|

Д-р Малек Насер: Стената по границата с Турция ще спре нашествието на чужденци без самоличност

ЕС да не стои безучастно, защото България е входната врата от Азия към Европа

Веселка ВЕНКОВА

Д-р Малек Аббас Насер е медик по образование. Собственик е на няколко фирми, които се занимават със строителство и покупко-продажба на недвижими имоти. В България живее от 1986 г., има двойно гражданство – българско, придобито по право, и сирийско. Председател е на асоциацията на сирийците в Пловдив.

- Какво става в Сирийската арабска република, д-р Насер, защо ситуацията се усложнява, в чий интерес е кръвопролитието там?
- Това, което става в Сирия, започна със стачки на част от сирийския народ,  който се надигна с редица справедливи искания, засягащи развитието на демокрацията: процеси  на борба срещу корупцията, искания за по-голяма свобода на словото и борба за многопартийната система. Властта отговори адекватно и справедливо на тези искания с големи реформи, започвайки от създаването на нова конституция и засягайки най-дребните въпроси във всекидневието на обикновения гражданин. Това не се хареса на много държави, които са враждебно настроени срещу Сирия. Тогава започна мащабна манипулация чрез голяма и агресивна широко разпространена медийна кампания, за да се настрои сирийският народ срещу властта и да се обърне световното обществено мнение срещу държавата Сирия. Това приключи с голям провал и затова се прибягна към други средства. Наляха се много пари, за да се събират всички терористи и крайните ислямисти от салафитите и уахабитите от повече от 80 държави и бяха вкарани в сшободната сирийска армия с помощта на съседни държави. Така избухна една световна война, започнала от терористите и от държавите, които ги подкрепят срещу Сирия. Причината за това е, че Сирия не се върти в обръча на американското господарство и на съюзниците на САЩ и не последва американската политика в света. Удариха Сирия, защото не е послушна държава, а целта е свалянето на сегашната власт и подмяната й с послушно управление, макар против волята на народа в Сирия.
- Защо бягащите от Сирия стигнаха до България, ние не сме съседни държави?
- В Сирия има човешка драма и много хора, които се намират в центъра на събитията, бягат оттам. Нормално е те да търсят убежище в съседна държава, особено в арабските и ислямистките държави. Но аз смятам, че целта им е да намерят дълготраен достъп до Европа.
- Има ли доказателства, че нещата тук ще се усложняват – кои ваши сънародници, докторе, можем да наричаме бежанци?
- Вълната от бежанците няма да затихне, напротив, ще се увеличи след няколко месеца. В момента сирийската армия изтласква всички терористични клетки и групировки от вътрешността на страната в посока към пустинята, към турско-сирийската граница, и окончателната битка между сирийската армия и терористичните организации и терористите предстои. Смятам, че през следващите три-четири месеца ще има покой в потока от бежанци, а след това нова вълна. Очакваме тогава да има по-големи вълни от бежанци, които могат да бъдат смесица между наемници и мирни граждани, затова трябва отсега България и българските специални служби да бъдат подготвени за подобен акт. Дали ще има усложнения тук, зависи от адекватната реакция на службите и от управляващите. Бежанците не само според мен, а и според Женевската конвенция от 1951 г., са хора, които бягат от своите страни, защото са следени от властите или от определени организации заради религиозна, етническа или партийна принадлежност, а сред сирийските бежанци такива няма.
- Намирате ли, че управляващите у нас реагират адекватно на нашествието от чужденци без самоличност?
- Засега мерките, които са взети, не са достатъчни и не се реагира адекватно на ситуацията. Правителството на България незабавно трябва да осъществи контакт със сирийското правителство за събиране на данни и автобиографии на бежанците, които се намират на българска територия. Българските власти трябва, както се случва в други европейски държави, да проучват всички бежанци и да си сътрудничат със сирийските власти и дипломатическите мисии. Трябва незабавно да бъде изградена стена по турско-българската граница, която да предпази България от хаотичното нашествие на чужденците без самоличност на нейна територия.
- Къде според вас трябва да бъдат настанявани прииждащите към България сирийци?
- Това не е най-важното в момента. Важно е бежанците да бъдат настанени на удобно и сигурно място, да имат подслон, храна и медицинско обслужване. Задължително е бежанците да бъдат известно време под наблюдение от службите за сигурност, за да не се допуснат сред тях опасни елементи и хора с радикално мислене и престъпни намерения.
