|

НАП най-после ревизира Българския хелзинкски комитет

За пръв път от настаняването си у нас „правозащитниците” ще бъдат проверявани

Резултатите от проверката на НАП в БХК се очакват с голям интерес

 

Националната агенция по приходите ще направи данъчна проверка в Българския хелзинкски комитет, проплакаха от организацията и уточниха, че такава инспекция им се прави за първи път, откакто БХК е създаден през 1992 г. През годините лидерът на АТАКА Волен Сидеров и народните представители Магдалена Ташева и Димитър Аврамов многократно са поставяли на дневен ред въпроса с финансирането на БХК. През 2011 г. председателят на комитета Красимир Кънев призова тогава главния прокурор Борис Велчев, да обяви партия АТАКА извън закона. На 2 октомври м. г. БХК обяви, че „ще защитава“ сирийски бежанци, подали жалба в Комисията по дискриминация срещу ТВ АЛФА и срещу депутатката от АТАКА Магдалена Ташева – водещ на предаването „В окото на бурята“. Защо прокуратурата не обвини БХК за престъпления срещу републиката, попита на 8 ноември 2013 г. в рубриката си „Дневник на автора“ във в. „Атака“ Волен Сидеров. През октомври 2013 г. ВМРО също попитаха няма ли най-сетне НАП да провери кой финансира правозащитниците, станали особено известни с безкрайната си етническа, верска, хомо и зоо „толерантност“.
След новината за ревизията БХК изпратиха до всички медии писмо, в което припомниха, че публично сезирали на 4 октомври 2013 г. главния прокурор „за деяния на представители на ВМРО и други формации заради явно подбуждане към извършване на престъпления пред множество хора и подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност“.
БХК твърдят обидено, че „финансовите отчети на организацията се заверяват всяка година от авторитетни одиторски фирми, както изискват и много от нашите донори, освен българския закон, който никога не сме нарушавали“. Правозащитниците обявяват, че са „организация, регистрирана в обществена полза по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, и всяка година предоставя финансовите си отчети, заедно с копия от одиторските доклади, в Министерството на правосъдието“. Чудно тогава защо са разстроени от новината, че Националната агенция по приходите идва при тях? Надяваме се, че скоро ще стане обществено достояние с какво проверката на НАП притеснява г-н Красимир Кънев и компания.