|

Сигнал за корупция срещу Борисов

Комисията на Сидеров подхваща случая с Мишо Бирата

Полина НАЙДЕНОВА

Бившият премиер и Ваньо Танов бяха хванати с телефонен разговор, от който се разбра как Бойко “опъва чадър” над скандалния бизнесмен Мишо Бирата

 

Оглавяваната от Волен Сидеров парламентарна комисията за борба с корупцията е постъпил сигнал срещу бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия шеф на агенция „Митници“ Ваньо Танов. Сигналът визира скандалния случай „Мишо Бирата“. „Ще го разгледаме на следващо заседание, тъй като сигналът е получен днес и трябва членовете на парламентарния орган да се запознаят с него“, обясни пред журналисти Сидеров в сряда.

Биреният бос бе намерен мъртъв в хотелска стая в Правец

 

Лидерът на АТАКА уточни, че сигналът е анонимен. Авторът му иска проверка дали има корупция в случая, при който експремиерът е направил „чадър“ над бизнеса на вече покойния Михаил Михов.
„По този случай се вдигна голям медиен шум, но нямаше всъщност никакви институционни действия. Не знам прокуратурата да е водила някакво досъдебно производство. Не сме чули за такова нещо“, каза председателят на антикорупционната комисия. По думите му няма нови неизвестни факти по случая с „Мишо Бирата“. „Сега обаче за първи път той ще бъде разследван институционално, защото ще изискаме становище от прокуратурата“, заяви Сидеров.
„На практика бившият премиер е осъществил чадър над лице, което е трябвало да бъде проверено, а той го спира. Случаят е известен. В сигнала не става дума за смъртта на Мишо Бирата, става дума за чадър над определен бизнесмен от страна на най-висшия държавен пост в държавата – министър-председателя. Тук се търси отговор на въпроса защо го е направил“, уточни още лидерът на АТАКА.
Припомняме, че скандалът около бившият собственик на пивоварната „Леденика“ и президент на баскетболната федерация Михаил Михов избухна през януари 2011 година, когато столичен седмичник публикува стенограма на телефонния разговор между Борисов и Танов. В него премиерът казва по повод митническа проверка в пивоварната на Михов: „Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата…“. По-късно Борисов потвърди, че е провел такъв разговор с шефа на митницата. Два месеца след избухналия скандал биреният бос бе открит мъртъв в хотелска стая в Правец.
Сидеров каза, че освен срещу Борисов и Танов ще бъдат разгледани и сигнали за конфликт на интереси срещу народния представител от ДПС Хюсеин Хафъзов и Стефан Господинов от ГЕРБ.
Председателят на антикорупционната комисия заяви, че се чака становище и по постъпилия сигнал за корупция срещу президента Росен Плевнелиев.
На въпрос дали комисията получава пълно съдействие от страна на прокуратурата Сидеров, отговори: „Засега да. В предишни случаи много институции са се бавели и не са давали отговори и това е причина да останат без развитие 22 случая от предходната комисия.“ По думите му някои от тях ще бъдат задвижени отново, но някои са загубили давност, така че не всичко, което е останало в комисията, е годно за разглеждане“, заключи Волен Сидеров.