|

АТАКА иска прозрачност в студентските съвети

Националистите внасят промени в Закона за висшето образование, които спират порочни практики

Ивелин Николов

Членове на Националното представителство на студентските съвети са заложници на политическите партии, АТАКА спира това

 

Със промените в Закона за висшето образование АТАКА цели Националното Представителство на Студентските Съвети (НПСС) да служи единствено на студентските съвети, а не на хора извън тези организации.
Националистите внасят мандатност в НПСС. В мотивите към проектозакона за изменение и допълнение на закона за висшето образование атакистите пишат, че е редно щом има мандатност за студентските съвети, да се въведе такава и за националното представителство.
Според патриотите Националното представителство на студентските съвети трябва да избира един и същ председател за не повече от два мандата.
„Мандатът на председателите или делегираните представители, членове на съответните студентски съвети на висшите училища в Националното представителство на студентските съвети е две години с право да бъдат избирани за още един мандат“, пише още в проектозакона на националистите.
Според АТАКА мандатността е изключително важна, за да се избегне маргинализирането на студентското представителство.
В проектозакона депутатите подчертават, че е редно щом Сметната палата одитира средствата на НПСС, този одит да бъде достъпен и на официалната интернет страница на организацията.
АТАКА смята, че НПСС е единственият легитимен орган, защитаващ интересите на студентската общност в България. Предложените промени в ЗВО целят да се избегнат възможности за порочни практики и да се даде по-голяма публичност относно финансирането.
Тази законодателна инициатива идва след срещи на народния представител от АТАКА Гален Монев със студентските съвети.
Припомняме, че още в края на октомври миналата година националистът сигнализира, че има нужда от промяна в определени членове, регламентиращи дейността на НПСС.
Монев изнесе информация, която показва, че членове на НПСС многократно са нарушили своите вътрешни правилници, като са участвали в избори.
Главният секретар на НПСС Кристиян Даскалов например е бил кандидат за общински съветник през 2007 година, по-късно стипендиант на БСП, лидер на СДС в Перник, а след това работи в администрацията на президента Плевнелиев. Месец по-късно е сред окупаторите на Софийския университет, въпреки че е от Нов български университет, коментира Монев от парламентарната трибуна.
След зададен от него въпрос към министърът на образованието Анелия Клисарова, тя също призна, че по време на парламентарните изборите през 2013 г. доста представители на НПСС са били кандидати за народни представители, главно от партията Средна европейска класа (бел.ред. СЕК в момента е част от НФСБ, която обслужва партия ГЕРБ).
Това потвърждение от страна на Клисарова доказва, че НПСС служи на хора, които са политически обвързани и липсата на мандатност за ръководните постовете, които заемат, правят всички студентски съвети заложници на тясно партийни интереси. Това беше видимо по време на Окупацията на СУ, зад която стояха хора от Реформаторския блок, ГЕРБ и кръга „Капитал“.
АТАКА иска НПСС отново да работи за интересите на студентите.