|

Волен Сидеров пред BBC: Медиите в България работят в интерес на олигархията

Насаждат мнението, че нямаме друга алтернатива освен ЕС

Шон МАКАЛИСТЪР -ВВС

- Когато дойдох в България, разговарях с началника на Агенцията за бежанците и го попитах дали сирийците са новите цигани, т.е. новият цигански проблем. Той каза, че това са два различни въпроса и също така ме посъветва да говоря с вас и да поискам вашата гледна точка.
- Първо, позицията на АТАКА е, че това са нелегални имигранти, а не бежанци. За да бъдат признати за политически бежанци, трябва да са в съседната държава на тяхната, в която има военни действия. Второ, това не са само сирийци. В по-голямата част са африканци, пакистанци, които просто търсят преход към Европа през България. Почти 100% от тях са закононарушители, защото преминават нелегално границата и според българските закони трябва да бъдат арестувани, а след това експулсирани от страната. Ние обвиняваме днешното и предишното правителство, че вместо да правят това, те приеха вече над
12 000 такива нелегални имигранти-закононарушители. Отделят се милиони средства и ресурс, за да бъдат настанявани и да се включват в социалната система. Това един англичанин ще го разбере много добре, защото в Англия има много силно мнение против легалното идване на румънци и българи. А тук говорим за нелегални, за престъпници, които нарушават законите. Имаме специален текст в Наказателния кодекс, който наказва с лишаване от свобода всеки преминал нелегално границата.
- Смятам, че този  проблем е абсолютно общ и универсален в цяла Европа.
- Проблемът с легалните или нелегалните имигранти?
 - Нелегалните. Един милион кюрди през 2003 г. влизат във Великобритания.
- Защо не ги експулсирате?
- Значи, в съда са казали, че са дошли във Великобритания, тъй като животът им е в риск.
- Как проверихте, че животът им е в риск? Те просто лъжат.
 -Аз не знам как може твърденията им да бъдат проверени.
- Те просто лъжат. Тогава приемете още десет милиона. Но не искате българи, нали?  Защото те са по-голяма опасност. Не искате една от най-интелигентните нации на Европа, която е създала през IХ-Х век европейската култура, книжнина, литература на по-голямата част от Европа. А приемате от цял свят всякакви, които казват, че животът им е в риск.
- Ако вие не сте в Европейския съюз, няма ли да ви е по-лесно да си пазите границата и да ограничите тези бежански приливи?
- Смятам, че България търпи повече щети, отколкото ползи от своето членство в Евросъюза. Заради Евросъюза губим суверенитет, губим икономически, вместо да развиваме отношения с интензивно развиващите се държави като Китай, Русия, Индия и Бразилия. Страната ни е принудена да спазва директиви на Евросъюза, което я ограничава и поддържа нисък стандарт на живот. Българите живеят много по-лошо, отколкото англичани, французи и германци.
- Ако бяхте малко по на запад към центъра на Европа, договорът от Дъблин нямаше да има влияние?  
- Българите сме наследници на траките и ДНК експертизите доказват, че сме наследници на население, живяло преди седем хиляди години. Няма как и не искаме да се преместим. Искаме възможност за суверенна политика и при едно управление на АТАКА тя би била факт. Като премиер аз не бих се поколебал да отворя блоковете на АЕЦ „Козлодуй“, които бяха затворени по един престъпен начин. Какво ще направи Брюксел, ще ме бомбардира ли?
- Какво ще се случи, ако тръгнем срещу правилата на Брюксел? Какви са санкциите?
- Ще променим правилата. Те са лоши. Има все повече недоволство в Европа от тези правила. Нашите колеги от „Фронт Насионал“ по рейтинг в момента са на първо място. Марин Льо Пен води преди  християндемократите и социалистите. И тук няма как да не цитирам едно нейно изявление по отношение на Украйна, където има външен натиск страната да сключи споразумение с Евросъюза, с което ще съсипе своята икономика. И по този повод Марин Льо Пен каза наскоро: „Какъв съвет да дам на Украйна? Украйна са наши приятели. Как може да ги посъветвам да влязат в един кошмар (т. е. Европейски съюз)?“
- Ще бъде ли трудно на България да излезе от Евросъюза?
- Лисабонският договор вече дава тази възможност. И при едно самостоятелно патриотично управление може да се мисли и за такъв вариант. При всички случаи ще имаме по-голяма самостоятелност в развиването на икономиката, държавното участие в икономиката. Нещо от рода на „New deal“ на Рузвелт през 30-те години, с който той измъкна Щатите от кризата. Сега европейските норми ограничават това. Не ни дават тази възможност.
- Мисля, че в момента има вълна към патриотични партии, защото хората считат, че техните държави губят все повече своята националност заради Европейския съюз.
- Това е факт, но осъзнаването е на различни нива. Някъде е по-бързо и по-пълноценно. В България все още промивката на мозъците е силна, понеже медиите са лобистки. Те работят за интереса на олигархията в Евросъюза и продължава да се насажда мнението, че ние трябва да сме в Евросъюза и нямаме друга алтернатива. Всъщност имаме.
- Считате ли, че има някаква истина в твърдението, че ако вкараме повече бежанци, те ще помогнат за съживяването на икономиката?
- Категорично не. Това са хора, които нямат елементарна грамотност, нямат специалности, нямат никаква квалификация. Имат езикова бариера и са само в тежест на социалната система на България. Вече извършват и много престъпления.
- Ако вие сте министър-председател какво бихте направили с този проблем?
- Ще експулсирам всички нелегални имигранти. Тези, които според Женевски и други конвенции имат легално основание да бъдат в България, ще бъдат приети, но те са може би 2-3-4% от  цялата маса.