|

Не приеха предложение на АТАКА: ГЕРБ, ДПС и БСП се опълчиха срещу санкции при отсъствия в НС

Пресконференция на  Волен Сидеров и депутати от АТАКА веднага след като парламента отхвърли проекторешението на националистите

 

Депутатите отхвърлиха предложението на парламентарната група на партия АТАКА санкцията за отнемане на две трети от заплатата на народен представител да се промени с „неизплащане на месечно възнаграждение, ако той отсъства неоправдано 3 поредни, или общо 5 пленарни заседания за съответния месец“. Проектът за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание внасяха на два пъти народните представители от АТАКА – Николай Александров, Гален Монев и Иван Димитров на 17 юли 2013 г. и Гален Монев, Николай Александров и Калина Балабанова – половин месец по-късно.
„ГЕРБ, БСП и ДПС искат да получават пари и когато не ходят на работа“, отсече на брифинг в парламента лидерът на АТАКА Волен Сидеров в коментар за неприетото предложение. Имаше и гласуване „против“, освен „въздържали се“, което означава, че тук имаме тройна коалиция, която се е обединила около личния интерес. Тези, които гласуваха „против“ или „въздържал се“ на нашето предложение, фактически не са съгласни, когато не работят да не получават пари, което е нещо нормално и се прави във всяка сфера, посочи Сидеров. „Знаете много добре, че ако отсъствате от работа по неуважителни причини, няма да ви платят за дните през които отсъствате, могат и да ви уволнят. Тук няма уволнение, не действа Кодексът на труда.“ Уви, залата гласува против и би трябвало те да отговарят защо така гласуваха, продължи лидерът на АТАКА. Другото наше предложение беше добавъчните пари, които се дават за сътрудници и други разходи, консултации и прочее, също да не се получават, когато народният представел отсъства. И това отхвърлиха, припомни Сидеров в кулоарите на парламента. „Това за нас е висока степен на цинизъм, проявен от народните представители на ГЕРБ, БСП и ДПС и сочи, че всъщност съглашателството по въпросите на личния интерес е между тях. АТАКА е последователна, принципна политическа сила, ние сме предлагали и предлагаме и партийни субсидии да няма изобщо, но нагласата в залата е друга.“
Всеки може да си направи извода кой за какво се бори в това НС, настоя лидерът на АТАКА. Всички се възмущават, когато народни представители не ходят на работа, а получават заплащане и няма избирател, няма гражданин, който да не е изразил възмущение от този факт. И когато в синхрон с настроенията на гражданите АТАКА внася това предложение, то се отхвърля. Това показва кое обединява парламентарните сили от ГЕРБ, БСП и ДПС – личният, антинародният интерес.
Наистина сме огорчени от това, което се случи, не смятаме за морално и за редно да има хора в тази държава, които не ходят на работа и да имат възможност да получават възнаграждение, посочи един от вносителите, националистът Гален Монев. Когато направихме тези предложения, въпросът беше изключително актуален, депутатите от ГЕРБ доброволно бяха абдикирали от работа, но въпреки това получиха възнаграждението си, било в по-малък размер, но нямат нито един работен ден в тези месеци. Не смятаме, че това е справедливо, посочи атакистът.
По гласуването ще ги познаете, казвал съм го и друг път, допълни пред представителите на медиите в парламента депутатът от АТАКА Николай Александров.
Народните представители приеха в случаите, когато поради липса на кворум заседанието на НС бъде прекратено, депутатите, отсъствали по неуважителни причини от заседанието, да се удържат две трети от дневното възнаграждение. Досега санкция имаше само за отсъстващи по неуважителни причини депутати, които не са участвали в регистрацията в началото на пленарното заседание. Парламентът реши да не се поемат повече от една трета от допълнителните разходи на даден народен представител при неоправдано отсъствие от 3 поредни, или общо 5 пленарни заседания за съответния месец.
Бяха приети и други промени в правилника, според които Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения ще осъществява парламентарно и гражданско наблюдение върху дейността на държавните регулаторни органи. Комисията ще организира публични обсъждания по важни проблеми, свързани с осъществяване на функциите на тези органи. Докладите и становищата по законопроекти на първо гласуване на комисиите, различни от водещата, ще бъдат представяни и в резюме, е другата поправка в правилника. Въвеждат се срокове за разглеждане на годишните доклади на институциите на отчет пред НС. Парламентът ще може да изисква доклад по отделни въпроси от държавни органи по предложение на постоянните комисии, или на една пета от народните представители, като по този начин се цели постигане на постоянен диалог между институциите.

 

Сидеров поиска аргументи срещу предложението на АТАКА

Предложението ни е просто, логично и ясно и аргументи срещу него не виждам. Ако има аргументи и да излезе някой от ГЕРБ да каже „Ние искаме да се плаща на народните представители, дори когато не ходят на работа“. Но да го кажат ясно, за да се види тогава кой какво иска, заяви от парламентарната трибуна лидерът на АТАКА Волен Сидеров. „Но те вместо това измислят съчинени аргументи, с които всъщност прикриват желанието си да бъдат възнаграждавани, дори когато не работят. Така че нека да говорим и да спорим, ако ще спорим, по темата, която предлагаме. По същина от  дискусията за това дали да получават възнаграждения народните представители, когато не идват на работа. Ако някой има други предложения или пък смята, че това е неправилно, да го каже ясно“, настоя Сидеров.
Става дума за заплащане на народните представители, с което предлагаме това заплащане да го няма, когато те не идват на работа, посочи националистът. „Какво нередно има в това, аз не виждам. Това да се нарича популизъм е нелепо, защото когато някой не работи, не трябва да получава заплащане. Така е във всички сфери, така трябва да бъде и в НС“, каза Волен Сидеров, но аргументите му не бяха чути.
Ще кажа какво беше в предишния парламент, защото има нови колеги, които не помнят, пожела да напомни за демагогското лицемерие на ГЕРБ лидерът на АТАКА. „В 41-ото НС 10 народни представители от АТАКА бяха купени от тази образцова партия ГЕРБ, която винаги служи за образец, защото тя беше образец на корупцията, тогава на най-високо ниво. Не знам дали са били дисциплинирани тези народни представители по същия начин и при отсъствия, но бяха подписали декларация за принадлежност към ГЕРБ черно на бяло. По  този начин 2,5 млн. лв. от партийната субсидия на АТАКА бяха откраднати от ГЕРБ. Убеден съм, че тези пари не са отишли за дарения, а за подкупи на депутати, които са продажни и тогава получаваха кеш, за да гласуват с ГЕРБ, защото АТАКА беше оттеглила подкрепата си за партията-образец не само на лошо управление и корупция, но и на подслушване.
Сидеров цитира и писмо на Цветанов до Симеон Дянков. „Уважаеми господин министър, на основание чл. 2 Заповед ЗМФ 01-108-01/01.02.11 г. заявяваме, че има промяна в състава на ПГ на ПП ГЕРБ, а именно: народните представители Валентин Иванов, Огнян Пейчев, Стоян Иванов, Калина Крумова, Цвета Георгиева, Кирил Гумнеров като независими народни представители са декларирали принадлежност към ПП ГЕРБ. Приложено изпращаме документите. С уважение: Цветан Цветанов“
На основа на това писмо до министъра на финансите, част от субсидията на партия АТАКА се прехвърли и беше превеждана на партия ГЕРБ, каза Сидеров, илюстрирайки морала на ГЕРБ.