|

НС пак отказа да чуе предложението на АТАКА за затваряне на границата

Правителството да издири незаконно преминалите границата и да ги екстрадира, настояват националистите

От 154 депутати 112 отново се въздържаха от мнение по сигурността на държавната граница

 

Парламентът отхвърли предложението на Павел Шопов и 13 народни представители от АТАКА в програмата на НС за седмицата да бъде включено обсъждане на проекторешение „За предприемане на мерки по отношение на нарушителите на държавната граница, както и изграждането на защитни съоръжения по протежение на държавната граница с Република Турция“. Документът на националистите предвиждаше

изграждане на преградно съоръжение на границата, по-дълго от 30 км

От 154 народни представители в пленарната зала 21 гласуваха „за“, 21 – „против“, а 112 се въздържаха.
„Още през септември внесохме първото наше предложение, което решаваше проблема с бежанците. Отхвърлихте го, но ако беше прието, нямаше да се стигне до това положение, при което 10 000 пришълци са в страната. Преди три седмици внесохме второ предложение, което дава нови мерки“, ядоса се Шопов.
Ако в сряда парламентът беше приел проекторешението на атакистите, Министерският съвет трябваше да предприеме бързи действия за спазване на разпоредбата по противозаконно преминаващите държавната граница,  а нелегално преминалите българската граница трябваше да бъдат експулсирани. Трябваше и да се ускори изграждането на защитната стена не само в 30-километровата зона, а по цялото протежение на границата с Турция.
„През последните дни вълната от незаконно преминаващи границата на Република България чужди граждани се засили до степен, че предизвиква все по-тежка и задълбочаваща се криза. Страната ни няма необходимия ресурс да поеме растящата лавина. До този момент правителството, както и специализираните органи, третират пристигналите в страната чужденци като бежанци, което е в противоречие с нормите на българското законодателство“, написаха в мотивите си депутатите от АТАКА.

Не е известно какъв е броят на преминалите незаконно държавната граница,

тяхното движение у нас и местоживеенето им, твърдят атакистите. Правителството занапред ще трябва да вземе мерки по отношение на новопристигащите нарушители на българската граница, за тяхното недопускане на територията на страната и незабавното им екстрадиране обратно след тяхното залавяне, алармираха за пореден път народните представители от АТАКА.
Националистите настояват правителството да преосмисли политиката си и да предприеме необходимите мерки по издирване на всички незаконно преминали държавната граница, за да ги екстрадира. „Състоянието на държавната граница е такова, че се налага да се вземат допълнителни мерки за нейната охрана. Следва да бъдат изградени защитни съоръжения не само в определени нейни части, а по отношение на цялото протежение на границата с Република Турция“, убедени са народните представители от АТАКА.