- Кой има интерес България, Балканите и Европа да бъдат не само замесени, а потърпевши от конфликта в Близкия изток?
- Според моите наблюдения и анализи има съседни държави на България, които са заинтересувани от замесването в по-далечен план на държавата и на Европейския съюз в конфликта  в Близкия изток. Българските политици и съответните служби и анализатори трябва да се вгледат в международната ситуация и да преценят кой има подобен интерес. От тях търсете отговора.
- Вижда ли се краят на конфликта в Сирийската арабска република и защо посланикът у нас призовава сънародниците си да се приберат, а никой не се е запътил обратно?
- Сирийската армия напредва сериозно в борбата срещу терористите, но естеството и характерът на тази военна ситуация сред обикновените жители в мирните жилищни квартали изисква много внимание, търпение и бавни действия, за да не пострадат мирното население и инфраструктурата на държавата. Колкото до призивите на нашия посланик към сънародниците си да се приберат обратно в Сирия, има десетки, които се отзоваха. Търсиха контакт с посолството и в момента им се оформят документите за обратното пътуване към родината.
- Доктор Насер, колко организации имаха сирийските граждани, законно пребиваващи в България преди гражданската война в родината ви? Кой на чия страна е – Башар алАсад или бунтовниците имат повече привърженици тук?
- Преди войната имаше в България две организации: една на сирийските студенти в България, а друга – асоциация на сирийците в България. И двете организации подкрепят законната власт в Сирия и са против бунтовниците, но има единици, които поради политически или религиозни причини застават против властта и президентството.
-Има ли основание българите да се страхуват от т. нар. бежанци от Сирия и от имигрантите от Афганистан и Африка? Какви хора минават нелегално границата?
- Не можем да сложим всички бежанци под един знаменател, част от сирийските бежанци са жертва на човешка драма. Има друга част, която спекулира със системата, за да си осигури достъп до Европа. Има и такива, които бягат от наказателна отговорност за престъпни действия, извършени на сирийска територия. Основания за притеснение има, защото част от тези имигранти от афгански и африкански произход са част от наемниците, които се бият на сирийска територия. Когато сирийската армия ги притисне, те напускат бойното поле, хвърлят оръжието и, използвайки визуалната си прилика със сирийците, се представят за бежанци. Истината е, че нямат сирийски произход, а са обикновени терористи, затова службите за сигурност трябва да бъдат внимателни и адекватно да реагират на ситуацията. Другата част от хората с афганистански и африкански произход, пристигащи в България и претендиращи, че са бежанци, просто използват ситуацията в Сирия и статута, от който могат да се възползват сирийците в този момент в България и в държавите от ЕС. Те влизат у нас незаконно като „сирийски“ имигранти, искайки статут на бежанци.
Категоричен съм, че българските служби не реагираха адекватно на нашествието. Този проблем може да се реши много лесно и да се елиминират нелегално преминаващите границата, ако се  създаде комисия от 5-6 сирийски граждани, които много точно и прецизно могат да решат какви са тези граждани по език, говор и визия. Те безпогрешно могат да отделят сирийските от несирийските граждани, които се представят за такива и се опитват да получат незаконно статут. Когато комисията идентифицира хората, онези, които не са от сирийски произход, могат да бъдат обявявани за имигранти, които незаконно преминават границата на България, а това е престъпление, за което могат да бъдат съдени и върнати обратно в техните държави. МВР може лесно да избере комисия от живеещи в България сирийци, които имат добра автобиография и са лоялни, милеят за България и са български граждани или имат двойно гражданство.
- На посещение у нас дойде Антонио Гутериш – върховен комисар на ООН за бежанците, вътрешният министър беше в САЩ и Брюксел, но не спира да повтаря, че сами трябва да се справим с проблема. Какво е мнението ви, ООН или ЕС ще помагат ли в тази ситуация?
- Проблемът с бежанците към момента може да е проблем само на България и съседните държави, но в бъдеще ще бъде проблем и на ЕС. Европейският съюз не може да стои безучастен, без да подкрепя и да помага на България по този въпрос и в този труден момент, защото България е границата и входната врата от Азия към Европа.