|

Съдът се зае с шефа на СКАТ

Депутати от АТАКА повдигнаха обвинения за клевета срещу Валери Симеонов

Факсимиле от интервюто на Валери Симеонов за  в. „Галерия“

 

Бургаският районен съд даде ход на серия от дела срещу собственика на СКАТ Валери Симеонов. В сряда се гледаха делата по искове на депутатите от ПГ на АТАКА Деница Гаджева и Димитър Аврамов.  Народните представители съдят бургаския олигарх за думите му: „Лумпени и малоумници гласуваха за АТАКА“ (интервю за в. „Всеки ден“ от  15 май) и „Прости и тъпи хора подкрепиха Волен“ ( интервю за в. „Галерия“ от 16 май). Посочените в исковата молба правни основания са по чл. 45 от ЗЗД или, казано по друг начин – непозволено увреждане, вследствие недоказаните клевети на ответника – лицето Валери Симеонов. Всеки индивидуален иск е на стойност 3000 лв., уточни адвокатът на ищците Владимир Павлов.
Припомняме, че в съда в Бургас са внесени 20 иска от депутатите на АТАКА срещу Валери Симеонов. Националистите са убедени, че съдът ще реши справедливо казуса, защото е недопустимо избирателите да бъдат квалифицирани като „тъпи, прости и лумпени“, затова, че са упражнили правото си на глас за предпочитаната от тях партия.  Стотици хора, засегнати от обидите на Симеонов, пожелаха той да бъде осъден за изказванията си. Сред тях има хора на изкуството и научни работници, които не са получили образованието си по партийната линия на БКП, за разлика от Валери Симеонов. Сред засегнатите от грубия език на скатаджията е и световноизвестният пианист академик Атанас Куртев, който се свърза с в. „Атака“ да за изкаже възмущението си от думите на Симеонов. Акад. Куртев е гласувал за АТАКА на последните парламентарни избори. Той е завършил Санктпетербургската консерватория  и Брюкселската консерватория, специализирал е в Унгария и Франция. Защитава докторат, който е обявен за един от най-добрите по темата му в световен мащаб. Има стотици изяви в 18 европейски страни и в Средна Азия. Паралелно с концертната си дейност се занимава с активна просветителска, музикално-изследователска и текстологична работа. Редно ли е търговецът на скрап Валери Симеонов да казва за такива хора горепосочените обидни квалификации?! На практика с думите си олигархът обиди 258 481 българи, гласували за АТАКА.
Насаждайки омраза между хората и разцепвайки национализма, Валери Симеонов трупа само негативи, а с обидите си показва, че всъщност той е обидата за българската политика.