|

Съдийката по делото срещу Цветанов си направи отвод

Председателката на съдебния състав по делото срещу бившия вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов Димитрина Ангелова си направи отвод, поискан от прокуратурата. Мотивът е заради публикации, в които се твърди, че съдия Ангелова имала близки отношения с адвоката на Цветанов Менко Менков. „И най-малката капка съмнение трябва да бъде изключена“, аргументираха се обвинителите и цитираха европейския правилник, като изтъкнаха, че делото е с голям обществен интерес.
Медиите, тиражирали връзката му с Ангелова, Менков определи като „булевардни издания“ и представи копие от три искови молби с искове от по 50 000 лв. срещу три вестника заради публикациите в тях.
Бившият вътрешен министър отиде за началото на делото си освен със защитника Менков и с германеца Ханс-Петер Ул. Германският адвокат потвърди, че искането за отвод на председателя на съдебния състав е неоснователно и призова съдът да го отхвърли. Оказа се, че Цветанов има и трети адвокат – Борис Велев, който се присъедини към искането да не се прави отвод.
Делото срещу бившия вътрешен министър е за осуетяване на наказателно преследване срещу Орлин Тодоров, бивш шеф на РЗБОП-Велико Търново. Обвинението срещу Цветанов беше повдигнато преди повече от три месеца. Случаят е от 2009 г., когато наблюдаващият прокурор от Окръжната прокуратура във Велико Търново поискал разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства срещу Тодоров и го получил от председателя на Окръжния съд в града. Цветанов обаче шест пъти написал „НЕ!!!“ на исканията на държавното обвинение за прилагане на СРС спрямо Тодоров.
Интересен бе изборът на съдебен състав по делото. Съдия Ангелова оправда след 11 години съдебна фаза Николай Методиев – Пилето, считан за дясна ръка на Косьо Самоковеца, поел бизнеса след убийството му. Цветанов повери защитата си на Менков, известен с прозвището „адвокат на мафията“. Той е защитавал известни криминални лица като Пламен Галев, Ангел Христов и Йордан Тонов – Данчо Пръча. В качеството си на експерт по специални разузнавателни средства, Ханс-Петер Ул ще защитава Цветанов, заедно с адвокат Менков. Този ход за „подсилване“ на защитата е нелогичен, при положение, че ексминистърът пледира невинност по обвиненията срещу себе си.
Срещу Цветанов се водят още две производства – едното за далаверите в СДОТО и подслушванията, другото – за скандалното изнасяне на СРС-та от Цветанов по случая с лекарите в Горна Оряховица.