които помагат и подкрепят Антиправителствената информационна служба“. Списъкът се актуализирал непрекъснато, уверяват от NOresharski.com и благосклонно съобщават, че „информацията в този сайт, както и във всяка информационна агенция, е безплатна и свободна за цитиране и препубликуване“. Има и призив „медиите да се позовават на NOresharski.com или на Антиправителствената информационна служба (АИС) при публикуване и препубликуване на наши информации“.
За да събуди доверието на публиката, сайтът уверява, че „Антиправителствената информационна служба е доброволна иницатива (правописът запазен!- б.а.) на група активно протестиращи хора срещу правителството на Пламен Орешарски. Нашата мисия е да публикува точна и обективна информация за протестите срещу правителството. Не говорим от името на протеста, а от свое собствено име“. Т. нар. екип е представен като „хора с медиен опит, блогъри, дизайнери и хора с активна гражданска позиция. Ние работим на доброволни начала за каузата на гражданско общество в България. Нямаме спонсори или политически покровителства. Работили сме в различни медии и медийни кръгове и сега отделяме от свободното си време, за да не допуснем по никакъв начин управляващите да попречат на българските медии да отразяват протестите свободно и честно“.
Че тези писачи имат опит, личи от манипулативните текстове, които всеки ден заливат публичната медийна среда в България. Хората не крият и че са работили в медиен кръг,

просто са забравили да съобщят, че това е империята на Иво Прокопиев

Споменаването на това име обяснява пъкления замисъл и „брилянтното“ му осъществяване. Този здрав гръб обаче списващите сайта определят като „липса на спонсор и политически покровителства“. Потребителите обаче не са само хора, които четат този текст с речник на чуждите думи, и в съзнанието им кротко изплуват образите на президента, на лидерите от парламентарно неосъществената десница и светлият лик на Борисов.
Кой е основният двигател обаче? Отговорът на този въпрос би отнел известно време, ако още при създаването на сайта фантом пиарката на служебния кабинет Ивет Добромирова не бе разпратила „новината“, едва сдържайки радостта си, най-напред на всички журналисти, чийто ресор е Министерският съвет. И продължава да го прави с усърдието на чиновник, който получава за работата си отлично възнаграждение.
„Мисията ни е да помагаме на българските медии в обективното отразяване на протеста и да информираме активно външния свят за случващото се в България. Най-важните информации се превеждат и изпращат на световните медии, международни организации и до всички европейски политически партии“, пише под всяка „информация“ на г-жа

Добромирова, „изпратила“ парламентарната група на АТАКА в брюкселския ресторант „Къщата на лебеда“

И услужливо „информира“ родните и световни медии за чутовния „скандал“ на националистите, плод на авторските умения на хората с опит из добре познати медийни кръгове.
„Ние подкрепяме и сме част от „Протестна мрежа“ и разпространяваме нейните декларации, когато сме изрично упълномощени за това.“ Е, това твърдение на фантомния сайт е много спорно, защото още през лятото идейните подбудители на „Протестна мрежа“ се жалваха наляво и надясно, че Добромирова ги души в прегръдката си. Нещата очевидно са си дошли на мястото и добре мотивираните хора от първата редица на всеки протест, които с удоволствие „придружават“ премиера Пламен Орешарски из страната и по художествени изложби в центъра на столицата, вече не се оплакват.
Сайтовете, регистрирани в САЩ, се оказват без легитимни собственици не само у нас, но и в целия Европейски съюз. Засегнатите от скандалните им лъжи и провокации няма как да потърсят по съдебен ред правата си, а медиите „на светло“, водени от пазарния си интерес, с удоволствие цитират техните „разкрития“. Изводът е ясен – тези хора, зад които стоят мощни медийни корпорации и заинтересовани политически кръгове, остават ненаказани. Българският случай обаче поставя въпроса: организираната чрез социалните мрежи и обявена първо във фантомния сайт NOresharski.com оставка на правителството не е ли престъпление срещу държавата?

