|

Н. Пр. и.д. посланик Башар Сафие: Призовавам всички сирийски бежанци да се върнат в Родината

Посолството ги снабдява с документи и транспорт, а правителството им осигурява финансова помощ и жилища

Цветан ГЕОРГИЕВ

- Ваше Превъзходителство, сирийският народ преживява тежки дни, макар че напоследък се вижда светлинка в края на тунела. Светлинка, която може би ще донесе мир в сирийската земя. Да започнем с една тема, която касае и случващото се в България. Затворена ли е към момента или е отворена турско-сирийската граница?
- Първо искам да ви приветствам в посолството на Сирийската арабска република в София. Ние гледаме телевизия АЛФА като сирийци, като араби, заради нейната обективност и независимост, особено по важните теми, които споменахте. Да, турско-сирийската граница е затворена тотално. Имаше един участък на североизток, който беше под контрола на сирийското правителство и през него хората влизаха, излизаха, търгуваха, решаваха даже свои човешки проблеми. Но Турция затвори и него, за да окаже по-голям натиск върху сирийското правителство.
- Тогава откъде тръгва този „бежански“ поток, който в момента нахлува в България? Много от тези хора, които искат статут на сирийски бежанци, идват от Ирак, от Йемен…
- За такива хора Турция отваря границата. Колкото до имигрантите, които идват от други държави, но тук се представят за сирийци, ние нямаме никаква информация за тях.
- Преди десетина дни отправихте много важен призив към сирийските бежанци да се върнат в родината си. Колко са те, има ли желаещи вече да се върнат в Сирия, къде ще бъдат настанени?
- Да, наистина получихме нареждане от сирийското правителство да осигурим всякакви улеснения и помощ на сирийците, които искат да се върнат в родината. Обсъждаме тези въпроси и със съответните власти в България. Аз заявих, че посолството е готово за сътрудничество с българските власти при уреждане на връщането на тези хора, стига те да желаят да се върнат. Осигуряваме им финансова помощ и съдействие при оформяне на документите. На онези, чиито жилища са били разрушени, сирийското правителство е готово да осигури убежища и къщи. В цяла Сирия има сигурни градове, в които те могат да се върнат и да живеят спокойно. Сирийското правителство подсигурява всичко необходимо за техния живот. Заявихме това пред медиите, съобщихме го в социалните мрежи и желаещи вече идват да търсят помощ и съдействие. Искам отново да заявя, че ние сме готови да помагаме на всички, които искат да се върнат в Сирия и в рамките на 24 часа да им осигурим транспорт дотам.  Чрез вашата телевизия изпращам призив към всички бежанци – да дойдат в посолството, да получат помощта и да се върнат в родината.
- Може ли Сирия в този труден момент наистина  да гарантира сигурността на тези хора, които искат да се върнат? Предполагам това е най-големият страх, който ги спира.
- Важен въпрос. Има райони, в които бушува война, но има спокойни и сигурни градове, в които животът тече нормално. Какъв е проблемът да се върнат в тези спокойни градове, дори да не са техните родни селища? Сирийският народ е приемал и иракски, и йордански, и ливански бежанци. Нима няма сега да помогнем на собствените си сънародници да се върнат?! Само в два от нашите крайбрежни градове, Латакия и Тартус, има около 3 милиона разселени лица, дошли от градовете, в които се водят сражения. Държавата им подсигури къщи и всичко необходимо за живеене. Защо бежанците, които отидоха в Турция или България, или Европа, не се върнат в тези градове, поне ще са между свои сънародници? Но някои използват политически  този поток. Има търговци на хора, търговци на човешките съдби – и в Сирия, и в Турция, които улесняват излизането на тези хора.
- Да разбирам ли, че правителството на Турция носи отговорност за бежанската криза?
- Точно така. Турция улеснява прехода им в България, а от България – към Европа. Тя преследва свои цели, например връщането на неоосманската епоха. Турция не можа да сбъдне тази цел в много арабски държави като Египет, Ливан, Сирия и Йордания и сега се опитва да ислямизира държавите на север от границата й, в Източна Европа.
- Да се върнем обаче към събитията в България. Какви хора нахлуват през границата ни – това е един от големите страхове в българското общество. Директорът на Държавната агенция за национална сигурност призна, че неговите служители не могат да определят какви са тези хора… Българското общество като цяло се страхува дали бунтовниците, които извършиха нечувани жестокости в Сирия, не минават на българска територия. И един ден да станем свидетели на потресаващите жестокости, които вършиха в Сирия.
