|

АТАКА отхвърли ветото на Плевнелиев, обслужващо фармацевтичната мафия

Законът за лекарствените продукти в хуманитарната медицина бе приет отново със 130 гласа ,,за“ и 55 ,,против“, без въздържали се

Екип АТАКА

АТАКА иска да се въведе държавна регулация върху цените на лекарствата

 

АТАКА подкрепи Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина и отхвърли ветото на президента, защитаващо фармацевтичната мафия. Националистите настояват и за въвеждане на държавна регулация върху цените на лекарствата.
Със 130 гласа ,,за“ народните представители отново приеха закона, който включва контрол от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата върху техния износ. Така парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за лекарствените продукти в хуманитарната медицина. ,,За да има сигурност в действията на Агенцията по лекарствата, трябва да има прозрачност. Един от начините за гарантирането й е изготвянето на регистър на фирмите, които имат право да изнасят лекарства“. Това заяви депутатът от АТАКА и зам.-председател на здравната комисия в парламента Димитър Димов. Припомняме, че агенцията трябва да упражнява контрол върху износа на лекарствени продукти, като взема предвид количествата, нужни в страната от даден продукт, и да прецени дали след като са задоволени вътрешните нужди, лекарството може да се изнася.
Изказването на Димов предизвика недоволство в редиците на ГЕРБ. Чуха се злостни подмятания към патриотите от парламентарните им банки. Ако имат нещо за споделяне, депутатите от ГЕРБ да имат смелост да го кажат от парламентарната трибуна, а не да подвикват от местата си, отвърнаха националистите. В подкрепа на Димов колегата му Николай Александров подчерта, че президентът е имал възможност да поиска прецизиране на куп други закони, но с ветото върху точно този той е услужил на олигарсите. Александров обърна внимание, че от ГЕРБ са участвали в единодушното първоначално приемане на закона, а след ветото върху него гласуват против. В крайна сметка Законът за лекарствените продукти в хуманитарната медицина бе приет отново със 130 гласа ,,за“ и 55 ,,против“, без въздържали се.

 

Димитър Димов: Здравето и интересът на българите са по-важни от лобизма

Когато говорим за мерки, отнасящи се до живота и здравето на българските граждани, няма как да не настояваме за стриктен контрол от страна на държавата, посочи в дебатите по ветото депутатът от АТАКА Димитър Димов. От АТАКА настояваме да се въведе държавна регулация на цените на лекарствените продукти в България, за да може държавата да не допуска своеволие с цените на лекарствата от страна на монополите. Многобройни са случаите, в които цената на едно лекарство на българския пазар е в пъти по-скъпа, отколкото в Германия, посочи Димов. Това води до невъзможност за закупуване на скъпоструващи медикаменти от страна на десетки хиляди български граждани, което е недопустимо и може да бъде поправено, ако има намеса на държавата. Регулацията на износа на лекарствени продукти към други държави дава гаранция, че производителите на лекарства в България ще покриват първо българския пазар, а не чуждия. Именно заради това няма как да сме против мярка в интерес на българските граждани, подчерта националистът.
АТАКА настоява всяко разрешение или отказ на дадена фирма да изнася медикаменти да бъде въвеждано в публичен регистър. По този начин можем да бъдем сигурни, че всъщност решенията на агенцията се вземат на базата на реални данни за наличността на дадено лекарство на българския пазар, а не на база коя фирма си плаща и коя не на служители на агенцията, за да получи разрешение. Димов посочи, че АТАКА внимателно ще следи за прозрачността в агенцията, здравето и интересът на българските граждани трябва да бъдат водещи пред лобизма на фармацевтичната мафия в България.
С ветото, което наложи господин Плевнелиев, едва ли е загрижен толкова за свободния пазар, колкото за бизнеса на своите приближени олигарси, собственици на огромни фармацевтични компании у нас, каза Димов, припомняйки състава на президентската делегация в Китай.
Освен регулация в износа на лекарства от България за чужбина АТАКА настоява да има фиксиране, таван на лихвите на лекарствата, които се произвеждат в България.

 

Николай Александров: Спомнете си клетвата, дадена в тази зала

Когато сме полагали в тази зала клетва, всеки един от нас е казал: „… Във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа“, припомни народният представител от АТАКА Николай Александров. Законопроект, който има за цел да регулира пазара на лекарства, и недостига на лекарства е в интерес и за благото на обществото – не е нормално и не е морално един президент да защитава по този начин интересите на търговците, отсече патриотът.
„Задайте си въпроса: защо се прави само в услуга и угода на част от обществото? Не е ли държавният глава човекът, който трябва да бъде обединител на нацията? Не е ли в този случай държавният глава разединител на нацията. И не само по този въпрос, но и по ред други. Когато четем Конституцията, не трябва да я четем, както дяволът – Евангелието. България е социална държава. Като социална държава тя има за цел да пази здравето и благото на народа, а не благото на дадени кръгове, чиито интереси се опитва да защити президентът.“
Нека всички да се обединим и действително да защитим интереса на гражданите, а не това, което са ви наредили политически, обърна се Александров към народните представители от ГЕРБ. Ветото той определи не като просто пиар  на президента, а като „защита на един капитал, откъдето възниква въпросът: той (Плевнелиев-б.р.) не очаква ли да получи някаква част от него“.