|

ATAKA настоява да се отворят 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”

Ако реакторите заработят, цената на тока ще падне между 20 и 30%, смятат експерти

Полина НАЙДЕНОВА

Спирането на реакторите е незаконно, категорични са националистите

Партия АТАКА настоява да бъдат въведени в експлоатация 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно от лидера на националистите Волен Сидеров на пресконференция в централата на партията във вторник. Патриотите са внесли същия ден проекторешение в деловодството на Народното събрание с искане  правителството да предприеме необходимите действия за отварянето на двата блока на електроцентралата. За тази цел в едномесечен срок кабинетът се задължава да извади 3-ти и 4-ти блок от състава на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, собствеността на двата блока да се обособи в отделно държавно дружество и да стартира необходимите административни процедури за въвеждането им в експлоатация, пишат националистите в проекторешението си.
Ако отворят двата реактора ще се открият хиляди работни места в най-бедния регион на страната

„Затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ е незаконно, повтарям незаконно. Това беше направено от българските национални предатели Меглена Кунева, Милко Ковачев и Соломон Паси през годините, предшестващи нашето присъединяване към Евросъюза. Заедно с еврокомисаря тогава по енергетиката в Евросъюза те заблудиха българското обществено мнение, че ЕС иска да се затворят тези блокове. Такова решение няма“, заяви Сидеров на пресконференцията на АТАКА.  Той припомни, че през 2007 г. евродепутат от АТАКА отправи запитване до ЕК има ли решение за затваряне на АЕЦ „Козлодуй“ и официалният отговор гласеше, че такова решение не съществува. Следователно блоковете са спрени незаконно и трябва да бъдат пуснати, настоява Сидеров. В мотивите си към искането за отваряне на реакторите депутатите от АТАКА пишат, че решението на МС за затварянето на 3 и 4 блок беше отменено от българския съд и въпреки това управляващите тогава ги затвориха. Според националистите са нарушени българските закони, а изпълнителната власт не се съобрази със съдебната власт, която всъщност трябва да я контролира.
На пресконференцията на АТАКА Сидеров подчерта, че за модернизацията на 3 и 4 блок са платени 300 млн. евро. и реакторите са два пъти по-безопасни от западните аналози. „Всички проверки показаха  много добра подготовка на работещите в АЕЦ „Козлодуй“. И по този показател бием всички западни централи. Освен това по време на модернизацията освен вътрешната безопасност на тези реактори се реализира и цялата западна концепция за безопасност. Бяха създадени и въведени в експлоатация много други системи, които отвън подават вода, за да осигурят допълнително безопасността на тези реактори. И в резултат на това реакторите станаха два пъти по-безопасни от всички реактори, работещи в Европа“, допълни Сидеров.
Стана ясно още, че по възраст от около 144 работещи реактора в ЕС 77 са по-стари от 3 и 4 блок на централата ни. „Нашите реактори могат да работят още 30 – 35 години, а са затворени години преди изтичането на минималния срок за експлоатация. След щателни проверки ЕК излязоха със заключения, че двата блока са в отлично състояние и са годни и безопасни за експлоатация за десетилетия напред“, обясни пред журналисти лидерът на АТАКА.
В мотивите на проекторешението на АТАКА пише също, че останалите страни, които експлоатират такива реактори – Финландия, Чехия, Унгария, са ги оставили да работят и дори са повишили мощността им. Например от 440 мгвт., тези реактори сега работят на 500 мгвт. с удължен срок на експлоатация. „Единствено и само България затвори тези блокове“, отсече Сидеров.
Цената на електроенергията в момента е непосилна за българския народ. Вместо да мислим откъде и как да я намалим с 2 – 3 %, с пускането на 3 и 4 блок моментално тя ще падне в пъти за обикновения българин. Според експерти между 20 и 35% автоматично пада цената на тока за крайния потребител с пускането им. По икономическите разчети, които са правени през последните 10 години, не само в България, но и на Балканския полуостров в близките години ще се изпитва нужда от електричество. Имаме недостиг в този регион на електричество и са необходими нови мощности, мотивираха се атакистите.
Според тях с отварянето на двата реактора ще се открият хиляди работни места в най-бедния район в България. „В страната ни ще се върнат да работят квалифицираните кадри, които напуснаха България, откакто се унищожава българската енергетика“, допълниха от партията.
Сидеров цитира чл. 39-ти от Виенската конвенция, която всички държави са подписали още в първата половина на ХХ век. В нея се  казва: „Ако държавата е подведена да сключи договор под влияние на измамно поведение на друга участваща в преговорите държава или фактор, тя може да се позове на измамата, като основание за недействителност на своето съгласие да се обвърже с договора“. Т.е. когато една държава установи, че един договор е подписан с измама, тя може да не го спазва.
„Позовавайки се на Виенската конвенция, българското правителство може да излезе с аргументи пред ЕС и да каже, че отварянето на тези блокове е наложително. Аргументи за това са икономическата криза, много по-евтината енергия, която произвеждат реакторите, лошото финансово състояние на България, ниският стандарт на живот и т.н.“, изброи Сидеров и заключи, че искането на АТАКА е с цел да поправи една несправедливост и огромна икономическа неизгода за страната ни.