- Искам да уточня едно нещо – не всеки, който идва от Сирия като бежанец, е терорист. Между тях има семейства, има жени, деца. Наше задължение е да им помагаме. Използвам момента да благодаря на българското правителство за помощта, която осигурява на тези хора. Високо оценяваме действията на вашето правителство  и особено това, че то разговаря със съюзниците си в Европейския съюз по този въпрос. Сред тях има хора, които използваха момента, че Турция улеснява притока на имигранти, а България улеснява процедурата за убежище и тръгнаха към Европа. Ако кажа, че някои от бежанците, които идват в България, са терористи, ще направя въпроса политически. Затова не искам да влизам в подробности, нито да определям кой какъв е.
- Българските власти търсят ли вашето съдействие при идентификацията на хората, които минават зелената граница без документи?
- Не, нямаме връзка, нито сътрудничество при идентификацията или по линията на сигурността. Никой не ни е потърсил за съдействие. Но изхождайки от дългогодишното приятелство и взаимното уважение между нашите две държави, мога да ви уверя, че ако някоя българска институция се обърне към нас по тези въпроси, ние ще окажем всякакво съдействие. Убеден съм, че сирийското правителство няма да спре да доставя всякаква необходима информация на българското правителство – заради добрите отношения между двете държави.
- Информирано ли е тогава българското правителство за възможността сирийските бежанци да се завърнат в родината си? Те са пръснати в различни лагери. Достигнала ли е до тях информацията, че могат да се върнат и да се устроят в сигурен район на Сирия?
- Да, ние съобщихме на официалните власти в България, както и на медиите, за тази възможност. Дори отворихме офис в посолството специално за обслужване на бежанците, за тяхното подпомагане с документи и с каквото трябва, за да могат да се върнат в Сирия. Вчера в посолството приехме 10 души, които подадоха молби и документи за връщане в Сирия. В момента ги обработваме. Моля всички бежанци да се свържат с посолството, ще им подготвим документи, за да се върнат в родина. Ако някой от тях се тревожи за сигурността си, ние сме готови да решим проблема, за да отстраним пречката пред връщането му в родината. Ние се опитваме да премахнем всички пречки. Казвам на нашите жени и нашите деца в бежанските лагери: Моля ви, елате в посолството да ви помогнем, да ви подготвим документите и всякаква друга помощ, за да се върнете в Сирия.
- Има ли спогодба за реадмисия между България и Сирия?
- Според нашите данни няма такава спогодба, но имаше разговори в тази насока. Надяваме се да ги възстановим. Ние сме готови да обсъждаме въпроса за спогодбата, особено в този момент. Няма да се спрем пред нищо за решаването на въпрос, свързан с нашите приятели в България и с българските власти. Готови сме да влезем във връзка с българите във всяко време и по всеки въпрос.
- Да се върнем сега към събитията в Сирия. Продължава ли трафикът на коли за атентати към Сирия?
- Да, още продължава трафикът на коли, даже вече ги внасят от Източна Европа през България и Турция към Сирия. Преди го правеха, като отделни сирийци закарваха колите до Сирия. Сега вече ги карат с автовози, всеки от които може да носи по 8 автомобила. Понякога ги изнасят по море от пристанище Варна. Сред тях има коли, на които може да се монтира оръжие, например картечница Дошка. Това показва, че тези коли не се внасят за лично ползване, а за нуждите на терористите. Това е търговия, но има и хора, които откарват автомобилите дотам, без да искат пари, само и само да помогнат на терористите.
- Каква е съдбата на християнското население в градове като Малуля, Кусаир, Садад?
- Тези градове бяха атакувани от терористите, разрушиха много църкви и манастири. Сирийската арабска армия ги прочисти. От момента, в който армията ги превзе, тези градове живеят спокойно. Сирийското правителство възстановява системите за доставка на ток, вода, комуникации. Преди дни сирийските телевизионни канали предаваха как хората се връщат в град Садад, след като бе прочистен от терористите.
- На последената среща на православните патриарси с руския президент Владимир Путин беше изтъкнато, че в Близкия изток се осъществява етническо прочистване на християните. Руският патриарх Кирил заяви, че ако християните бъдат прогонени от Близкия изток, това ще бъде цивилизационна катастрофа.
- Да, изгонването на християните от Сирия изглежда планирано – терористите нападат християнските градове, разрушават църквите.  Целта е да създадат чиста ислямска държава, за да ударят националното единство на сирийския народ, който е живял винаги в мир между всички религии. Да, наистина, прогонването на християните не само от Сирия, но и от други арабски държави, е голям проблем.
- Сега цялата световна общественост свързва своите надежди с „Женева 2″. Готови ли сте за преговорите?
