|

АТАКА през 2013 г.

 

Полина НАЙДЕНОВА

Защити достойнството на България

Първа реагира на дискриминационната политика на Англия спрямо българите

АТАКА първа изрази остро възмущение от антибългарските изявления на британски политици и от дискриминационното отношение на Обединеното кралство към страната ни. Още на 7 февруари 2013 г. АТАКА организира митинг пред британското посолство и поиска сметка за дискриминацията. „Спрете да обиждате България!“, „Британци, спрете да грабите България!“, „В ЕС няма втора ръка хора!“ бяха лозунги, изписани на български и английски език. „Kато националисти ние не искаме младите българи да търсят работа в чужбина и да бъдат унижавани там. В Англия 1000 български студенти са събрали протестна подписка срещу дискриминационното отношение на британската администрация. Тези  младежи са отишли да учат там по силата на европейските норми и имат право на коректно отношение от страна на британската държава, но не го получават. Ние протестираме срещу унижаването на българското достойнство“, заяви тогава Волен Сидеров на митинга пред британското посолство. АТАКА внесе декларация в Народното събрание, с която осъди расизма и дискриминацията на Великобритания.

 

Гласува за нова АЕЦ

Националистите казаха „ДА“ на българската енергетика

На 27 януари 2013 г. се проведе национален референдум, при който гражданите на България гласуваха с „Да“ или „Не“ на въпроса: „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“. Той бе иницииран чрез подписка, организирана от Българската социалистическа партия, която събра подписите на 770 000 българи при необходими 500 000 за реализиране на национално допитване.
„Един от начините да вдигнем доходите на българите, да ги отлепим от дъното е да имаме ядрена енергетика. Това е безспорно. Не е нужно да си ядрен специалист, атомен физик или даже шофьор в ядрена централа, за да го разбираш. Вече многократно е доказвано, че ядрените централи са рентабилни и носят приходи на държавата.  Без ядрена енергетика България ще стане страна от четвъртия свят“, каза тогава Волен Сидеров и призова българите да гласуват с „Да“ на референдума. АТАКА категорично зае позиция в подкрепа ЗА строежа на АЕЦ Белене.

 

Увеличи 5 пъти доверието си

Само патриотите печелят нови привърженици

 

Петорно е скочило доверието в АТАКА. Партията на Волен Сидеров бележи значителен ръст и доближава 10 %. Това посочиха данни от социологически изследвания през месец март. Според изследване на институт за модерна политика АТАКА е единствената партия, която към месец март тази година печели нови гласове. Тогава стана ясно, че националистите имат значителна преднина пред партията на Меглена Кунева и ДСБ и пред псевдопатриоти като НФСБ, които изобщо не минаха 4% в Народното събрание.

 

НАПУСНА ПАРЛАМЕНТА ПРЕДСРОЧНО

На 6 март 2013 г. парламентарната група на АТАКА напусна окончателно Народното събрание три дни преди приключване на работата на парламента. Националистите обясниха, че правят това в знак на протест срещу антибългарската политика, която кабинетът в оставка на ГЕРБ продължаваше да води. В последния ден на АТАКА в 41-то Народно събрание бе отхвърлено проекторешение на националистите относно възлагане в едномесечен срок правителството да осъществи необходимите действия за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО, прекратяване на приватизационните договори с тях и връщане на имуществото им в активите на държавата.
„Няма смисъл да присъстваме повече в този парламент“, заяви тогава пред журналисти Волен Сидеров. Според него останалите парламентарни групи нямат никаква грижа за нуждите на народа. По думите му, проекторешението на националистите е било отхвърлено с циничен присмех от депутатите от ГЕРБ. „За мен това са олигофрени. В момент, в който ние искаме българският парламент да направи нещо за българите, тези льохмани ми се хилеха в лицето“, възмути се Сидеров. Мнозинството отхвърли и второто предложение на АТАКА, свързано с обявяването на 17 май за ден на почит към избитите българи по време на турското робство. „Какъв човек трябва да си, за да не искаш да признаеш собствената си мъчителна, страдалческа история поне с един ден на почит.

 

Поиска съд за всички управляващи досега

Служебният кабинет е параван, зад който продължават приватизационните гешефти на ГЕРБ, смятат националистите

На 13 март 2013 г. с указ на президента Росен Плевнелиев беше назначен служебен кабинет с министър-председател Марин Райков. АТАКА категорично заяви, че служебното  правителство е на ГЕРБ. „Няма какво да се лъжем. Марин Райков е туркофил, който две години съветваше ГЕРБ. Служебното правителство е параван на ГЕРБ. То прикрива злоупотребите на правителството на Борисов, прикрива сделки и далавери“, каза Сидеров през март. Затова АТАКА настояваше да присъстваме на заседанията на служебния кабинет в Министерския съвет, но не бе допускана.
Тогава АТАКА излезе с категоричната позиция, че „ще следва правилния път – към освобождение от колониалното робство, връщане в български ръце на всички наши ресурси и индустрии, строеж на нови фабрики, заводи, високи технологии и ядрени централи, а не към колониалното робство, в което ни натикаха всички управлявали досега. За тях само съд и възмездие! Това ще се случи с тях, когато АТАКА бъде на власт – разследване и съд!“

