|

Проф. Станислав Станилов: НАТО да гарантира териториалната ни цялост

АТАКА осъди изказването на ислямиста Еродган за претенции към части от България

Професор Станилов препоръча и на колегите си в 42-то НС книгата си “ Новият османизъм и българите”

 

По време на предизборна обиколка из Одринския вилает турският министър-председател Реджеп Ердоган заяви претенции към две зони от българската територия: Кърджали, и както той се изрази Делиормана, или на български език – Лудогорието. Само по себе си това изявление е дело на последователна политика. Такова изказване имаше преди няколко години в Сараево, подобно имаше и в Косово, посочи в изявление от името на парламентарната група на партия АТАКА проф. Станислав Станилов.
Постоянно, на всички нива турското правителство изразява подобни мераци, които са изразени най-добре в книгата на външния министър Ахмет Давутоглу „Стратегическата дълбочина“.
На всички депутати в миналия мандат беше раздадена книжката, написана от мен „Новият османизъм и българите“. Реджеп Тайип Ердоган и неговата партия ислямизират съседна Турция и в тази връзка се крие огромна опасност да бъде ислямизирана и турската диаспора в България, чиято политическа партия в нашия парламент постоянно твърди, че е либерална политическа сила и членува даже в Либералния алианс на Европа. Ние “българите” не можем да останем безучастни към това какъв ислям ще изповядват нашите съграждани турци и за какво става дума тук, посочи професорът. Искам от името на партия АТАКА да призова всички политически сили в България да излязат на тази трибуна и да кажат с ясни думи какво е отношението им към поведението на съвременните турски политици, каза националистът от парламентарната трибуна миналия петък. А българската изпълнителна власт искам да призова за следното:
Първо – незабавна реакция. Изявлението на външното министерство на България представлява един безличен текст, който нищо не казва и говори само за добросъседство. При подобно поведение на турското правителство и турския министър-председател подобна декларация е най-меко казано съвършено неуместна. Подобна е декларацията и на гръцкото правителство, а в Гърция само медиите изразиха категорични мнения, докато медиите у нас цитираха безлични изявления и информации.
Ние призоваваме и настояваме пред правителството външният министър да извика посланика на Република Турция в България и да му връчи протестна нота от името на българското правителство.
Второ – външният министър на Република България да инициира среща на външните министри на засегнатите страни, които да излязат с обща декларация за турските претенции към териториите на Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Сърбия, България.
Трето – правителството да се обърне с питане до Европейската комисия възможно ли е Турция да има статут на кандидат за Европейския съюз, когато има претенции към териториите на своите съседи и възможно ли е да се водят преговори при такива условия.
Най-после, българското правителство да се обърне към НАТО с искане Организацията на Северноатлантическия договор незабавно, със съответен документ, да декларира териториалната цялост на Република България. Тъй като ние сме членове на НАТО, в тази връзка пактът е длъжен да гарантира нашата териториална цялост, категоричен бе депутатът от АТАКА проф. Станислав Станилов.
Още по темата четете на стр.10-11