|

АТАКА предлага партийната субсидия да отпадне

Политическите сили могат да се издържат само от членски внос и от дарения, убедени са националистите

Екип АТАКА

Депутатът от АТАКА не може да си обясни как се отчитат парите, с които някои партии „стимулират“ членовете на СИК

 

АТАКА  внесе предложение в Народното събрание досегашният начин на държавно финансиране на партиите да отпадне. „Само така всички политически сили ще бъдат равнопоставени в предизборната кампания“, повтори в предаването на ТВ7 „Гореща точка“ народният представител от АТАКА Николай Александров. Този важен въпрос бе оставен за решение в Закона за държавния бюджет, но след внасянето му през есента се видя, че в него не е залегнало намаляване на парите за партиите. Преди окончателното му приемане са постъпили само две предложения – на АТАКА, която се обявява за отпадане на партийните субсидии през 2014 г., и на Георги Кадиев, което предвижда бюджетните пари за извънпарламентарните партии да бъдат съкратени наполовина (сега всеки получен глас получава по 12 лв. годишно), а за парламентарните – със 17%.
Александров е един от вносителите на предложението да няма никаква държавна субсидия и обясни защо трябва да има равнопоставеност на политическите партии. „Имаме държавна телевизия, която така или иначе се издържа от държавния бюджет, за нея данъкоплатците вече са платили. След като се издържа от държавния бюджет,

защо прибира пари от
политическите партии в предизборните кампании

които също идват от държавния бюджет“, попита депутатът риторично. Затова АТАКА настоява  за отпадане на партийната субсидия и за равнопоставеност в изявите по БНТ и БНР – тогава е възможно да се води предизборна кампания на основата на политически идеи, посочи националистът.
Аргументът, който се изтъква срещу предложението ни, е, че ще дойдат тъй наречените черни каси, скритото финансиране на политическите партии. Ние не сме зависими от никого, но в момента това, което се говори, което чуваме и виждаме, когато обикаляме на предизборни кампании е доста плашещо, заяви Александров и даде пример. „При последната предизборна кампания на членовете на секционни комисии се даваха допълнително пари. Много ми е интересно по какъв начин се отчитат.“ Ако политическа партия не е парламентарно представена, но получава субсидии през следващите четири години, защото е получила необходимия за държавна издръжка брой гласове, тя наистина

може да се превърне във фирма

съгласи се Александров с опонентите си. Той припомни, че наскоро НС не прие много от предложенията на АТАКА за финансови рестрикции спрямо депутати, които не ходят редовно на работа.
„Публичността става много по-ясна, когато няма субсидия. Много е по-лесно и ще ви кажа чисто счетоводно как се получава. Когато нямаш партийна субсидия, ти трябва да имаш дарение, за всяко дарение – договор за дарение, т.е. име, което застава отзад.

Разходите ти трябва да съвпадат с даренията, но ти не можеш да излизаш на печалба

Когато се доказва, че ти докарваш един влак или откараш 40 автобуса в Пловдив, срещу това нещо ти трябва да имаш толкова дарени пари, за да го направиш“, обясни просто депутатът от АТАКА.
„Смятаме, че една партия може да се самоиздържа само от членски внос и дарения“, заяви и депутатката от АТАКА Калина Балабанова в предаването на БНТ1 „Още от деня“. Когато се прави едно дарение, се сключват договори и зад тези договори стоят конкретни лица, т.е. няма как да има задкулисие. Членски внос също, ако се събира, е предостатъчно, за да покрие разходите на една партия, добави Балабанова. Политическата сцена не трябва да е арена за пари, а борба между идеи, каза Балабанова.

 

Проф. Михаил Константинов: Партиите да не разчитат само на данъкоплатеца

„Субсидиите за българските партии са най-високи в абсолютно изражение в цяла Европа. Ако ги отнесем към доходите на гражданите, примерно, ще се окажат десет или двайсет пъти по високи от германските. Освен това България е най-бедната държава в ЕС и като съпоставим тези два факта, изводът се налага сам – субсидиите трябва да бъдат намалени“, смята проф. Михаил Константинов. Моралът изисква, когато всички хора затягат коланите, партиите да направят същото, каза математикът – „да бъдат така добри да се издържат с дарения, а не да разчитат изцяло или в най-голяма степен на парите на данъкоплатците“. Константинов определи като смешно твърдението, че партиите щели да изпаднат в зависимост от дарителите си и повтори, че най-бедната държава в Европа субсидира партиите си със суми, десетки пъти по-високи от субсидиите в Германия.