|

Плевнелиев спрял проверки на ДАНС срещу фирма на Прокопиев

За пет години „Каолин“ АД не са отчели 92 млн. лв. приходи и 4 000 000 концесионни такси

Николай ВАСИЛЕВ

Заключение от становището на проф. д. г. н. инж. Костадин Щерев за рисковете и последствията от кариерния добив на варовик край гр. Меричлери

 

 

С избирането на Росен Плевнелиев за президент била спряна работата по няколко преписки срещу фирмата „Каолин“ на олигарха Иво Прокопиев. За това свидетелства председателят на „Екогласност“ Емил Георгиев във „Всяка неделя“. Участието му при Кеворкян дойде като право на отговор на правото на отговор на Иво Прокопиев,  прочетено в ефира на Нова тв.
Нарушен бил концесионният договор, в който е записано, че договорът на подземни богатства започва след одобряване от министъра на икономиката, съгласувано с колегата му от МОСВ, на работен проект за въздействие върху околната среда. Такава оценка не е направена, иначе хората щяха да разберат, че земите им, частна общинска собственост, са включени в концесионната площ. Нарушена е още една клауза от договора, че добив може да се извърши само след като е променен статутът на земята. Това потвърждават писма от шефа на РИОСВ, кмета на общината и министъра на земеделието, които свидетелстват, че статутът на земите не е променян. Единствената промяна на 111 от 841 декара е направена чак на 5 октомври 2012 г. От есента на 2009 до посочената дата – 5 октомври 2012 г., фирма „Каолин“ добива варовик незаконно, тъй като не е изпълнено изискването на чл. 9 от концесионния договор.
Унищожена била около 90 декара земя, частна собственост, показват официални документи от Министерството на земеделието и храните и Земеделската служба в Хасково. По този повод имало и 16 наказателни постановления, защото, без да е променен статутът на земята, върху нея се извършва добив. Емил Георгиев има факти и затова, че са унищожени и 6 (шест) могили от римо-тракийска епоха. В инвестиционното намерение „каолинци“ лъжат МОСВ, че върху тази земя няма могили – факт, който се опровергава  от документ на Министерството на културата, потвърждаващ, че там има „шест могили, подложени на унищожение с опасност да бъдат заличени“.

Историята с „Каолин“ АД е толкова стара, че няма медия, която не е писала за безобразията край Меричлери – безответно

 

