|

Защо прокуратурата мълчи за офшорките на президента?

Цацаров подхвана Бисеров за пране на пари, а си трае за далаверите на Плевнелиев

Николай ВАСИЛЕВ

За 24 години в политиката бившият провинциален адвокат Христо Бисеров премина през 5 партии и вдигна две къщи в центъра на столицата

 

 

Бившият депутат от ДПС, зам.-председател на партията и зам.-шеф на парламента Христо Бисеров днес трябва да бъде разпитан в столичното следствие по делото срещу него за пране на пари, данъчни престъпления и подаване на неверни данни в Сметната палата. Подалият оставка в началото на ноември бил призован да се яви след няколко неуспешни опита на призовкари да го открият в дома му на ул. „Хан Омуртаг“ в София. Това стана ясно в сряда, когато се разбра, че Бисеров е наел двама адвокати да го защитават, които се явили на предварителен разговор в следствието и депозирали пълномощните от клиента си. Определена била и резервна дата за разпит в понеделник. На няколко пъти адвокатите отказали да получат призовката за Христо Бисеров, тъй като нямали официален документ, че са ангажирани с делото.
Прокуратурата заведе дело срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков на 6 ноември 2013 г. – само три дни, след като депутатът обяви, че напуска Народното събрание и политиката по лични причини. Набързо стана ясно, че се разследват три превода за общо 315 000 долара и 130 000 евро от сметки на Бисеров в Швейцария към сметки на Главинков в македонска банка, а от там към офшорни дружества. Въпросните парични трансфери са в основата на „делото за финансови престъпления“. За две от транзакциите през 2012 г. се твърди, че в ГДБОП имало информация още миналата година.
Че информацията е добре отлежала, се заговори веднага, след като стана ясно за какво Бисеров е следствен.  В медиите се появиха твърдения, че подобни трансфери са правени и назад в годините – между 2000 и 2003, както и между 2006 и 2008 г. Отново по неофициална информация обаче до края на 2012 г. в прокуратурата такива сигнали не са постъпвали. Това накара някои да заключат, че атаката е политическа, а ГДБОП са укривали информация по времето на ГЕРБ, за да я ползват в подходящ момент, и че този момент е настъпил. Имаше предположения, че с подобни компромати гербаджиите и лично Цветанов са цакали политическите си противници не само по време на своето управление. Появи се и резонният въпрос какво стана с онзи мистичен диск с банкова информация от Швейцария, който ГЕРБ получиха от Германия през 2010 г. Тогава се вдигна много шум, но не се разбра колко и кои са българите със сметки в швейцарските трезори, както и какъв е произходът на авоарите.
Мнозина, запознати с делата на юриста Бисеров бяха категорични, че той ще е следващият, на когото държавата един ден ще се извинява, а може и да плаща обезщетения. Заместник-председателят на ДПС е имал сметка на свое име в Швейцария, а Ивайло Главинков – в Македония, което не е закононарушение. Въпросните банкови сметки трябва да бъдат декларирани в БНБ, но ако това не е направено, притежателите им подлежат на административна санкция. Да изпратиш пари от своя сметка на името на доведения си син в държава, където швейцарската банка няма клон, не е престъпление, категорични са юристите.
Парите от македонската банка пък били разпределени в депозити, теглени в брой и трансферирани към банка в трета държава, което законът не забранява. Дотук за „пране на пари“ дума не става, но досъдебното производство е именно за такава дейност, подчертават запознати и иронизират, че голям зор чака приелите да изпълнят поръчката.
В Държавната агенция „Национална сигурност“ пък, към която се вля службата на антимафиотите, вървяла проверка по сигнала – кога е получен, на кого е предаден, има ли теч на информация и вярно ли е, че пръв за „разкритото престъпление“ научил почетният  председател на ДПС Ахмед Доган. Вестникарско разследване обяви, че доведеният син на Бисеров участвал в 8 дружества, които търгуват със зелена енергия, а в мандата на 41-ото НС бил сътрудник на пастрока си в парламента.
Виновен или невинен, корумпиран или не е Христо Бисеров, ще се произнесе съдът, ако фаталните разкрития стигнат до магистратите в червени тоги. Въпросът е в двойния аршин на прокуратурата и спецслужбите! Кой и защо посочи с голям пръст Бисеров, а е глух и ням за палатите, сметките  и офшорните трансфери на президента Росен Плевнелиев? Не разкази на „очевидци“, а документ, доказващ, че левовата равностойност на 700 000 евро е платена в брой от Плевнелиев циркулира в публичното пространство, но това не впечатлява прокуратурата.

 

Договорът, уличаващ президента в търговия с влияние

 

Толкова платил държавният глава за къщата си в Гърция. Доказателствата са от гръцката Агенция по вписванията. Реалнатата данъчна оценка обаче била близо 230 хил. евро, което поражда въпроса защо Плевнелиев е платил близо четири пъти по висока цена. Не е ясно, защо след това плаща близо 65 хил. евро данък за прехвърляне на имота. По-важният въпрос обаче е как са изтеглени тези 700 000 евро, за да се плати кеш за къщите, превърнати в замък.  През границата в куфар ли са били пренесени, защото от 2007 г. сума над 10 000 лв. трябва да се декларира на границата. Парламентарната комисия по корупция, оглавявана от лидера на АТАКА Волен Сидеров, ще се заеме с гръцката далавера на президента Плевнелиев, но защо мълчат службите и прокуратурата. Може би Плевнелиев просто не пречи на нов политически инженеринг?

Показаните от Бареков касови ордери, от които се вижда, че Плевнелиев е получавал комисиони

 

Появиха се доказателства, че президентът на България е замесен и в търговия с влияние и пране на пари още от 2000 г. Преди три дни столичен всекидневник пък сезира главния прокурор Сотир Цацаров за офшорни схеми на президента Росен Плевнелиев и олигарха Иво Прокопиев. За година време бизнесменът бил налял 9 млн. евро офшорни капитали в общо дружество с Плевнелиев. С парите били изкупени редица имоти по морето и в София. Сумата била „налята на няколко транша, като финансовите инжекции със съмнителни пари били от офшорки на Кайманите и Малта, чиито представляващ бил Прокопиев“, твърдят журналистите, подали сигнала. Вестникът настоява произходът на средствата да бъде проверен, както и дали са надлежно платени всички данъци по сключваните имотни сделки.
От Цацаров е поискана и проверка за произхода на средствата, с които била сключена сделката за „Бизнес парк София“. Известно е отдавна, че президентът е прибрал близо един милион долара от договори, с които източвал немската фирма „Линднер груп“, инвеститор в „Бизнес парк София“. През 1999 г. сделките ставали през създадената година по-рано и управляваната от Плевнелиев „Линднер Ирис Имобилиен“ ООД, подписвала сделки за консултантски услуги с регистрираната в Кипър Inox Managment Ltd, представлявана от местен адвокат. Схемата, по която е осъществена измамата, не е задача с повишена трудност за прокуратурата, но никой не се заема с нея.
Че аршинът на прокуратурата и службите е двоен, няма съмнение. Отговор на въпроса защо няма да получим, но биха могли поне да намекнат пред обществото дали все още получават внушения от онзи народен представител от ГЕРБ, чийто имунитет и десет пъти да бъде свален, пак няма да е достатъчно. Цветан Цветанов, който и по въпроса за внезапната оставка на Бисеров се оказа първият и най-добре осведомен източник.
Г-н Цацаров, вие сте на ход, нищо, че до 6 ноември нямахте представа защо зам.-председателят на една партия и на българския парламент внезапно изчезна от политическата сцена.