|

АТАКА иска смяна на шефа на външната комисия в НС

Янаки Стоилов се държа унизително пред турската делегация, не постави нито един нерешен въпрос между двете страни

АТАКА иска смяна на шефа на външната комисия в НС

 

Турска официална делегация начело с председателя на външната комисия при Меджлиса Волкан Бозкър се срещна вчера с членовете на външната комисия при българския парламент, оглавявана от Янаки Стоилов. Депутати от АТАКА заедно с лидера на националистите Волен Сидеров посрещнаха делегацията с плакати, на които пишеше „Не“ на Турция в ЕС!“, „Турция, искаме извинение за 50 години геноцид!“, „Турция, дължиш ни 10 милиарда долара за тракийските имоти“. Водещият заседанието Янаки Стоилов се държа унизително, като васал на Високата порта, и не постави нито един от множеството нерешени проблеми между двете страни, които Анкара години наред съзнателно протака. Между тях е й проблемът за обезщетение на наследниците на тракийските българи, над които през 1913 година Турция извърши истински геноцид и ограби имотите им. Този въпрос е намерил място в Ангорския договор от 1925 година, по-късно препотвърден (1992) и въпреки това Анкара постоянно лавира и отказва да изпълни своите задължения по него.

 Волкан Бозкър

 

Поведението на Янаки Стоилов пред чуждата делегация бе недостойно, в една продължителна тирада говореше единствено за някакво илюзорно добросъседство и приятелство, като по този начин лиши от възможност членовете на комисията от АТАКА да изкажат своето мнение и да поискат ясни отговори. Депутатът от партията на националистите Венцислав Лаков бе прекъсван, като успя да опонира на Волкан Бозкър, според когото в историческите отношения между България и Турция имало само твърдения. Баташкото и Старозагорското клане не са твърдения, а факти, заяви Лаков. Той говори и по проблема за обезщетенията на тракийските българи и необходимостта югоизточната ни съседка да си прибере обратно хилядите пришълци, които тя изпрати у нас нелегално през  границата ни, но така и не получи отговор.

Родината ми се казва България, а не Булгаристан, викна Сидеров към председателя на външната комисия при Меджлиса Волкан Бозкър

 

Янаки Стоилов не става за председател на външната комисия, заяви пред медиите лидерът на АТАКА Волен Сидеров. Поставихме въпроса за тракийските имоти – ливади, гори, обработваема земя и пр., заграбени от турската държава през 1913 г. На заседанието бяхме  шестима човека от нашата парламентарната група, както и членовете на комисията Венцислав Лаков и Димитър Аврамов. Стоилов не каза нищо по този проблем, не каза нищо и за грубата намеса на турските консули и посланици във вътрешните работи на българската държава, произнесе само протоколни клишета , без всякаква стойност и не защити по никакъв начин националните интереси. Ето защо ние ще поискаме неговата смяна като председател на външната комисия, заяви още Волен Сидеров.