Първите данни за повишаване на съдържанието на арсен в питейната вода били от 22 февруари 2010 г., а преди това РИОСВ нито веднъж не е информирала населението за тази опасност. Георгиев е убеден, че Регионалната здравна инспекция в Хасково е крила тази информация от гражданите, за което ръководството й трябва да носи наказателна отговорност – въпросът е защо са крили, дали са имали уговорка с „каолинци“ или някой ги е притискал, пита председателят на „Екогласност“. Той показа 24 протокола от изследвания, от които се вижда, че съдържанието на арсен във водата след февруари 2010 г. е до 4-5 пъти по-високо. „Това е стряскаща норма, това говори, че в района е бил извършен екологичен геноцид, укриван от регионалната здравна инспекция“, категоричен е Емил Георгиев. Според него при взривните дейности се е получило разместване на земните пластове, за което партията е алармирала навреме компетентните органи. За 2009 г. при заявен добив на варовик от 100 000 тона са добити 360 хил. тона, за 2010 г. заявеният добив е 600 000 тона при все, че в инвестиционните си намерения са заявили, че няма да добиват по повече от 100 000 тона годишно, което означава повече от 400 кг взрив, пресмята Георгиев.  „Това означава взривяване като при Сталинград. Няма начин при това положение да няма предпоставки за разместване на земните пластове“, отсича Георгиев и в предаването „Всяка неделя“.
Екологът предостави експертизата на един от корифеите в областта на хидрологията проф. Костадин Щерев, който твърди, че „изпълнението на проекта за кариерен добив край Меричлери е в дълбоко несъгласие и несъвместимост с опазването и охранителния режим на находищата на минералната вода“. Проф. Щерев е изградил последния каптаж там през 1965 г. и няма по-вещ познавач от него в тази област. Той предупреждава, че този добив неминуемо ще доведе до поражения в региона, обясни Емил Георгиев.
Той разполага и с прокурорска преписка от 2010 г., в която е записано, че „извършващите проверката от министерството не са виждали при проверката документи и резултати от ревизията, защото „Каолин“ е отказал да ги предостави. Георгиев постави въпроса прокурорът, прекратил преписката, бил ли е подложен на натиск. Преписките срещу Прокопиев са възобновени и има две нови досъдебни производства на Главна дирекция „Национална полиция“ срещу „Каолин“ – за едното е поискано и становището на проф. Пиронков. „Общо за периода 2005, 2006, 2007, 2008 и 2009 г. не са отчетени приходи в размер на 92 млн. лв. и не е внесено концесионно възнаграждение от 4 млн. лв.“, е заключението на проф. Пиронков, направено през 2012 г. По това разследване се работи, увери Емил Георгиев, който наскоро се е срещал с представители на ГД „Национална полиция“ и Държавната агенция „Национална сигурност“. „В момента, в който президентът Росен Плевнелиев е встъпил в длъжност, върху работещите по случая е бил оказан натиск, за да не излезе на светло голямата далавера“, свидетелства Георгиев, според когото работата по преписките за случая „Каолин“ АД е възобновена.
В обществената поръчка за доставка на варовик на „Марица изток 2″ участват три фирми на Прокопиев – такъв сигнал са изпратили от „Екогласност“ до главния прокурор и след писмото, им едната фирма – „Строителни конструкции“ от Перник, била декласирана, защото представила документи с невярно съдържание.  С този факт Емил Георгиев илюстрира твърденията на Иво Прокопиев, че срещу него нямало никакви санкции от прокуратурата. Екологът притежава и документ от Комисията за конфликт на интереси, откъдето са заявили категорично, че нито един от експертите на „Екогласност“ не е в конфликт на интереси, разработвайки „случая „Каолин“.
Ситуацията около Прокопиев се раздвижила отпреди 2-3 месеца, което олигархът обяви за политическа репресия срещу себе си. От четвърто отделение на Главната прокуратура „Престъпления срещу околната среда и историческото наследство“ дошъл сигнал, че на преписките най-после е даден ход. От „Екогласност“ са изпратили писма не само до главния прокурор Сотир Цацаров, с две от които сме запознали надлежно читателите на в. „Атака“. Информирани подробно с далаверите на „Каолин“ са и министър-председателят и всички институции в държавата – МОСВ, защото не е извършена оценка на околната среда, МИЕТ, защото не е променен статутът на земите, главна прокуратура, защото са застрашени могили от римо-тракийската епоха.

 

Държавният глава и олигархът подготвяли метеж за 15 февруари 2014 г.

Конспиративен план за метеж и сваляне на действащото правителство беше публикуван в медиите. Приближени на президента и Иво Прокопиев разкрили пред журналисти, че набелязаните в плана действия представляват подготовка за държавен преврат, тъй като целят сваляне на избраното по законен път правителство и предсрочно разпускане на парламента.
Плевнелиев и Прокопиев вече съставили служебния кабинет, който ще поеме управлението на България след 15 февруари, твърдят запознати. За премиер е номинирана еврокомисарката Кристалина Георгиева, която щяла да излезе в тримесечен отпуск от ангажиментите си в Брюксел. 15 февруари била сакралната дата, на която се готвел бунтът срещу кабинета „Орешарски“. Тогава щяло да ескалира максимално напрежението по площадите на София и да се стигне до погром срещу сградата на Народното събрание.
Предполага се, че социалното напрежение тогава щяло да е в апогея си, заради високи сметки за ток. Известно е, че сговористите Плевнелиев и Прокопиев свалиха по този начин и кабинета „Борисов“. В центъра на протестите щели да бъдат всеотдайни активисти на ГЕРБ, които щели да повторят сценария от февруари 2013 г. Този път протестите щели да бъдат подкрепени от КНСБ и от организации на таксиметровите шофьори, а от „Подкрепа“ щели да пасуват. И всичко това заради идеята майските избори да са две в едно – за ЕП и Народно събрание.