|

ДОКАЗАНО ! 13-ТЕ ИМАМИ СА ДЕЙСТВАЛИ В ИСЛЯМИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ

Ислямистката организация Ал Уакф ал Ислями е била регистрирана в България в периода 2002 – 2004 година, а впоследствие регистрацията й е била заличена. Това посочи в прокурорската си реч Недялка Попова пред окръжния съд в Пазарджик по делото за разпространение на радикален ислям. На база на събраните доказателства, според прокурора се установява, че е осъществявано престъпление от обвиняемите. Според нея, те са си поставили за цел проповядване на антидемократична идеология срещу принципите на разделение на властите чрез налагане на идеологията на салафизма и налагане на шериатската държава.

Радикалното и антидемократично ислямистко учение „салафизъм” е било проповядвано на територията на област Пазарджик от Ахмед Ахмед, Абдулах Салих и Саид Мутлу. Според прокуратурата, обвиняемите са застрашили националната сигурност, тъй като са проповядвали срещу правата на граждани, използвали са верските убеждения на своите последователи за политически цели. Прокурор Недялка Попова каза, че съществуват 15 писма, в които се посочват празни бланки на отчети за пропагандна дейност, които след това са попълвани и използвани. В отчетите има адреси на ръководството на чуждестранното бюро за Европа и конкретно за България, посочени са местата за пропаганда. Освен това съществуват имената, рождените дати и телефоните на част от обвиняемите.

През май 2005 година Ахмед Ходжа, Муафак Аласад и Саид Мутлу са участвали в среща, проведена в Саудитска Арабия, в свещения за мюсюлманите град Мека. На същата среща са присъствали и представители на радикалната ислямистка организация  Ал Уакф ал Ислями. Като доказателство за участие са приложени справка от ГКПП Капитан Андреево за пътуванията на посочените обвиняеми, а също подписано споразумение на участниците в тази среща. Техническата експертиза на подписите на Саид Мутлу, Муафак Аласад и Али Ходжа е доказала, че те принадлежат на посочените лица. Като доказателство прокуратурата посочи също участие в семинар през месец март 2008 година в Истанбул, където, според прокурора, е втората важна среща, свързана с нелегалната организация. На нея също са участвали много от обвиняемите.

Подсъдимите са напускали страната още веднъж през ГКПП Капитан Андреево, отново по организирана среща от саудитската организация, като на нея предварително е била подготвена програма за новосформиращия се български клон. Прокурор Попова поясни, че информацията за това е била намерена в компютрите на Муафак Аласад и Саид Мутлу,които бяха иззети при акция на ДАНС по време на разследването. При същата акция в домовете на някои от подсъдимите са намерени документи носещи името „Проповеднически план на бюро България за 2008 година”. Намерен е и финансов баланс на организацията Ал Уакф ал Ислями за 2008 година, който нагледно разкрива списък за усреднени работни заплати на проповедниците, индексирани в Турция за същия период.

Атака многократно е алармирала властта и обществеността в България, че страната ни е подложена на безмлостна ислямизация с помощта на мощни радикални организации, наливащи огромни финансови средства в смесените райони, не и без дейното участие на Република Турция и нейните проводници в България. Позицията на Главно мюфтийство продължава да бъде неадекватна, като от вероизповеданието твърдят, че имамите са невинни. Трябва да се отбележи, че в хода на разследването и по показания на свидетелите стана ясно, че български имам може да отиде на собствени разноски до Саудитска арабия или на организирано пътуване именно от мюфтийството. По този начин мюсюлманското вероизповедание награждавало най-добрите си студенти, без да се притеснява от различните идеологии, преплитащи се по отношение на исляма в тази страна. Резултатът е на лице.