В държавата България работи ли контраразузнаване?

Не е ли време и родните законотворци, и депутатите от Европейския парламент не просто да се замислят, а да подготвят и приемат регулаторен режим и законодателна рамка? Защото подобен фантом може да предизвика не просто правителствена криза или безсрамно да клевети политици. За по-сериозни и глобални последици не ни се мисли.

П.П. В сряда чрез сайта фантом беше разпространена поредната информация, озаглавена „Протестна мрежа“ пита Пеевски – отговор на отвореното писмо на депутата“

 

В. “Атака” попита МС какъв е бил договорът на героинята от барикадите

На основание Закона за достъп до обществена информация пожелахме министър-председателят да ни предостави следната информация – на какво правно основание е била назначена завеждащата правителствената пресслужба на служебното правителство (13 март – 29 май 2013 г.). Ивет Добромирова: на трудов или граждански договор. И по кой закон, ако договорът е бил граждански – по Закона за задълженията и договорите или по Търговския закон. Търсената информация е за вида на договора, за срока му, за извършването на какви услуги е наета г-жа Ивет Добромирова от служебния премиер Марин Райков и посочена ли е длъжност, с която тя е назначена в политическия кабинет на министър-председателя или в администрацията на МС. И с нетърпение очакваме да научим истината, надяваме се, която веднага ще огласим пред читателите си и обществеността.

 

Протежето на лъжкинята Ивет нападна джипа на премиера

На 8 октомври протежето на Добромирова Зорница Миткова с пяна на уста крещя и блъска по джипа, с който НСО се опитваше да изведе премиера от блокадата пред Столичната художествена галерия. Необузданата реакция на прилежната служителка документира оператор на БТВ, а кадрите бяха излъчени в късната новинарска емисия на телевизията. Видът на разярената млада жена подхранва подозренията, че най-нахъсаните протестъри са не само на хонорар. В началото на юли агитка причака Волен Сидеров и депутати от АТАКА на отиване към Народното събрание. Протестърите свиркаха, викаха и хвърляха предмети по сградата на парламента, кадри телевизия АЛФА показаха и кой ги предвожда. Един от организаторите бе Ивет Добромирова. Репортер на АЛФА попита какви са исканията й, но героинята от барикадите отказа да отговори. Мъжът до нея, който подвикваше на репортерката, бе Румен Василев, съпруг на Добромирова и брат на водещия на „Панорама“ в БНТ1 Бойко Василев. Сред яростната агитка отново беше служителка от фирмата на Добромирова – Зорница Миткова. По време на вандалските прояви пред парламента през лятото тя показа среден пръст срещу зам.-председателката на НС Мая Манолова и крещя като обезумяла. Приятели на Миткова във фейсбук бяха забелязали, че девойката често търси сметка на отсъствалите от поредния протестен пърформанс служители на PRoPR.

 

