|

АТАКА прати Борисов на прокурор

Венцислав Лаков представи доклада за полетите на Борисов в пленарна зала

 

Докладът на Временната анкетна комисия за „Авиоотряд 28″, председателствана от депутата от АТАКА Венцислав Лаков, ще бъде изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров. Документът беше приет в Народното събрание в сряда със сто гласа „за“.  „Против“ бяха 79 народни представители от ГЕРБ и 1 от ДПС. Повече от 34 млн. лева е струвало на данъкоплатците удоволствието на Борисов да ползва за всякакви нужди авиотакси. Средствата са разходвани за горива, летищни такси, поддръжка на машините, заплати и други разходи на правителствения самолет, обобщи от парламентарната трибуна Лаков. Сред ярките нарушения, установени от анкетната комисия, са полети по нареждане на премиера с търговска цел, каквито авиоотрядът няма право да извършва. Интересен момент в проучването бил летният сезон, когато наредените от бившия премиер полети с негово участие от София до Варна и Бургас рязко се повишават. Лаков каза, че са били формализирани с откриване на детски градини и площадки, но изказа хипотезата, че по-скоро са били за „ходене на плаж“.
Един от основните изводи на комисията за полетите е, че цари абсолютен хаос между институциите, организиращи полетите, а документи не се пазят.
След предаването на доклада до Цацаров е възможно да бъдат повдигнати поне три обвинения на Борисов – за злоупотреба с власт, злоупотреба с държавни средства и документална измама. „Това е единствената анкетна комисия, която си е свършила работата от начало до край и в срок“, коментира  Волен Сидеров по време на гласуването.