 

 

 

 

 

 

Сигнализира ЕK за произвола на монополите у нас

Заради нарушенията в ЕРП-тата стотици хиляди българи излязоха на протести

 

В началото на април АТАКА внесе сигнал в Представителството на Еврокомисията в България за нарушенията на договорите и злоупотребите с господстващото положение на ЕРП-тата ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про (както и на предишния оператор Е.ОН). Сигналът се базира основно на доклада за одита, назначен от ДКЕВР от 2010 г., и на доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от февруари т.г. за нарушенията на българското законодателство от страна на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Лидерът на националистите подчерта, че партията е принудена да предприеме действия за сезиране на ЕК от бездействието на служебния кабинет по този остро социален и икономически проблем на България. „В качеството си на служебен премиер и външен министър Марин Райков не прави нищо, за да защити интересите на българската държава например по въпроса за дължимия от ЕРП-тата дивидент за 33-процентния дял на хазната от продажбата им на ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН през 2005 г., до продажбата на държавните дялове в тях през 2012 г. ЕК ще узнае за всички монополизирани сектори – в електроразпределението, хранителните вериги, мобилните оператори, чуждите банки, концесиите на водата и златодобива. Трябва да стане ясно, че те не са инвеститори, а колонизатори. Надяваме се някой от еврокомисарите да погледне обективно на ситуацията в България и в Брюксел да се спре с черната пропаганда срещу страната ни“, заяви Сидеров.

 

Каза ВЪН на ЕРП-тата от страната ни

Последваха протести, хиляди хора на улицата срещу високите сметки за ток и оставката на Борисов

Протест на АТАКА в Сливен срещу високите сметки за ток, 13.02.2013 г.

 

През февруари България се събуди и поиска това, което партия АТАКА проповядва от създаването си през 2005 г. – незабавно прекратяване на договорите с чуждите частни ЕРП-та  и национализация на енергийните ресурси на страната.
На 13 февруари 2013 г. АТАКА внесе в Народното събрание проект за решение, според които в едномесечен срок правителството на Република България да осъществи необходимите действия за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества – ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО, прекратяване на приватизационните договори с тях и връщане на имуществото им в активите на държавата.
Националистите организираха редица мощни протести в цялата страна срещу монополистите ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО ПРО. На 12 февруари пред ДКЕВР столичани издигнаха плакати: „Бойко, ако ЧЕЗ не изЧЕЗне от България, изЧЕЗваш ти“, „Одържавяване! Не грабеж и мизерия! Човешки живот за народа“. АТАКА и събралите се протестиращи настояваха освен за национализация на ЕРП-тата и за съд на виновниците за създаването на монополите в сектора. Волен Сидеров обясни, че само за 2011 г. приходите от продажби на трите дружества ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-про са 3, 8 млрд. лв., позовавайки се на официалния доклад на НЕК. „Направете сметка колко милиарди са откраднати от българите и са изнесени навън до този момент“, каза той.  Протести имаше в цялата страна. За първи път от години насам толкова недоволни граждани излязоха на улицата.
На 17 февруари протестите взеха своя връх. В деня, определен за национален протест срещу колониалния грабеж на чуждите частни монополи, недоволството обхвана 35 града. Стотици хиляди излязоха на протестите срещу високите сметки за ток, парно и вода. Чупеха се електромери. Блокираха се пътища в цялата страна. Хората палиха сметките си за ток.   Активистите на АТАКА бяха в ядрото на протестите, които преминаха в бунт срещу пагубното управление на правителството на ГЕРБ. Навсякъде гневният народ искаше това, за което националистическата партия се бори в два поредни парламента – край на чуждото колониално робство. На 18 февруари протестите се окървавиха. На 20 февруари последва оставката на премиера Бойко Борисов и неговото правителство.

 

10 000 се стекоха под знамената й

Извънредният сбор на АТАКА преизбра Сидеров за партиен водач

Идеологът на българския национализъм Волен Сидеров бе преизбран за лидер на АТАКА на първия извънреден национален сбор на партията на 3 март 2013 г. Тогава около 5000 активисти на националистическата партия от десетки градове и села на страната препълниха Зала 1 на НДК. За Сидеров гласуваха всичките 824 делегати на сбора. 10 000 българи се включиха в грандиозно шествие на АТАКА по случай 135-годишнината от Освобождението от турско робство същия ден. В деня на националния празник множеството хора по софийските улици пееше: „Давай, Волене, ние сме с тебе, за победа идва време, да развеем знамената, да си върнем страната“.