Добромирова – пожизнената говорителка на кабинета „Райков“

Извън важността на поставената тема, лицето Ивет Добромирова не заслужава нито ред в медиите, и никой не би се занимавал с тази вредна жена, ако не бяха поразиите, които чрез нея нанася на държавността и на обществения климат в България политико-икономическия кръг на Прокопиеви. Функционери от десницата се кълнат в децата си, че от посочената фамилия идва финансирането не само на доброволците в сайта фантом, а и за допълнителните ангажименти на служителите от „бутиковата агенция“ PRoPR, чиито амбиции били да предоставя високо професионални услуги на клиентите си. Почти всички, които в момента работят с Добромирова са бивши кадри на Иво Прокопиев.
Като се отвори дума за г-н Прокопиев, един дребен детайл. Някъде в юлските жеги същата пиар агенция разпространи от името на „Резиденшъл парк“ опровержение на информацията, че жилището на брата на президента Росен Плевнелиев – Румен, било обрано. Прессъобщението беше подписано от Зорница Миткова. Същата служителка на Ивет Добромирова, произвела слогана „симпатичен протест“, повторен от държавния глава, за когото не е тайна, че е семейно обвързан с Прокопиев и кръга „Капитал“. Миткова е онова момиче, което гони из целия център на столицата зам.-председателката на парламента Мая Манолова, а куп телевизии предаваха на живо „гражданския гняв“ на красивите и умни млади хора. Миткова е същото момиче, което всяка вечер правеше компания по време на протестите на шефката си Ивет Добромирова. Едва започнали демонстрациите, революционерката Зорница Миткова, която също и извън полезрението на олигархичните зависимости, се яви в предаването на БТВ „Лице в лице“ и там, представена като „гражданка“, за пръв път обяви кодовото словосъчетание „красив и симпатичен“, а под лицето й скромно беше изтипосано „лице на протеста“.
Дълга тема са лицата на протестите срещу кабинета „Орешарски“, наричани сполучливо „фалшивите лица на площадната демокрация“. Повечето, както и самата Ивет, са наследници на видни тоталитарни или антифашистки фамилии, расли из държавните резиденции и ползвали всички регламентирани от тогавашните закони блага за богоизбрани.
Просторното жилище, което клюката приписа като собственост на Добромирова, а тя не опроверга – апартаментът в центъра на София срещу НС, всъщност не е нейн, показа надлежна проверка, а нает – за целите на антиправителствения протест. В него, казват, били прибирани агитационните материали, мебелировката за градинските пресконференции около сградата на Народното събрание и генераторът за ток. Интересен обаче е въпросът защо Ивет Добромирова не опровергава откровените лъжи и това означава ли, че всичко, което видната пиарка отрича, е истина?
А тя отрече какво ли не – като се започне от аудиенцията при папа Франциск във Ватикана на 24 май т. г., със скандалното недопускане на оперната прима Александрина Пендачанска, режисьорът Явор Гърдев и акад. Стефан Воденичаров, въпреки че имената им предварително били включени в списъка на българската делегация. Тримата именити дейци на науката и културата обаче бяха спрени пред вратите на папата с обяснението на неговия официален протокол, че ги няма в списъка на Ватикана. Пороят от обясненията на Добромирова заля публичното и интернет пространство, но въпросът не получи отговор, както и другият: „Защо министърът на културата в служебния кабинет Владимир Пенев не беше включен в състава на българската делегация във Ватикана, но пък на аудиенция при папа Франциск отиде транспортният министър Кристиан Кръстев?“.
Добромирова остана безмълвна по темата как външният министър Марин Райков предложи на служебния премиер Марин Райков да назначи дипломата Марин Райков за посланик в Рим. При всеки удобен случай обаче бившият БНТ кадър „преподаваше“ назидателно уроци по журналистика на колегите от електронните и печатните медии и сръчно даваше думата на пресконференции само на предпочетените. Ивет обаче обича да си комуникира пряко освен с ресорни журналисти, чрез сайта фантом, и с министрите от кабинета „Орешарски“ – по всеки въпрос, поставен не според интересите на господарите й. Напоследък се е специализирала в областта на енергетиката, но утре доживотната пиарка може да се обади и по друга актуална тема. Под последния „отговор на служебното правителство“ (като че ли някой иска мнението на въпросния субект) във връзка с пресконференцията на Богомил Манчев от 4 октомври, Добромирова се подписа като „медиен координатор на служебния премиер Марин Райков и ръководител на пресслужбата на служебното правителство“. Следва поредният въпрос – кой плаща за услугата?
В един сутрешен ТВ блок поискалата право на обяснения беше директно попитана с какво качество се явява, но няколко пъти си направи оглушки, а в безбрежното пространство ядно тропна с краче: „Ще съм говорител, докато трябва да се обяснява какво сме вършили!“. Така де, това е ясно, ще се обяснява онова, което диктува интересът на онова гръгче. Кой плаща музиката е въпросът, защото кой я поръчва, е известно.