|

Комисията по корупция подхвана Борисов за имуществени декларации

Лидерът на АТАКА прие в кабинета си документите, които Бареков предложи на парламентарната комисия по корупция

 

 

Сметната палата да провери заверените имуществени декларации на Бойко Борисов като главен секретар на МВР, кмет на София, премиер и депутат, реши комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към НС, председателствана от лидера на АТАКА Волен Сидеров. Депутатите възлагат на Сметната палата да провери истинността на фактите в декларациите за имущество на Борисов и настояват експертите да се произнесат дали е бил в несъвместимост със заеманата от него длъжност по Закона за държавния служител и Закона за МВР.
Комисията по корупция  кани Борисов за изясняване на обстоятелствата по сигналите, които лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков внесе в парламента.
От 1994 г. Борисов участвал като съдружник в офшорна фирма в Кипър в съдружие с приятелката си Цветелина Бориславова, Мирослав Дерменджиев и Живко Делчев. Дружеството обаче никога не е представяло финансови отчети за дейността си, а Борисов декларирал, че няма участие в търговски дружества. Комисията обсъди възможността да поиска от Министерството на финансите на Кипър информация за дружеството и ако там фигурира името на Борисов, да сезира компетентните органи.
Борисов държи истината да излезе наяве и ще окаже пълно съдействие, обявиха депутатите от ГЕРБ, членове на комисията, съобщавайки, че Борисов „изискал необходимите документи от нужните институции и щял да ги предостави сам на следващото заседание“. Депутатите възложиха проверка и по втория сигнал – за съдружие на Борисов в „Джи ем би Травъл къмпани“ ООД. От него става ясно, че Борисов е държал 50%  и бил управител от 1994 до 2006 г. По справката в Търговския регистър фирмата развивала всякаква дейност, незабранена от закона.
Комисията разгледа сигнал и срещу Десислава Атанасова, в който се посочва, че консорциумът на съпруга й спечелил обществени поръчки във Враца и Русе. Председателят на комисията Волен Сидеров уточни, че става дума за близо един милион лева при случая във Враца, а депутатката от АТАКА Калина Балабанова предложи да бъдат поканени Атанасова и съпругът й, за чието „следване“ в УНСС в. „Атака“ писа многократно.