|

Царското правителство сложи ДДС на лекарствата

„Спорът кой какво е направил в здравеопазването и в лекарствената политика е перманентен от промяната досега. Преди царското правителство ДДС върху лекарствата беше минимален, върху някои дори нямаше. При царското правителство министърът на финансите излъга НС, че в цяла Европа ставката ДДС е недиференцирана и парламентът я вдигна на 20%. Оттам започна драстичното вдигане на цените на лекарствата.“ Така народният представител от АТАКА проф. Станислав Станилов се опита да опресни паметта на депутатите след скандал между Мая Манолова и Десислава Атанасова при обсъждане в НС на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Спорът кой какво е направил и кой не е направил е безсмислен, защото той не отговаря на два въпроса, иронизира националистът.
Станилов подчерта „старанието“ на четиримата здравни министри при управлението на ГЕРБ,  чиито резултати „не са особено големи“ – няма драстично намаление на цените на лекарствата. Депутатът постави въпроса за борбата срещу монопола в разпространението на лекарствените средства. „Никой не казва как ще се ликвидира монополизмът. Господин Донев миналата година е бил почти пълен монополист на вноса на медицински уреди и апарати за лекарства – 85% са внесени от негови фирми. Какво ще кажете по този въпрос“, попита риторично проф. Станилов.
Той даде пример с поскъпване на известно лекарство, което за година е поскъпнало с 2 лв., защото „няколко огромни вериги от аптеки държат цените високи и са в картелно споразумение“. Непрекъснато и безконтролно монополите увеличават цените на лекарствата и никой не им обръща внимание, констатира националистът. Този въпрос разисквайте, за да бъдете искрени по въпроса за политиката на лекарствените средства, препоръча депутатът от АТАКА.