|

Вицепремиерът Златанова пак скочи срещу мораториума за земята

 

Ивелин Николов

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова продължава да твърди, че правителството няма намерение да изпълни решението на Народното събрание за удължаване на мораториума за продажбата на земеделска земя на чужденци, предложено от партия АТАКА и прието със 171 гласа „ЗА“. Изказването на Златанова противоречи на Конституцията на България, в която ясно е дефинирано, че Министерският съвет е длъжен да изпълнява решенията взети от НС.
Припомняме, че депутати от ДПС и Коалиция за България изпратиха гласуваното в пленарна зала решение за удължаване на мораториума до Конституционния съд с искане то да бъде отменено. „Нека да изчакаме съдът да се произнесе, това е институцията, която трябва да реши казуса“, каза Златанова за телевизия АЛФА миналата седмица в парламента и добави, че „на този етап по преценка на правителството, Конституцията и европейското законодателство, което е част от вътрешното право, не се позволява такива действия на удължаване на мораториума“.
Припомняме също, че правосъдната министърка е бивш член на движение България на гражданите чийто лидер Меглена Кунева сключи неизгоден за България присъединителен договор с Европейския съюз, в разрез с националните интереси.
През управленския си мандат пък ГЕРБ можеха да удължат мораториума за продажбата на българска земя, но удобно изпуснаха крайния срок за преговори с ЕС. Според народния представител от партията на Борисов Цвета Караянчева главният виновник да не бъде спазен крайният срок е ексминистърът на земеделието Мирослав Найденов. „Не считам за лудост гласуването за удължаване на мораториума. Много е важно да защитим българската земя. Трябва да дадем възможност на българските земеделци да я закупят и да бъдат конкурентни на пазара, отговори на въпрос на АЛФА ТВ Караянчева.
АТАКА събира подписи в цялата страна за провеждане на национален референдум на тема „Да се продава ли земя на чужди физически и юридически лица?“. Може да се подпишете в партийните клубовете на АТАКА в страната, както и да попълните и изпратите подписката, публикувана на стр. 27