- Сирийското правителство заяви, че има готовност да участва в „Женева 2″, защото се стремим към политическо, мирно решение на кризата в Сирия. Нашият народ иска тази криза да приключи с решение за мир. Сирия е готова да води диалог с всеки сириец, който иска кризата да свърши и в страната ни да бъде възстановена сигурността. Но няма да водим диалог с хора, които поставят предварителни искания. Правителството няма да разговаря с хора, които идват с готови решения, връчени им от други външни държави, например Америка. На преговорите „Женева 2″ диалогът ще се води между сирийците под ръководството на нашата държава с помощта на международната общност. Ако пък международната общност вземе решение да спре помощта за терористите -  финансова и с оръжие, няма да имаме нужда нито от „Женева 1″, нито от „Женева 2″, защото сирийският народ вътре в Сирия се е споразумял вече за всичко. Споразумели са се и народът, и политиците, и правителство. Сирийският народ заяви многократно, че е против всякаква външна намеса във вътрешните работи на нашата страна. Сирийският народ е единственият суверен, който може да реши кой да го ръководи и кой ще го представлява. Затова казвам, че добрата воля за мирно решение е условието преговорите „Женева 2″ да дадат резултат.
- Там има групи на „Ал Каида“ и други терористични организации, които по никакъв начин не могат да бъдат свързани  със сирийския народ, защото не са сирийци, а чужденци. Може ли сирийската държава да се справи с тях?
- Аз ви благодаря първо, че споменахте, че в Сирия действат терористични групи, защото други казват, че такива няма. По медиите видяхме как тези хора се хвалят, че са от „Ал Каида“, издигат нейните флагове, носят нейните униформи. Има и други белези, че са от „Ал Каида“, например всички сме виждали как обезглавяват хората, как ядат сърцата на хората! И това, което те кара да се смееш и да плачеш едновременно, е, че след всичко това ти казват: „Няма терористични организации в Сирия“. Но Сирийската арабска армия напредва във всички градове, в които има терористи. Ние имаме голямо доверие, сигурни сме, че Сирийската арабска армия ще прочисти всички тези градове, въпреки че терористите са подпомагани финансово, военно и технически от Турция, Саудитска Арабия и Катар. Бъдете убедени, че няма да успеят. Затова ви казвам, въпросът в Женева е свързан със Сирийската арабска армия. Докато Сирийската арабска армия продължава да прочиства градовете, ние нямаме нужда от „Женева 2″. И ако споменатите държави преустановят помощта си под формата на оръжие и финанси, бъдете сигурни, че терористите ще бъдат ликвидирани за 24 часа. Иначе сирийците могат да се самоуправляват и да решават кой да ги управлява чрез избори. Сирийският народ ще реши кой да управлява страната му – не оръжието, нито резолюциите на други държави, които се месят във вътрешните ни работи.
- Каква е целта на Турция, Катар и Саудитска Арабия?
- О, това е дълга тема, но накратко ще кажа, че целта е да усилят влиянието на „Мюсюлманските братя“ в Близкия изток. Катар подкрепя „Мюсюлманските братя“ в Египет, Саудитска Арабия подкрепя уахабитите и радикалните ислямисти в Сирия. Но вижте какво стана с „Мюсюлманските братя“ в Египет! Турция, както ви казах преди, иска да върне османското време, да ислямизира целия регион и да разпространи върху него своето влияние. Но няма да успеят, бъдете сигурни.
- Преди около два месеца, малко след като САЩ обявиха, че ще нападнат Сирия, дадохте интервю за АЛФА. Сега не сте ли по-голям оптимист, че краят на трагедията, наричана гражданска война, вече приближава?
- Ние сме оптимисти всеки момент, в който Сирийската арабска армия напредва. Нашият оптимизъм се основава на онова, което постига Сирийската арабска армия, на нейните операции. Армията прочисти терористите от много райони на страната. Когато стана ясно, че те търпят поражения, се намеси международната общност и разигра постановката с химическото оръжие. Затова казваме, че ако международната общност не прояви добра воля за мирно решаване на кризата, войната няма да свърши. Ако външната помощ за терористите не спре, кризата ще продължи и може да се разпространи в целия регион. Ние в момента сме оптимисти, първо заради успешните операции на Сирийската арабска армия и второ, защото целият сирийски народ осъзнава колко е голям заговорът срещу Сирия. Защото в началото малка част от сирийците подкрепяха това, което ставаше в страната. Подкрепяха исканията за реформи, но по мирен начин. Когато нещата се обърнаха, когато започнаха убийствата и разрушаването на държавата, тези хора застанаха на страната на сирийското правителство. Има хора, които воюваха от страната на терористите, подкрепяха терористите и въоръжените групировки, а сега вече воюват на страната на Сирийската арабска армия – срещу терористите. Затова президентът вчера издаде амнистия за всички, дезертирали от Сирийската арабска армия, които искат да се върнат. Ако гледате нашите медии, ще видите голям брой от амнистираните, които се върнаха в армията и вече тренират с останалите войници.