 

40-50 млн. лв. са нужни за пускането им

По оценка на експерти около 1 година е необходимо от вземането на решението до пуска на блоковете. Необходимо е да се поръча отново ядрено гориво за подготовката, за което са достатъчни около 6 месеца и стойността да се заплати. Да се назначи персонал, да бъде направена цялостна проверка на съоръженията и да се иска лиценз за експлоатацията им от Агенцията за ядрено гориво.
Основният разход е закупуването на свежо ядрено гориво, което трябва да се зареди в блоковете – около 30 млн. лв. Общо за пуска на блоковете ще са необходими около 40-50 млн. лв. Двата блока произвеждат 6 млн. мгвт./часа годишно по 200 лева прави 1,200 (милиард и двеста), т.е. тези 50 милиона двата блока биха ги произвели за един месец.

 

ЕС работи против интересите на нациите

Съюзът се е превърнал в клуб на лобисти

Членството ни в ЕС ни носи щети, а не ползи, подчерта лидерът на АТАКА Волен Сидеров

 

От АТАКА сме категорични, че Европейският съюз, в този си вид, работи против интересите на нациите като цяло. Това каза Сидеров на пресконференцията във вторник във връзка с предстоящите евроизбори и изобщо с присъединяването ни към ЕС. Пред медиите той изнесе данни за България, „защото нас ни интересува преди всичко България – какво става тук и как живее народът“.
Откакто България стана член на Европейския съюз през 2007 г., нашата страна е внесла в бюджета на Евросъюза 5,227,600,000 лв. . Това е членският внос. В същото време в България са влезли 5,50,688,522 лв., стана ясно от думите на лидера на АТАКА.
Много пъти партията е поставяла въпроса, че България е донор на ЕС. Даваме повече, отколкото получаваме. Никой освен националистите обаче не поставя този въпрос, че нашето членство в ЕС всъщност ни носи щети, а не ползи. Сидеров заяви категорично, че АТАКА като патриотична партия и нейните аналогични партии в Европа държат християнските ценности да бъдат задължително част от позоваването на един нов Евросъюз и този съюз да се формира по един много по-различен регламент. „Другото, срещу което се обявяваме, е, че сегашният Евросъюз е на практика клуб на лобисти. Директивите, нормативите, които създава, обслужват изцяло огромните наднационални компании, а не народите“, смята Сидеров. По думите му  ЕС не обслужва наемните работници или пенсионерите, а обслужва брокери на Уолстрийт, олигарси или членове на бордовете на наднационални компании. „Ако се поровите ще видите, че в европейските нормативи няма изобщо текстове, които да засягат социалната страна на живота на хората в европейските държави. Да сте чули ЕС да изисква например заплащането на труда да бъде съобразено със средния стандарт в Европа?“, продължи Сидеров по темата за ЕС.
„На всичкото отгоре съюзът се е превърнал вече в една много тежка бюрократична пирамида, с огромни бюрократични подразделения, десетки хиляди бюрократи, които с огромни заплащания, всъщност обслужват лобизма“, отсече националистът.
Той недоумява защо българските медии подминават темата, че са започнали преговори между ЕС и Щатите за сваляне на митнически ограничения, за да може Европа да бъде залята с ГМО продуктите на Щатите.
„Да сте чули за опасности, които ни застрашават, да сте чули критика към ЕС по този начин, по който аз я казвам? Не сте и няма да чуете, защото партиите изпращат в ЕС послушници, които помагат за унижаването на България, вместо да застават в защита на нейното достойнство“, заяви Сидеров.
На пресконференцията той информира, че АТАКА ще изготви цялостна програма, с която партията ще се яви на евроизборите.

 

Кои са виновни за спирането на реакторите?

ТЕ УНИЩОЖИХА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА

Меглена КУНЕВА

 

 

 

 

 

                                                                                        Соломон ПАСИ

 

 

 

 

 

Милчо КОВАЧЕВ

 

 

 

 

 

                                                                           Надежда НЕЙНСКИ

 

 

 

 

 

Иван КОСТОВ

 

 

 

 

 

                                                         Симеон САКСКОБУРГГОТСКИ

 

 

 

 

 

Любен Беров, Симеон Сакскобургготски, Меглена Кунева, Соломон Паси, Надежда Михайлова и Иван Костов унищожиха българската енергетика. Зад това унищожение стоят чужди геостратегически интереси, маскирани зад съображения за сигурност, които са абсолютно несъстоятелни. Ако не пуснем 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“, България ще купува ток от Турция съвсем скоро.
Явно нито правителството на ГЕРБ, нито сега управляващите България нмат политическата воля да построят АЕЦ „Белене“, но поне не бива да се допуска унищожаването на готовата, модернизирана и безопасна АЕЦ „Козлодуй“.
Лидерът на АТАКА Волен Сидеров ще настоява за пълно разследване на доходите и имущество на Меглена Кунева, Соломон Паси, Милко Ковачев и всички виновни конкретно за затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“.