|

Волен Сидеров: Нелегалните имигранти трябва да се екстрадират от България

Проблемът не може да се реши с палиативни мерки

На парламентарния блиц-контрол в сряда лидерът на АТАКА Волен Сидеров се обърна към министър-председателя Пламен Орешарски  с въпроса какви мерки ще предприеме правителството, в какви срокове и колко ще струва на държавата, за да се справи с постоянно прииждащите нелегални имигранти в страната. „На всички е ясно, че те не са бежанци, същото потвърди и министърът на външните работи Цветлин Йовчев“, подчерта националистът. Основният въпрос според АТАКА е „нелегалните имигранти да се екстрадират от България, а не да се настаняват в лагери“. По този въпрос парламентарната група на партията внесе в Народното събрание проекторешение, където ясно е казано, че „правителството трябва да направи нужното, за да изведе пришълците. Хора, които влизат у нас в нарушение на българските и международните закони, прекосявайки границата, трябва да бъдат задържани и екстрадирани“, каза патриотът. „Такива са и европейските норми, има специална европейска директива – номер 115 от 2008 година, според която нелегален имигрант трябва да напусне страната в рамките на 7 до 30 дни, ако не го направи, се извежда принудително. Това у нас не беше направено и потокът от пришълци постоянно нараства. Ето защо са нужни незабавни действия за укрепване на границата с технически средства и обучени служители със съответно финансиране“. Може да се обсъдят и специални законодателни мерки в тази посока, но нещата не бива да продължават така, защото влизаме в една опасна за обществото спирала, допълни Сидеров.

Потокът от нелегални имигранти в България нараства и заплашва националната ни сигурност

 

В отговор премиерът Орешарски заяви, че темата за бежанците е сред основните, по които работи кабинетът. „Съгласен съм с вас, че нелегалните имигранти трябва да бъдат екстрадирани и това е една от важните задачи в този план, обърна се той към лидера на АТАКА. Затова през следващите месеци ще ускорим нещата и ще се опитаме да изведем от страната всички, които няма да получат защита или статут на бежанец“.
В репликата си към министър-председателя Волен Сидеров напомни, че това, което сега предприема правителството, всъщност е част от мерките, предложени от АТАКА преди един месец, но парламентът не ги прие. Въпреки че по същество така ние бихме защитили границите на Европа. Ето защо трябва да се действа бързо за укрепване на границата ни, а имигрантите да бъдат екстрадирани, както направиха Франция, Норвегия и други държави, които не желаеха някои български граждани да пребивават на тяхна територия. „Към тази тема не се отнасяйте лекомислено, каза Сидеров, не мислете, че проблемът може да се реши с палиативни мерки. Обществото е настръхнало и ние се нуждаем от истински, практически, необратими и трайни действия срещу нелегалната имиграция“.
Въпроси към вътрешния министър Цветлин Йовчев отправи заместник-председателят на парламентарната група на АТАКА Десислав Чуколов. „Стана ясно, каза той, че престъпникът Салехадин Бин Аладин, който нападна с нож една студентка в София, е заловен от гръцките власти. Как става така, че един човек влиза незаконно  през границата, безчинства у нас и пак незаконно излиза от страната? Къде беше МВР, за да гарантира, че пришълци като него няма да вършат престъпления? И колко от тях експулсирахте от България?“, попита националистът.
В отговора си министър Йовчев заяви, че още в първите часове след инцидента МВР и ДАНС са събрали информация за нападателя и са установили неговата самоличност. Задържането му в Пловдив обаче не успяло, после нашите органи получили сведения, че лицето се готви да избяга от страната и затова уведомили гръцките власти, които го заловили. Колкото до броя на експулсираните чужденци, министърът не бе подготвен да отговори, като обеща да изпрати писмено съответната статистика по въпроса. Имало обективни предпоставки, които пречели на ускореното екстрадиране на нелегалните имигранти – между тях са липсата на документи за самоличност  и отказът на страните, откъдето идват, да ги приемат обратно.
В последвалата реплика на Десислав Чуколов  той напомни думите на еврокомисарката Кристалина Георгиева в смисъл, че пришълците щели да оправят демографската криза у нас. „Има странно съвпадение между нейното изявление и политиката на правителството спрямо проблема с имигрантите. За това говори и намерението на нашите власти да изградят лагер за тях в село Телиш, Плевенско, въпреки протестите на местните жители“, каза националистът.